Styrk – ikke demonter – fylkets videregående skoler!

Vi spør oss om ikke fylkesrådet ser at svekkelsen av det offentlige skoletilbudet er med på å legge til rette for privatisering av de videregående skolene?

Nordland har i mange år hatt stor fraflytting. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at at nesten samtlige kommuner mister innbyggere. Men det er ikke en naturlov at det skal være sånn. For å motvirke fraflytting og sentralisering må vi sørge for at vi har gode tjenester og utdanningstilbud der folk bor. Vi må investere i skole og vi må lykkes med å få familier til å bosette seg i fylket vårt.

De videregående skolene har en viktig rolle og betydning som kompetansesenter for lokalsamfunnene. Signalet fra næringslivet og fra skolene er at det er behov for å opprettholde det vi har, og næringslivet garanterer for læreplasser. Tilstandsrapporten viser at det i snitt er 87 prosent som fullførte i fjor. Vi har nesten helt fulle klasser, og utdanningsforbundet påpeker at vi ikke har mer ledig kapasitet enn det som er nødvendig for å kunne ha en viss fleksibilitet.

For at nordlandsungdommen skal lykkes i å komme seg gjennom videregående opplæring, og for at vi skal kunne rekruttere nok fagarbeidere er vi nødt til å sikre at vi har et bredest mulig tilbud på flest mulig skoler. Ungdommene må tilgang på motiverende skoleløp ved sin nærmeste skole. Det er viktig at hver skole har tilbud som kan appellere til begge kjønn, slik at elevene har reelle valgmuligheter i nærhet av sitt hjemsted. Slik hindrer vi utenforskap og sikrer næringslivet kompetansen det er behov for.

Fylkesrådet i Nordland sin politikk har dessverre vært å demontere de videregående linjene i fylket. I fireårig tilbudsstruktur for videregående opplæring i Nordland i perioden 2021-2024 foreslår fylkesrådet blant annet følgende for skoleåret 2021-2022:

  • Brønnøysund videregående skole: Vg1 bygg- og anleggsteknikk og Vg2 byggteknikk legges ned.
  • Polarsirkelen vgs: Vg1 medier og kommunikasjon, Vg2 og Vg3 medier og kommunikasjon og Vg2 matfag legges ned.
  • Meløy vgs: Vg3 påbygging til generell studiekompetanse og Vg4 fag for studiekompetanse legges ned.
  • Bodin vgs: Vg2 interiør og utstillingsdesign legges ned, med påfølgende nedlegging av Vg3 interiør 2022–2023.
  • Bodø vgs: Vg2 transport og logistikk legges ned.
  • Fauske vgs: IKT servicefag legges ned.
  • Sortland vgs. og Narvik vgs: Vg2 IKT-servicefag legges ned.

Dette kommer på toppen av de mange kuttene som allerede er gjennomført i tidligere år. Vi spør oss om ikke fylkesrådet ser at svekkelsen av det offentlige skoletilbudet er med på å legge til rette for privatisering av de videregående skolene?

I løpet av de siste syv årene har Polarsirkelen vgs. mistet kreative studieretninger som Musikk, Dans, Design og håndverk, Design og tekstil og Kunst, design og arkitektur. I dag er det kun dramalinja igjen av de praktisk-estetiske fagene. Dette betyr at fagmiljø ødelegges, og at linjer som har vært veldig populære blant jenter står ribbet tilbake. Fra og med neste år foreslår fylkesrådet å legge ned fagene Medier og kommunikasjon og Matfag ved Polarsirkelen videregående skole. Dette vil Rødt kjempe imot, og vi foreslår derfor blant annet følgende i Fylkestingets desembermøte:

  • Medier og kommunikasjon videreføres
  • Vg2 matfag erstattes med VG2 kokk og servitør
  • Musikk, dans og Kunst, design og arkitektur reetableres.
  • De øvrige utdanningstilbudene i fylket opprettholdes

GEIR JØRGENSEN, SYNNE BJØRBÆK, PER-GUNNAR SKOTÅM, RØDTS FYLKESTINGSGRUPPE I NORDLAND