Program
STYRK KAMPEN FOR DEMOKRATI OG SOSIALISME I NORDLAND
Folk, ressurser og velferd - sammen styrker vi Nordland!
Fylkesvalgprogram for Rødt Nordland 2023–27
Målet til Rødt er et demokratisk, sosialistisk samfunn bygd på prinsippene om fellesskap, samhold, likestilling og solidaritet. Bare et slikt samfunn vil være i stand til å løse de store utfordringene vi står overfor når det gjelder global fattigdom, natur-, miljø- og klimakrise. Å bekjempe kapitalismens jag etter ressurser og nye markeder er en forutsetning for å få slutt på krig og skape en fredelig verden. Kapitalismen har ingen løsning - verken for økonomi, varig fred, miljø eller klima.
Skiftende regjeringers sentraliseringspolitikk rammer Nordland hardt. Med støtte fra flertallet i Stortinget ble det i 2014 vedtatt et nytt inntektssystem for fylkene basert først og fremst på folketall. Kombinert med forventet lavere vekst tapte Nordland over 500 millioner kroner fra 2019. Det har ført til vedtak om nedlegging og kutt i tilbud i distriktene slik som tannhelseklinikker, linjer i videregående skole, båt-, ferje- og bussruter med mere.
Politisk styring erstattes med markedskreftenes styring på nesten alle områder.
Et lite mindretall blir stadig rikere og får dermed større makt. Dette skaper økt ulikhet og klasseforskjeller. Miljøet, klimaet, naturen og folks rettigheter ofres i jakten på profitt.
Vi arbeider for et samfunn der folkestyre, deltagende demokrati, naturen og miljøets interesser legges til grunn for fellesskapets løsninger.
Rødt Nordland vil snu dagens utvikling - gjennom samarbeid og mobilisering av fagbevegelsen, miljøbevegelsen og resten av sivilsamfunnet, og kjempe for å opprettholde og styrke velferdssamfunnet.
1 Styrk demokratiet!
Rødt Nordland vil ha mer demokrati og folkestyre. Opposisjonens muligheter til å påvirke avgjørelser har både i denne og tidligere perioder vært redusert til et minimum. Med dagens parlamentariske modell setter fylkets delegasjonsreglement opposisjonen på sidelinjen. Vi opplever at saker ofte er avgjort før de kommer til fylkestinget, og at selve fylkestinget blir et spill for galleriet og ikke det demokratiske organet det er ment å være.
Flere områder innenfor viktige sivile funksjoner har mangel på demokratisk styring. Foretaksmodellen mangler politisk styring, lobbyister har skjult påvirkningskraft på fylkestinget, pengemakta overskygger folkemakta.
Rødt Nordland vil:
- Bytte ut parlamentarismen, og gjeninnføre formannskapsmodellen.
- Mobilisere sammen med blant annet fag-, kvinne- og miljøbevegelsen i kampen for å opprettholde og styrke velferd og demokrati.
- Jobbe for mer direktedemokrati og deltagende budsjettering.
- Innføre lobbyregister.
2 Bosetting og boligpolitikk
Det meste av verdiene i Nordland skapes i distriktene. Våre representanter på fylkestinget arbeider for at denne verdiskapingen skal øke og gi nye arbeidsplasser som tar hensyn både til miljøet, klimaet og folks livsgrunnlag i dag og i framtiden. Minst like viktig er det å hindre at verdiskapingen føres ut av landsdelen og ut av landet, til berikelse for investorer, spekulanter og andre. Når verdiskapingen skjer i Nord-Norge, bør foredlingen av råvarene også i høyest mulig grad skje her. Slik kan vi også forhindre fraflytting og gjøre fylket attraktivt for de unge. Rødt Nordland mener dette må ligge til grunn for at vi skal kunne aktivt jobbe for å sikre at unge som ønsker å etablere seg i Nordland har råd til anstendig bolig. Bolig er et livsnødvendig gode, og bør ikke være et spekulasjonsobjekt. Norge har en av Europas mest markedsorienterte boligsektorer.
Rødt Nordland vil:
- Styrke og utvikle godt samarbeid som trygger gode arbeidsplasser og bosetting i nord.
- Opprette fylkeskommunalt boligtilsyn og boligombud for å ivareta leietakeres og boligkjøperes rettigheter.
- Sikre at det er tilstrekkelig kompetanse på tredje boligsektor
- Kartlegge tomter som er egnet til boligformål og som kan disponeres av ikke-kommersielle aktører til selvbygging eller annen boligutvikling.
- Synliggjøre problematikken de kommersielle aktørenes rolle i boligmarkedet fører med seg.
3 Arbeids- og næringsliv
Nordland fylkeskommune er en stor og tverrfaglig arbeidsgiver. Fylkeskommunen drifter videregående skoler, driver tannhelsetjeneste, har ansvar for fylkesveier, ferge-, buss og båttrafikk. Bemanningsbransjen har blitt en trussel mot det organiserte arbeidslivet grunnet midlertidige ansettelser uten stillingsvern.
Rødt vil at hele, faste stillinger skal være normen i arbeidslivet, og vil derfor bekjempe bemanningsbyråer. EØS-regimets anbudspolitikk har ført til at mange som før var offentlig ansatte i dag er ansatt eller innleid av ulike kommersielle tjenestetilbydere.
Med en personalpolitikk som reduserer mennesker til det de tjenesteprodusenter uten å inkludere hele mennesket, har amerikanske ledelsesmodeller i offentlig sektor ført til mistillit og høyt sykefravær.
Rødt Nordland vil:
- Innføre helsebringende arbeidstidsordninger som gir mer fritid til å leve fullverdige liv.
- Innføre prøveprosjekt med 6-timers normalarbeidsdag i samarbeid med fagorganisasjoner. Ordningen vil gi flere innpass i arbeidslivet, bekjempe tidsklemma og samtidig øke produktiviteten.
- Erstatte HRM-baserte ledelsesmodeller i offentlig sektor med tillitsbaserte modeller.
- Arbeide for at faste ansatte i offentlig sektor skal ha rett på kommunale leieboliger i samme grad som innleide arbeidere gjennom vikarbyrå.
- Avvikle konsulentbruk i offentlig sektor. Oppgaver i det offentlige skal løses av offentlig ansatte.
3.1 Industri
Rødt Nordland mener at det trengs en allsidig, miljøvennlig vare- og industriproduksjon, som bygger både på de menneskelige og de naturgitte forutsetningene som vi allerede har i fylket. Framtidens industri må utvikles innenfor naturens tålegrenser. Derfor er det viktig at næringene og arbeidsplassene vi satser på når samfunnet skal omstilles fra fossilt til fornybart, er med på å kutte dagens utslipp og tar hensyn til naturen. Det er viktig å bevare og trygge arbeidsplassene, og å skape en positiv utvikling, med trygghet og fellesskapsverdier i høysetet.
Rødt Nordland vil:
- Arbeide for å styrke den eksisterende industrien i fylket
- Arbeide for etablering av ny framtidsrettet industri.
- Sikre strøm, stabilitet og forutsigbarhet for industrien.
- Jobbe for strømsparende løsninger
- Ikke bruke energi til produksjon av kryptovaluta eller etablere utenlandske datalagringssentre i Norges
- Regulere bergindustrien med strenge miljøkrav
- Stille krav om tilnærmet full utnyttelse av uttatt masse og forbud mot sjødeponi.
3.2 Fiskeri
Rødt Nordland vil arbeide for at fiskerettighetene ikke skal kunne selges og kjøpes fritt. Havressursloven sier at fisken tilhører folket i fellesskap, og deltakerloven sier at du må være aktiv fisker for å kunne eie et fiskefartøy. Gjennom forskriftsendringer og dispensasjoner har imidlertid fisken gradvis blitt fratatt kystfolket og gitt til storkapitalen. Riksrevisjonen har bekreftet det kystsamfunnene har ropt varsko om i lange tider.
Rødt Nordland vil:
- omfordele kvoter fra trålerne tilbake til kystflåten.
- Periodisering av kvoter vil være en mulighet for å få til helårsdrift på fiskemottakene, og vil innebære en solid styrking av kysten.
- arbeide for å bedre markedssituasjonen for hvalkjøtt.
- styrke det videregående utdanningstilbudet for fiske, fangst og landbruk.
- omfordele kvoter fra trålerne til sjark og kystflåten.
- Begrense den store kystflåtens adgang til indre og nær kystområder
- Forby tråling av raudåte inntil konsekvensutredning er på plass. Dette gjelder særlig på kysten.
3.3 Fiskeoppdrett
Oppdrettsnæringen har stor betydning for bosetting og arbeidsplasser i mange kommuner. Derfor er det svært viktig å ta på alvor de problemene næringen medfører, som forurensing, dyrevelferd, genblanding med villfisk, fôrutfordringer og arealbeslag. Trusselen mot lokalt marint biologisk mangfold er reell. Villaksen møter en lang rekke utfordringer, som forurensing, naturinngrep og klimaendringer. I tillegg bidrar rømming fra lakseoppdrett og lakselus tungt til at villaksen langs norskekysten nå er rødlistet. Bare 8 % av ingrediensene i laksefôr kommer fra Norge – resten blir importert. Dette er det motsatte av bærekraftig.
Rødt Nordland vil:
- Jobbe for at slam fra fiskeoppdrett må bearbeides og nyttiggjøres til gjødsel i jordbruket
- Støtte grunnrenteskatt på superprofitt som kommer fra fellesskapets allmenning
- Ikke tillate nye oppdrettskonsesjoner dersom det ikke nyttes teknologi som sikrer at anleggene er utslippsfrie, rømningssikre, lusefrie og har god dyrevelferd. Avfall skal nyttiggjøres.
- Ikke tildele oppdrettsanlegg for torsk og jobbe for et landsomfattende forbud.
3.4 Jordbruk
Rødt Nordland vil ruste opp jordbruket slik at det kan oppfylle samfunnsoppdraget, som er sikker tilgang på trygg mat til landets befolkning. Økt lønnsomhet står helt sentralt. Verktøyet er å gjennomføre en opptrappings- og jamstillingsplan for inntektene i jordbruket. Matproduksjon er minst like viktig som det militære forsvaret, i beredskapssammenheng. Matproduksjon må inngå i totalforsvaret.
Rødt Nordland støtter rovdyrforliket på Stortinget og mener at beitedyrene skal prioriteres i beiteområdene. Rovdyr må sikres en plass i naturen der det er naturlig. Samtidig mener vi det er viktig at det bevilges mer penger for å nå rovdyrforlikets mål om å dempe konflikter mellom rovdyr, beitedyr og folks frykt. Rødt Nordland vil ha en rovdyrpolitikk som både ivaretar mangfoldet i naturen, men som også gjør det mulig å drive beitenæring med sau og rein.
Rødt Nordland vil:
- ha tilstrekkelige jordbruksarealer i god hevd
- Ha et funksjonelt produksjonsapparat, som produserer mest mulig av maten til den norske befolkningen, før kriser oppstår.
- at planteproduksjonen økes optimalt, særlig på korn og gras.
- gå til kamp mot krattskogen, som holder på å vinne tilbake tidligere dyrka jord, særlig i Nord-Norge.
- utnytte beiteressursene i innmark og utmark
- øke ambisjonsnivået for kornproduksjon betydelig.
- Jobbe for å opprette et kunnskaps- og kompetansesenter for arktisk matproduksjon i landsdelen
- Opprettholde jord- og konsesjonsloven med bo- og driveplikt.
- At det skal legges til rette for en mer miljøvennlig og kortreist jordbruksproduksjon, der det også fokuseres mer på dyrevelferd.
- Bruke investeringsmidler til å drenere jord, reetablere tidligere dyrka jord, og dyrke ny jord
- Bevare myr
- Omforme arealtilskuddene til å stimulere til rett plantevalg og kompensere for driftsulemper
- Utnytte drøvtyggernes evne til å omdanne gras til mat (kjøtt og melk)
- Bygge tillit og identitet rundt begrepet arktisk landbruk
- Legge til rette for å øke andelen økologiske produkter
3.5 Skogbruk
Skogen gir grunnlag for hele verdikjeder som kan gi stor verdiskaping. Skogen er også en buffer som verner områder mot ekstremvær, og som forebygger jordskred. Rødt ønsker et framtidsrettet skogbruk som ivaretar naturlig biologisk mangfold, gir ringvirkninger og videreforedling lokalt. Skogen står for det mest kostnadseffektive klimatiltaket vi har. Ukontrollert spredning av Sitka-gran truer det biologiske mangfoldet i Nordlandsnaturen.
Rødt Nordland vil:
- At skogen skal telle med i klimaregnskapet.
- Minimere planting av fremmede treslag.
- At skogdrift skal bevare artsmangfoldet og være skånsomt for dyrenes habitat
4 Kultur
Rødt Nordland ønsker å videreutvikle og styrke eksisterende kulturtilbud og skape nye tilbud, som skaper trivsel i lokalsamfunnene. Kultur er i seg selv verdiskapende arbeid, og gir i dag mange arbeidsplasser - også i distriktene. Kunst- og kulturlivet bryter med etablerte ”sannheter” og tilvante rammer. Disse er en viktig faktor for å utvikle nye ideer og drive utviklingen videre, ikke bare i kultursektoren, men også gjennom smitteeffekt til andre sektorer. Rødt Nordland mener at fylket skal gi et tilbud som ivaretar et bredt kulturelt mangfold. Tilbudet må gå på tvers av alder, kjønn, seksualitet, etnisitet, funksjonsevne og sosial bakgrunn.
Rødt Nordland vil:
- Øke kulturbudsjettet
- At Nordland fortsatt skal være et foregangsfylke innen arbeidet med kulturarrangementer for funksjonshemmede
- Arbeide for mer statlig støtte til den nasjonale ordningen Den kulturelle skolesekken, og Den kulturelle spaserstokken.
- Videreføre og øke tilbudet med bokbuss
- Sørge for at kulturarbeid kommer kulturarbeidere og publikum til gode – ikke kommersielle krefter
- Samarbeide med fagbevegelsen for å sikre at kulturarbeidere får opptjening av sosiale ytelser som sykelønn, dagpenger, permisjon og pensjon
- Sikre mangfoldig representasjon innenfor kulturlivet.
- Styrke arbeids- og lønnsvilkår for kunstnere.
- At Nordland fortsatt skal være et foregangsfylke innen arbeidet med kulturarrangementer for personer med nedsatt funksjonsevne.
- Legge til rette for at kunstnere og kulturorganisasjoner får flere muligheter til å søke støtte fra fylkeskommunen.
- Arbeide for at eksisterende kulturorganisasjoner forblir i Nordland og at flere blir etablert her.
- Øke bevisstgjøringen av viktigheten av en sterk kultursektor med tanke på både egne arbeidsplasser, utøvernes muligheter til å utvikle seg og å eksportere kultur til resten av Norge og Verden.
5 En sterk offentlig sektor.
Rødt Nordland vil videreutvikle en sterk offentlig sektor i Nordland med gode velferdstjenester i samarbeid med de ansatte og brukerne. I dag undergraves velferdstjenestene av for små økonomiske tilbakeføringer fra staten til kommuner og fylker. Dette medfører økt gjeld, stadige nedskjæringer og dårligere tjenester. New Public Management (NPM) som har avlet fram et forvokst, høytlønnet byråkrati, slik vi ser blant annet i helseforetakssystemet. Helseforetakssystemet må avvikles. Velferden til mange blir etter hvert avhengig av tykkelsen på pengeboka. Dette er en politikk vi vil snu.
Rødt Nordland vil:
- Øke de økonomiske tilbakeføringene fra staten til fylkeskommunen
- Bekjempe konkurranseutsetting og privatisering
- Styrke offentlige velferdstjeneste.
6 Videregående utdanning
Erfaringer viser at et desentralisert skoletilbud, gjør at flere lettere gjennomfører videregående opplæring. I stedet for å legge ned desentraliserte tilbud, må mer av opplæringstilbudet gis der elevene bor. En god skole for både yrkesrettede og studieforberedende fag skal inkludere alle, og forberede dem på videre studier eller arbeidslivet. I dag er skolen best tilpasset elever som mestrer teoretiske fag. Resultatet av dette er blant annet dårligere læring, mistrivsel og frafall.
Rødt mener at skolen skal legge like stor vekt på teoretisk og praktisk læring. Rødt Nordland vil arbeide for å sikre at elevene får timene de har krav på og at en kvalifisert lærer må være ansvarlig for timen dersom den skal regnes som opplæring. Det må også fokuseres på stabile utdanningstilbud over tid, slik at man kan bygge opp sterke fagmiljøer som ikke brytes opp.
I dag er klassene ofte altfor store på mange skoler. Forsvarlig og oppdatert utstyr må være tilgjengelig. Rødt Nordland vil ha en leksefri skole. Dette vil bidra til å utjevne ulikheter som pr. i dag forsterkes gjennom skolen. Rødt vil at fraværsreglene i videregående skole ikke skal utformes sånn at utsatte elevgrupper rammes gjennom rigide fraværsgrenser. I stedet for å straffe elever som sliter med å fullføre skolen vil Rødt gjøre noe med årsaken til at noen har høyt fravær, og hjelpe dem.
Rødt Nordland vil:
- Arbeide med å øke ressursene i den videregående skole.
- At mer av opplæringstilbudet gis der elevene bor.
- Undervisningstilbudet må i større grad avspeile ønsker og behov elevene har, samt følge utviklingen i arbeidsmarkedet
- Jobbe for at det skal være maksimalt 20 elever pr. klasse på studieforberedende linjer og maksimalt 12 elever på yrkesfaglige linjer.
- Styrke yrkesfag i videregående skole
- Retten til lærlingeplass må lovfestes. De som ikke får tilbud om læreplass, må få rett til tilsvarende praktisk opplæring i regi av skolen.
- Tester som brukes i skolene må ha som mål å forbedre læringen.
- Gi yrkesfaglærere mer breddekompetanse
- Ha nærværsteam, bestående av psykolog, sosionom og rådgivere, inn i alle videregående skoler
- Retten til tospråklig opplæring lovfestes for hele grunnopplæringen og fylkeskommunen forpliktes til å gi tilbud.
- Skoleeierne må pålegges et tilstrekkelig antall skoleplasser i videregående opplæring slik at opplæringsretten blir reell.
- Det sikres vilkår som gjør det mulig å realisere tilpasset opplæring.
- Fylkeskommunen skal bidra til fullstipendiering av videregående opplæring dersom fylkeskommunen ikke har ønsket utdanningstilbud på videregående nivå i rimelig nærhet av hjemmet.
- Opplæringskontorene skal eies og driftes av fylkeskommunen.
- Fjerne 24års-regelen i videregående skoler i Nordland.
- Fylkeskommunen skal ta ansvar for å huse elever som må flytte fra distriktene for å ta den utdanninga de ønsker. Stipend dekker ikke utgifter til hybel. Internat kan legge til rette for at miljøarbeidere kan jobbe med å ivareta ungdommenes sosiale liv og deres psykiske helse.
7. Natur, energi, miljø og klima
Naturpanelets globale rapport fra 2019 viser at vi globalt utrydder dyr, planter og økosystemer i et tempo vi aldri før har sett i menneskenes historie. Tap av natur er en like stor utfordring som klimaendringene, og de to henger tett sammen. Rapportene fra FNs naturpanel og klimapanel er et alvorlig varsko om hva som skjer både med naturen og klimaet. Rovdrift på naturressurser, samt utslipp av klimagasser og annen forurensing, har skapt en utvikling som truer framtida til livet på jorda.
Det kreves drastisk handling og strukturendring. Krisene kan ikke løses innenfor rammene til kapitalismen. Kampen mot økt oljevirksomhet er spydspissen for å bremse klimaendringene.
Rødt Nordland vil:
- Arbeide for at fylkeskommunen skal ha en årlig klimahandlingsplan med eget budsjett og ansvar. Forbudet mot fossil oppvarming fra 2020 må følges opp med gode fornybare løsninger.
- Fylkeskommunen skal være en pådriver for landstrøm i havner, der det er hensiktsmessig.
- Det skal stilles strenge miljø- og klimakrav som tillegges betydelig vekt ved innkjøp.
- At fylkeskommunen skal ta initiativ til klimapartnerskap med næringslivet.
FNs naturpanel oppgir arealbruksendringer som den største trusselen for økosystemer.
Vindkraftprosjektene er den industrien som i størst grad fører til arealbruksendringer. Den medfører store naturødeleggelser og reduserer naturlig karbonbinding, truer økosystemets artsmangfold, reindriftsnæringen og friluftsinteresser. Tap av leveområder er den viktigste årsaken til at en femtedel av alle kartlagte norske arter er truet.
Vindkraftutbyggingene er samfunnsmessig ulønnsomme, men subsidieres gjennom ulike statlige tilskuddsordninger. De fleste vindkraftanleggene som er i drift i dag, er eid av utenlandske selskap og mange av dem opererer i skatteparadis og ofte vet man ikke hvem som er de reelle
eierne. Det betyr at vår subsidiering sikrer overskudd til kapitalindustrien som i svært liten grad gir verdiskaping eller inntekter til samfunnet. Det er en kapitalisme som ønsker å sosialisere tapet og privatisere overskuddet. Samfunnet tar belastningen, mens eierne tar overskuddet.
Nordland har et stort kraftoverskudd basert på fornybar vannkraft. Strømpriskrisen som gjorde sin innmarsj vinteren 2021 viser hvor viktig det er å bevare industriens konkurransefortrinn som rimelig strøm er. All kraftproduksjon har et fotavtrykk, derfor må vi prioritere de energiformene som gir minst miljøinngrep og kraften som skapes må utnyttes så effektivt som mulig. Vi er mot at Nordland og Norge skal bli et såkalt grønt kraftbatteri for EU, og vil utfordre tvangstrøya som vi er påført gjennom EØS- avtalen.
Rødt Nordland vil:
- Si nei til vindkraft på land, i fjæra og til havs
- Satse på energieffektivisering i bygg og industri fremfor naturødeleggende kraftproduksjon.
- Satse på forskning og utvikling, solceller, geotermisk energi, bølgeenergi, biogass og annen miljøvennlig energiproduksjon.
- Benytte tak- og veggflater på eksisterende bygg til plassering av solceller.
- Bruke nybygg i fylkeskommunal regi som pilotprosjekter for innovasjon og energieffektive løsninger
- Få laget fylkesplan for oppgradering av allerede eksisterende vannkraftverk
- Etablere støtteprogram for lavterskel energieffektivisering i husstander som supplement til Enovas ordninger
- Tilby landstrøm i alle havner, og forby fossil oppvarming på båter i havn
- Opprette flere offentlige delingstjenester for ulike tjenester etter modell fra folkebibliotekene og bysykkelordningene
- Ikke tillate storproduksjon av kryptovaluta
- Kun tillate etablering av datasentre for å ivareta norsk sensitiv informasjon og sikre digital sjølråderett.
- Statlig finansiering av kartlegging av kvikkleireforekomster i fylket
- Strenge krav til arealbruksendringer i vernede og sårbare naturområder
- Ta vare på gjenværende inngrepsfri natur
- Sikre vern av korallforekomstene i fylket
- Å støtte tiltak for å redusere bruken av engangsplast, og opprettholde støtteordningene til opprydding
- Støtte prøveprosjekt med hydrogendrevne lokomotiv på Nordlandsbanen
- Ha flere prøveprosjekt med Busser som henter og bringer
8. Samferdsel
Nordland er et langstrakt fylke og våre innbyggere er avhengig av tilgjengelige, fremtidsrettede og miljøvennlige samferdselsløsninger, både til lands og til havs. Kollektive samferdselstilbud må holde en standard som gjenspeiler behovet til folket som bor og reiser i fylket. I påvente av at Nordlandsbanen bygges videre uttil en Nord-Norgebane er det viktig med alternative løsninger som ivaretar både folk og næringslivets behov. Anbudssystemet i kollektivtrafikken fører til et fordyrende og dårligere tilbud som både rammer ansatte og pengeboka til dem som allerede har minst.
Rødt Nordland vil:
- Etablere et fylkeskommunalt kollektivtrafikkselskap i egen regi
- Vedlikehold og bygging av vei må finansieres av det offentlige
- Mer godstrafikk over til sjø og bane
- Si nei til bompenger som er en usosial skattlegging, både på vei og ferge.
- Legge til rette for bildeling i de mellomstore byene i Nordland
- Tillitsvalgte må tidlig inn i prosesser med endringer i infrastruktur
- Ha gode ferge, hurtigbåt og bussforbindelser i hele fylket
- Bevare kortbanenettet i Nordland
- Støtte Nordland fylkestings enstemmige uttalelse om utredning av strekningen Trondheim-Helgeland-Bodø som pilotområde for utprøving av elektriske fly.
- At det blir ny E6 gjennom Sørfold.
- Tilby landstrøm i alle havner der det er hensiktsmessig, og forby fossil elkraftforbruk på båter i havn.
- Fortsatt vern av Vefsna og statlig fullfinansiering av rehabilitering av laksestammen
- Arbeide for åpenhet om kraftlistene som beskriver fremtidig strømbehov.
- Redusere hurtigbåtprisene ut fra dagens prising. Hurtigbåtprisene bidrar ikke til bolyst og blilyst langs kysten, og er en hemsko for reiselivsnæringa på kysten.
9 Et godt offentlig helsetilbud for alle
Rødt Nordland ønsker tilgjengelige og likeverdige helse- og omsorgstjenester til alle. Vi er for et offentlig finansiert og styrt helsevesen, uansett hvem du er eller hvor du bor. Dette må ikke undergraves med private helseforsikringer og etablering av private sykehus.
Rødt Nordland vil:
- Skrote helseforetaksmodellen og få på plass full rammefinansiering av sykehusene
- Jobbe for opprettholdelse og styrking av desentraliserte tannhelseklinikker
- At Helgeland rehabilitering skal bestå
- Styrke rus og psykiatritjenesten i Nordland
- Ha et bredt lavterskeltilbud for mennesker utsatt for fysisk og psykisk vold, voldtekt og overgrep, og styrke eksisterende tilbud for både utsatte og pårørende.
- At dagens sykehustilbud på Helgeland skal bestå, inntil ny infrastruktur er på plass
- Opprettsholde og styrke desentraliserte tannhelseklinikker. Hvis reise er nødvendig skal det tilrettelegges med offentlig transport.
10 Rødt Nordland og internasjonal solidaritet
Rødt Nordland vil ta sin del av ansvaret for å bekjempe fattigdom og undertrykkelse, og ivareta miljø og klima. Internasjonal solidaritet er en bærebjelke i vår politikk. Kapitalismen er internasjonal, og Norge er en del av det globale imperialistiske systemet som bidrar til å opprettholde undertrykkende strukturer i verden.
Rødt Nordland vil:
- Kjempe mot all imperialisme og krig
- Støtte Ukrainas forsvarskamp
- Arbeide for at Norge bruker sin internasjonale innflytelse til å starte prosesser som bidrar til å avslutte krigen.
- Støtte kampen for menneskerettigheter over hele verden.
- Støtte solidaritetsarbeidet for det palestinske og kurdiske folket.
- Boikotte Israel inntil de forholder seg til folkeretten
11 Et inkluderende og solidarisk samfunn for alle.
Den norske stat har flere nasjonale minoriteter med langvarig tilknytning til landet. Rødt Nordland mener at deres interesser skal vurderes i all samfunnsplanlegging der det er relevant. Å tilrettelegge for at minoritetsspråk blir beskyttet er svært viktig. Vi vil jobbe for en mer human asyl- og flyktningpolitikk. Rødt Nordland vil fortsette arbeidet med at alle mennesker må gis utviklingsmuligheter ut fra sine forutsetninger.
Rødt Nordland vil:
- Ta imot 10 000 flere innvandrere i årene som kommer.
- Jobbe for at asylsøkere får oppholds- og arbeidstillatelse.
- Støtte all kamp mot rasisme
- Rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne skal ivaretas på alle samfunnsarenaer
- kartlegge diskriminering og rasisme i arbeidslivet, boligsektoren og organisasjonslivet for å iverksette tiltak.
- Minoritetsorganisasjoner må i større grad involveres i politikkutforming på kommune- og fylkesnivå
- Universell utforming både når det gjelder bygninger og uteområder.
12 Forsvar norsk sjølråderett
Norsk sjølråderett er under konstant press. Folkevalgte vedtak kan stoppes av ESA, EØS-avtalens overvåkingsorgan hvis vedtaket påvirker tjenestemarkedet. Slik undergraves demokratiet og det lokale folkestyret. Hver eneste vinter skaper kombinasjonen av vogntog uten kjettinger og dårlige dekk livsfarlige forhold – ikke minst i Nordland. Årsaken er EUs lavtlønnskonkurranse. Strømpriskrisen viser også hvor viktig det er å ha nasjonal kontroll. Derfor må vi ut av EUs energibyrå Acer.
Tilknytningen til EU og EØS griper inn i vårt demokrati og fratar oss vår sjølråderett. Viktige saker avgjøres utenfor vårt demokrati. Rødt vil erstatte EØS avtalen med en handelsavtale og jobbe aktivt mot de som ønsker at vi skal inn i EU.
Amerikanske baser på norsk jord bidrar til økt spenning mellom Norge og Russland og gjør oss til en fremskutt post for USA. Videre ligger det også i avtalen at Norge avstår suverenitet til USA, noe som hindrer norsk innsyn og jurisdiksjon på basene. Dette finner vi svært bekymringsfullt. Rødt vil jobbe mot utenlandske baser på norsk jord og sikre at norske lover gjelder i hele landet. Også i områder som er midlertidig disponert av allierte styrker.
Rødt ser på NATO som en aggressiv imperialistisk organisasjon, som gjennom sin ekspansjon truer freden, snarere enn å sikre den. NATO fremstår også for Rødt som en kulturimperialistisk kraft som bidrar til spredning av kapitalismen og markedsliberalismen. Rødt vil jobbe langsiktig for å få Norge ut av NATO og erstatte dette med en forsvarsallianse som kun har forsvar som mål og agenda.
Rødt Nordland vil:
- arbeide aktivt for at Norge skal si opp EØS-avtalen.
- Motarbeide utenlandske baser på norsk jord.
- Kjempe mot EØS-avtalens liberalisering av arbeidsmarkedet.
- Sette fokus på streng kontroll av vogntog i Nordland som tiltak for å minske faren for dødsulykker på våre veier.
- Sier et klart nei til medlemskap i EU.
13 Digital sjølråderett - Tillit og frihet i et digitalt samfunn
Stadig yngre barn får tilgang til elektroniske enheter, spill og internett. Forsvaret er blitt totalt avhengig av digitale tjenester lokalisert i utlandet. Teknologi-gigantene bygger sin eksistens på innsamling av informasjon om deg og hele samfunnet, og salg av påvirkningsmakt.
Store summer fra felleskassa brukes på å betale leverandører for å utvikle digitale løsninger, som vi ikke har reelt innsyn i hva gjør, og som må droppes totalt når offentlig sektor bytter tjenesteleverandør.
Samfunnet vil digitaliseres videre, men det trenger ikke være på pengemaktas premisser. Vi kan bedre, i fellesskap.
Rødt Nordland vil:
- At all programvare utviklet med full offentlig finansiering, skal gjøres åpent tilgjengelig under en fri programvarelisens.
- Innarbeide hensyn til digital sjølråderett, tilpasningsmuligheter og livsløpskostnader i anbudskonkurranser.
- Arbeide for utviklingen av offentlig eide datasentre som tjenesteleverandør for offentlig sektor.
- Sørge for at skolene har tilstrekkelig ressurser til å avgjøre best pedagogisk bruk av digitale enheter.
- At informasjon gjøres tilgjengelig som åpne data etter statens retningslinjer.
- Arbeide for økt cybersikkerhet i offentlig og privat sektor.
Fellesskap skal vinne frem, vi splittes ei i oss og dem.