Havbruk til havs: Vil prioritere fiskerne foran oppdrett
– Nye næringer og aktiviteter, som havbruk til havs, må aldri få fortrenge den tradisjonelle fiskerinæringa. Det er viktig for å sikre bærekraftige havområder for fremtidige generasjoner.
Dette uttaler partiene Rødt, SV og Miljøpartiet De Grønne i et forslag til uttalelse fra fylkestinget, som har sitt møte på Sortland denne uka.
– Fiskerinæringen er den som i størst grad vil bli direkte berørt ved etablering av oppdrettsanlegg til havs. Fiskerne har gjennom historien utviklet en form for «hevd» på bruken av sine tradisjonelle fiskeområder, områder som er viktige for fiskens gyting og oppvekst – verdier som ikke kan flyttes. Det er avgjørende at nye næringer og aktiviteter, som havbruk til havs, ikke får fortrenge disse sentrale verdiene, særlig når lønnsomheten og samfunnsnytten til disse nye aktivitetene fortsatt er svært usikker, heter det i uttalelsen.
I uttalelsen minner partiene om at Hurdalsplattformen slår fast at regjeringen skal "sikre sentrale norske gyteområder og fiskefelt mot ødeleggende påvirkning fra annen næringsvirksomhet."
– For å bevare havets produksjonsevne og sikre en bærekraftig fremtid for både fiskeri og nye næringer, må vi anerkjenne kystens og havets betydning som et levende økosystem, ikke som et ledig industriområde.
– Kunnskapsgrunnlaget om konsekvensene av oppdrettsanlegg til havs er fortsatt for svakt. Det er betydelig usikkerhet knyttet til spredning av lakselus, sykdommer, og risiko for rømming. Det finnes tryggere alternativer. Oppdrettslaks kan produseres i lukkede anlegg i sjøen, og teknologien er allerede tilgjengelig, heter det i uttalelsen
Les hele uttalelsen her:
Uttalelse fra Rødt, SV-Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne - Fiskeri foran havbruk til havs
Fiskerinæringen er den som i størst grad vil bli direkte berørt ved etablering av oppdrettsanlegg til havs. Fiskerne har gjennom historien utviklet en form for «hevd» på bruken av sine tradisjonelle fiskeområder, områder som er viktige for fiskens gyting og oppvekst – verdier som ikke kan flyttes. Det er avgjørende at nye næringer og aktiviteter, som havbruk til havs, ikke får fortrenge disse sentrale verdiene, særlig når lønnsomheten og samfunnsnytten til disse nye aktivitetene fortsatt er svært usikker.
Hurdalsplattformen slår fast at regjeringen skal "sikre sentrale norske gyteområder og fiskefelt mot ødeleggende påvirkning fra annen næringsvirksomhet." Vi vil derfor minne regjeringen på dette viktige prinsippet. For å bevare havets produksjonsevne og sikre en bærekraftig fremtid for både fiskeri og nye næringer, må vi anerkjenne kystens og havets betydning som et levende økosystem, ikke som et ledig industriområde.
Kunnskapsgrunnlaget om konsekvensene av oppdrettsanlegg til havs er fortsatt for svakt. Det er betydelig usikkerhet knyttet til spredning av lakselus, sykdommer, og risiko for rømming. Dersom havbruk skal etableres til havs med dagens teknologi, altså åpne merder, er det nesten uunngåelig at det vil oppstå uhell. All erfaring fra skipsfart, fiskeri og oljevirksomhet viser at uhell skjer, og konsekvensene av utslipp til havs kan være katastrofale – ikke bare for norsk laks, men også for laks i andre nærliggende regioner som Skottland.
Nordland fylkesting vil understreke at det finnes tryggere alternativer. Oppdrettslaks kan produseres i lukkede anlegg i sjøen, og teknologien er allerede tilgjengelig. Akvafuture, basert i Nordland, er en ledende aktør på dette feltet i Norge. Fremtiden for norsk havbruksnæring må baseres på nullutslippsanlegg. I et fremtidig samfunn som er sirkulærøkonomisk, må slam fra oppdrett samles opp og foredles, ikke slippes ut i havet.
Vi ber regjeringen sikre at fiskeriene blir prioritert foran havbruk i de marine områdene, og at havbruksnæringen må utvikle seg på en måte som ikke setter fiskeressursene i fare. Det er avgjørende at vi handler nå for å sikre bærekraftige havområder for fremtidige generasjoner.