Program


Valgprogram for Rødt Nittedal 2023 - 2027

Våre hovedsaker:

  • Utbygging og infrastruktur
  • Skole og oppvekst
  • Helse og omsorg
  • Flyktninger
  • Nittedal kommune som arbeidsgiver
  • Idrett, kultur og frivillighet
  • Økonomi

Utbygging og Infrastruktur

Kommunen vår har i dag et stort utbyggingspress. Rødt krever strengere kontroll på utbyggingsprosjekter, før nye prosjekter igangsettes må infrastruktur (vann/avløp, fortau, parkeringsplasser, nærhet til skoler etc.) være sikret. Det må være mulig å stenge ute useriøse aktører for å unngå at byggeforskrifter brytes og ansvar (kostnader) overføres til kommunen.

Utbygging på Mo skal være forbeholdt servicetjenester for Nittedals innbyggere fremfor store boligblokker som fører til enda mer belastning. Helsehuset står høyt på vår liste, men vi ønsker også at kommunen skal legge til rette for mindre, lokale næringer, som f.eks. et «Bondens marked» der en kan få kjøpt kortreist mat. Rødt Nittedal ønsker å skape nære og intime sentrumssoner i hele bygda, ikke bare rundt Rotnes.

Samtidig ser vi et større trykk på riksvei 4 gjennom Nittedal. Rødt vil at veien enten legges i tunnel (vestalternativet) eller legges under lokk så mennesker og dyr kan ferdes sikkert i et trygt miljø med ren luft. Vi trenger flere, bedre og større innfartsparkeringer og et bedre kollektivtilbud med flere avganger.

Utbygging og miljø henger sammen

Rødt Nittedal ønsker en helhetlig miljøpolitikk som setter hensynet til miljøet fremfor profitt. Vi mener klimakrisen er forårsaket av det uendelige kravet om økt vekst. Vi vil forhindre forhold som fører til negative klimaendringer, og beholde Nittedal som en grønn, miljøvennlig kommune. Et eksempel på det er å sikre og bevare Nitelva som naturperle for allmennheten. Det skal også være et absolutt krav at videre kommersiell utbygging ikke legges på dyrkbar mark og at markagrensene består som i dag.

Rødt Nittedal vil:

  • ha strengere kontroll på utbyggingsprosjekter
  • planlegge infrastruktur før nye utbyggingsprosjekter starter
  • jobbe imot Sentrumsplanen
  • bevare landbruksarealer
  • bevare markagrensa

Skole og oppvekst

Skolefritidsordningen (SFO) bør være gratis for barn i 1 – 4 klasse, med god pedagogisk og faglært bemanning. SFO skal være et fritidstilbud og ikke en forlengelse av skoledagen, og gi barna mulighet for lek, utfoldelse og ro.

Vi i Rødt Nittedal mener at spesialundervisning er viktig, og vil derfor å sørge for tilstrekkelige ressurser, både bemanning, god nok økonomi og tilrettelagte lokaler.

Skolen skal være leksefri, og skolearbeidet skal foregå på skolen der elevene kan få hjelp etter behov. Videre ønsker vi at skolene skal fjerne unødvendig dokumentasjon og rapportering, slik at lærerne har mer tid til elevene og til å forberede og gjennomføre undervisningen.

Rødt Nittedal mener at kommunen skal drifte barnehager og skoler til alles beste og til en fornuftig pris. Kommersielle aktører tar ut store utbytter og har dårligere arbeidsvilkår enn i offentlig sektor. Utbyttene brukes til å øke privat rikdom og øke forskjellene i samfunnet istedenfor å gå tilbake til samfunnet.

Rødt Nittedal vil:

  • si nei til kommersielle aktører i skole og barnehage.
  • sikre skolehverdagens kvalitet
  • få nok ressurser til spesialundervisning
  • få nok skoleplasser i nærmiljøet
  • gjøre skolefritidsordningen gratis
  • at elevene ikke skal ta buss til skoler andre steder i kommunen.

Helse og omsorg

Rødt Nittedal ønsker at det sees på muligheten for å bygge helsehus/helsetun i etapper i tilknytning til Rådhusområdet og legevakt, når den økonomiske situasjonen i kommunen tillater det. Det er nødvendig å samlokalisere kompetansemiljøene innen helse, mestring og forebygging for å sikre gode fremtidige tjenester. Samtidig må helsehuset være et levende samlingspunkt hvor man kan oppsøke ulike lavterskel helsetilbud og en åpen helsestasjon for alle i bygda uavhengig av alder. Samtidig kan man planlegge for omsorgsleiligheter og eldretilbud i nærheten av helsetjenestene, slik at eldre selv kan kjøpe seg tilrettelagte leiligheter i umiddelbar nærhet til tilbud om helsehjelp og fellesskap med andre. Dette må prioriteres før en utstrakt kommersiell utbygging av sentrumsområdet.

Rødt Nittedal ønsker at det reelle behovet for ansatte i hjemmebaserte tjenester snarest skal utredes. Nittedal må sette en bemanningsnorm for helsepersonell i sykehjem og hjemmesykepleie for å sikre forsvarlige tjenester og arbeidsforhold.

Rødt Nittedal mener at velferd er et offentlig ansvar. Derfor bør ordningen med brukerstyrt personlig assistent (BPA) leveres av kommunalt ansatte, i stedet for å bruke kommersielle tjenesteleverandører.

Rødt Nittedal vil jobbe for:

  • Helsehus
  • Innføre bemanningsnorm
  • Kommunal brukerstyrt personlig assistent (BPA)

Flyktninger

Nittedal kommune har vedtatt å ta imot 170 flyktninger i 2023. Rødt Nittedal ønsker dem velkommen og jobber gjerne for å motta flere.

Forutsetningen for en god integrering er at staten tar fullt ansvar og gir nok økonomisk kompensasjon til kommunene, inkludert midler for opprettelse av tiltaksplasser for språkrettet arbeidstrening. Vi ønsker å sikre mer og bedre norskopplæring enn i dag. Den bør starte så tidlig som mulig, uavhengig av sjanse for opphold. Vi må også prioritere å løse utfordringene med bosetting.

Introduksjonsprogrammet skal ha en garantert varighet på minst 2 år for alle deltakere, med gratis forlengelse etter behov, inntil deltakeren har oppnådd sitt mål om arbeid eller utdanning.

Barn skal ikke være tolker for sine foresatte. Familiene må få tilbud om kvalifisert tolk i alle møter med nødvendige samfunnstjenester, uavhengig av barnas norskkunnskaper.

Rødt vil at:

  • flyktninger skal sikres mer og bedre norskopplæring enn i dag.
  • det skal tilbys et godt språk- og arbeidspraksistilbud
  • kommunen skal tilby kvalifisert tolk i møte med det offentlige og i nødvendige kurs.
  • introduksjonsprogrammet skal ha en garantert varighet på minst 2 år for alle deltakere.
  • Nittedal kommune skal ha et godt tjenestetilbud for å bosette enslige mindreårige asylsøkere.

Nittedal kommune som arbeidsgiver

Alle med deltidsstillinger i kommunen som ønsker økt stillingsbrøk, skal tilbys dette. Hvis det er behov for midlertidig ansettelse/tilkallingsvikarer lenger enn 6 måneder skal det tilbys fast ansettelse. Dette for å sikre forutsigbarhet og forsvarlighet både for ansatte og innbyggere. For å sikre rekruttering må lønn brukes aktivt som virkemiddel både for å rekruttere og beholde ansatte. Det bør også legges til rette for lønn under relevante videreutdanninger, for å sikre nødvendig kompetanse hos ansatte og for å være en attraktiv og innovativ arbeidsgiver. Ansatte som har ansvar for lærlinger og studenter, må få nødvendig opplæring og kompensasjon.

Rødt Nittedal vil at:

  • lønn må brukes som virkemiddel for å rekruttere og beholde kvalifisert arbeidskraft
  • Nittedal kommune skal ha heltidskultur
  • det må opprette faste stillinger istedenfor bruk av tilkallingsvikarer
  • det må utvikles mer attraktive tilbud til lærlinger og studenter samt deres veiledere, og ansatte som ønsker videreutdanning

Idrett, kultur og frivillighet

Rødt anerkjenner det verdifulle arbeidet bygdas mangslungne kulturliv gjør for å skape en stolt Nittedalsidentitet. Vi vil derfor arbeide for at kommunen inngår en samarbeidsavtale med kulturlivet i Nittedal lik den som er inngått med idretten når det gjelder kommunal støtte. Dette gjelder ikke minst når det gjelder lokaler hvor det kan utøves kunstnerisk virksomhet.

Der hvor idretten har gratis leie av kommunale lokaler til trening, må kulturlivet betale for leie i kulturhuset til nødvendige prøver i forkant av premierer.

I forkant av en forestilling er en teatergruppe avhengig av å ha et visst antall prøve-forestillinger med fullt teknisk utstyr, kulisser osv. Dette er forestillinger uten publikum, men som det i dag må betales full leie for i kulturhuset.

Rødt vil at sceniske grupper (teater og liknende) skal slippe å betale for leie av lokaler i kulturhuset til prøver og forestillinger som ikke genererer billettinntekter.

Rødt anerkjenner det verdifulle arbeidet bygdas mangslungne kulturliv gjør for å skape en stolt Nittedalsidentitet. Vi vil derfor arbeide for at kommunen inngår en samarbeidsavtale med kulturlivet i Nittedal lik den som er inngått med idretten når det gjelder kommunal støtte. Dette gjelder ikke minst når det gjelder lokaler hvor det kan utøves kunstnerisk virksomhet.

Både idretten og kulturlivet er helt avhengig av dugnadsinnsats, men betydningen av den dugnadsinnsatsen begrenser seg ikke til disse sektorene. Hele samfunnet er avhengig av de frivillige, samtidig som det blir stadig færre som melder seg til frivillig innsats.

Rødt Nittedal vil at:

  • det inngås samarbeidsavtale med kulturlivet lik den idretten har
  • det etableres egnede og rimelige lokaler til bruk for bygdas kulturliv
  • bygdas historie tas vare på gjennom et levende bygdemuseum
  • det etableres lavterskeltilbud der barn og unge kan utøve E-sport
  • Nittedal kommune ser på hvordan man kan stimulere den frivillige sektoren og øke rekrutteringen

Økonomi

Kampen mot Forskjells-Norge må føres i kommunene som er de viktigste forvaltere av våre velferdsordninger.

Rødt vil ha en mer sosial kommunal eiendomsskatt med store bunnfradrag, progressive skattetrinn og høyere makssats. Vi vil ha en lokal skatt der vi skiller mellom fritidseiendom, næringseiendom og mellom sekundær- og primærboliger, istedenfor dagens flate beskatning.

Leien i kommunale utleieboliger må være gradert etter den enkelte beboers inntekt, men ikke settes høyere enn kommunens faktiske utgifter ved boligen.

Rødt mener at våre skattepenger skal gå til felles velferd, ikke privat profitt.

Rødt Nittedal vil:

  • jobbe for å redusere antall kommersielle barnehager
  • jobbe for at kommunale velferdstjenester skal drives av offentlige eller private, ideelle aktører
  • innføre kommunal forkjøpsrett ved salg av private barnehager, krav om samme lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår, og tidsbegrenset driftstillatelse for ikke-kommunale barnehager
  • at husleien i kommunale utleieboliger skal ikke settes høyere enn kommunens faktiske utgifter ved boligen.