Marie Sneve Martinussen valgt til Rødt-leder: – Vil styrke demokratiet

– Rødt går til kamp mot forskjellene med mer rettferdighet og mer folkestyre, sier Marie Sneve Martinussen, etter at hun ble valgt til leder av Rødts landsmøte i dag. Sofie Marhaug ble valgt til 2. nestleder.

– Mange sliter med økte priser og renter, høye strømregninger og egenandeler i helsevesenet. Folk opplever å sitte igjen med mindre å rutte med og mindre de skulle ha sagt, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen.

– Dette må møtes med å styrke demokratiet, med en rettferdig miljøpolitikk og med at vi gjør alt vi kan for å få ned forskjellene og styrke velferden.

– Rødt får viktige gjennomslag på Stortinget allerede, selv om regjeringa ikke er avhengige av stemmene våre. Samtidig ser vi at det ikke monner, når klasseskillene øker. Det er resultatene som teller, og derfor trengs et enda større og sterkere Rødt.

NYVALGT: Sofie Marhaug og Marie Sneve Martinussen fikk landsmøtets tillit.


Vil ha tannhelsereform

Martinussen varsler at tannhelsereform blir en hovedsak for Rødt.

– 2025 må bli et tannhelsevalg. Vi kan ikke behandle tennene helt annerledes enn andre skader og sykdom, hvor du får frikort, mens det hos tannlegen er bare bankkortet som gjelder.

– Vi trenger en tannhelsereform nå, med mål om gratis tannhelse for alle, sier Martinussen.

– Det er et Colgate-blankt folkekrav at tennene skal behandles som en del av kroppen. En skikkelig tannhelsereform må bli en virkelighet i løpet av neste stortingsperiode.

Advarer mot høyresida

Rødt-lederen advarer mot å få høyresida tilbake til makta i neste stortingsvalg.

– Vi husker hva de gjorde sist, med velferdskutt, EU-lojalitet og svekkelser av demokratiet, sier Martinussen.

– Så er jeg, i likhet med mange andre, skuffet over den sittende regjeringas valg i flere saker, og utålmodig etter å få den nye kursen vi burde ha fått for lengst. Derfor trenger stortingsflertallet en ny sammensetning. Det er derfor vårt mål at Rødt skal bli så store og så sterke at vi ikke er til å komme utenom etter neste valg, sier Rødt-lederen.

Marhaug inn som nestleder

Landsmøtet valgte også Sofie Marhaug som ny 2. nestleder. Hun vil utgjøre en nestlederduo sammen med Charlotte Therkelsen, som ble valgt som 1. nestleder i 2023 og ikke var på valg nå. Partisekretær Reidar Strisland og øvrige medlemmer av partiledelsen valgt på landsmøtet i 2023 var heller ikke på valg, siden møtet var ekstraordinært.