Ytterligere økte klasseskiller i videregående

Leserinnlegg på www.gd.no onsdag 17. april og i avisa GD lørdag 20. april: Rødt er for et nærskoleprinsipp med en desentralisert skolestruktur og et bredt utdanningstilbud i hele Innlandet. Derfor er vi svært kritiske til fylkeskommuneadministrasjonens framlagte alternativer for fremtidig skolestruktur, som skal behandles i fylkesutvalget 30. april før det legges ut på høring.

Allerede nå har det kommet flere reaksjoner på forslaget, der det mest ytterliggående innebærer at 4 skoler og 5 skolesteder legges ned.

Hvor blir nærskolen av for elever som i dag går på f.eks. Flisa eller Lom? Reisevegen blir for lang, og dette medfører en utmattende arbeidsdag for elevene.

Rødt vil opprettholde tilbudet for elever med tilrettelagt undervisning på Nordstumoen i Stor-Elvdal. En stram fylkesøkonomi skal ikke gå ut over sårbare elever!

Folkehelseperspektivet er helt fraværende i høringsutkastet fra administrasjonen. Det er ingen prioritering av de områdene som har utfordringer i forhold til utdanningsnivå.

I en kronikk i Glåmdalen 14.april slår lederne av NAV-kontorene i Odal, Solør Eidskog og Kongsvinger-regionen fast: «Forslaget om å legge ned 2 av 4 videregående skoler, støtter lavt utdanningsnivå, lavere inntekter og dårligere helse, i stedet for å støtte en region som trenger arbeidskraft, utvikling og en styrket kompetanseprofil. Vi har ikke råd til dette. Velferdsstaten vil bli dyrere, og stramme kommunale budsjetter vil bli ytterligere utfordret».

Disse innspillene må tas på alvor.

Også i Nord-Gudbrandsdal er engasjementet stort i forhold til skolene, noe vi ser av leserinnlegg i avisene.

Rødt er for at alle elever skal ha lik rett til gratis videregående opplæring uansett hvor de bor. Nå legger man opp til flere hybelboere i sentrale områder. Gapet mellom kostnadene ved å bo på hybel og størrelsen på borteboertipendet øker stadig, noe som rammer mange familier hardt.

I mange kommuner er den videregående skolen avgjørende for bosetting og en positiv utvikling. Dette dreier seg bl.a. om arbeidsplasser og kompetanse. Fylkeskommunen understreker næringslivets rolle i å opprettholde arbeidsplasser i distriktet, dette høringsdokumentet svarer ikke ut samfunnets behov. Et eksempel er den store sentraliseringen av restaurant -og matfag, hvor det i dag er stor etterspørsel etter ansatte med fagkompetanse.

Mange elever sliter med å finne seg til rette på videregående skole. Vi leser stadig om voldshendelser, og det er flere tilfeller av mobbing med svært alvorlige følger. Rødt mener store sentraliserte skoler ikke bidrar til å løse denne utfordringen.

I forslaget til høringsdokument som administrasjonen har lagt fram går man alt for langt i sentralisering av videregående skole. At mange blir tvunget til å flytte på hybel gjør gratisskoleprinsippet til et hult begrep.

Rødt har fått mange tilbakemeldinger fra elever og ansatte ved de mindre skolene, som understreker viktigheten av å opprettholde gode skolemiljøer.

Utredningen vektlegger ikke kvaliteten ved de skolene som er foreslått lagt ned.

Mange leverer svært gode resultater, og beskrives av nærmiljøet og lokalt næringsliv som svært viktige for kompetansebedrifter i regionene.

Et av de viktigste områdene som ikke er beskrevet er de økonomiske konsekvensene for fylkeskommunen ved de forskjellige alternativene. Det gjør det vanskelig å vurdere forslagene opp mot hverandre, og å kunne sammenligne med dagens skoletilbud. Forutsigbarhet er viktig også for de ansatte og prosessen rundt overtallighet og oppsigelser.

Marit Juvem og Svein Ørsnes, fylkestingsrepr. for Rødt Innlandet