Rådgivende folkeavstemning?

Leserinnlegg på www.gd.no tirsdag 1. februar: Rødt Lillehammer merker seg det faktum at en gruppe innbyggere i Innlandet vil ha store problemer med å kunne stemme. Det skyldes at de ikke har tilgang til en PC og/eller mangler digitale ferdigheter. Vi mener dette er en stor demokratisk utfordring og vi finner det oppsiktsvekkende at fylkeskommunen til tross for dette ikke foretar seg noe konkret som vil bidra til at alle innbyggere har samme muligheter.

Det er mange som etterspør alternativer, for eksempel muligheten for fysisk oppmøte, men dette alternativet avvises på grunn av smittesituasjonen.

Vi ønsker å minne om at landet er i ferd med å åpne opp slik at dette knapt nok vil være et argument lenger.

Fylkeskommunen skal sende ut informasjon blant annet om hva som kreves for å avlegge digital stemme. Det er bra, men det hjelper ikke gruppen som mangler digital tilgang og/eller kompetanse, som ikke har ID-brikke osv. Vi leser også at bankene sier det ikke er lov å få hjelp av andre til innlogging med Bank-ID. Har fylkeskommunen visst om dette?

Vil fylkespolitikerne sørge for at kommunene tilrettelegger for fysisk fremmøte i et stemmelokale?

Har de samme politikerne tenkt på at innbyggerne som trenger tilrettelegging vil være avhengig av hvilken kommune de bor i om hvilken hjelp de vil få.

Rødt Lillehammer mener fylkeskommunen åpner for å kunne gi fysiske stemmer for de som trenger den muligheten og at kommunene følger samme mal når det gjelder tilrettelegging.

Vi lurer på om det er fylkespolitikerne som har bestemt at den rådgivende folkeavstemningen bare skal være del av en helhetlig vurdering.

Hvorfor er ikke folkeavstemningen alene nok til å gi politikerne råd?

Hvorfor vil politikerne supplere valgresultatet med høringssvar og medarbeiderundersøkelse?

Er ikke alle innbyggerne representert i det øyeblikket de avlegger sin stemme? Hvorfor skal noen i kraft av sin posisjon eller stilling ha en tilleggsstemme? Det virker urimelig og vi mener man burde valgt det ene eller det andre, folkeavstemning eller høringer/undersøkelser. Slik det skjer nå kan det oppleves som en helgardering.

Øyvin Aamodt og Marit Juvem, Rødt, Lillehammer