Markedskreftenes strømdans
Leserinnlegg på www.gd.no onsdag 21. september: Det er et gryende folkeopprør mot galopperende strømpriser og andre former for dyrtid i Norge. Skepsisen er også økende til den markedsdikterende EØS-avtalen. Enkelte mener at EØS-avtalen nærmest fører Norge tilbake til lydrikestatus.
Norsk medlemskap i EUs energibyrå ACER i 2018, var en del av EUs tredje pakke med energilover. Mange vil hevde at Stortingets vedtak innebar en betydelig avståelse av norsk suverenitet og burde krevd tre- fjerdedels flertall.
I skuffen i Olje- og Energidepartementet (OED) ligger energipakke nummer fire, som gir ACER enda mer makt. Den trådte i kraft i EU for mer enn et år siden og er i utgangspunktet EØS-relevant.
Departementet har tilsynelatende ikke hastverk med å legge pakken frem for Stortinget, men OED skriver at de legger opp til nye høringer, også om markedsregelverket som var på høring i fjor. Den nye høringen vil dreie seg om eventuelle endringer i norsk lovverk som følge av markedsregelverket.
Den fjerde energipakken, også kalt ren energipakke, består av fire såkalte forordninger og fire direktiver. Den erstatter kraftmarkedslovgivningen i tredje energipakke og mye annen lovgivning på energi- og klimaområdet.
EU har også vedtatt en utvidelse av ACERs virkeområder. Byrået har fått nye viktige oppgaver angående grensekryssende infrastruktur både for gass og strøm. ACERs rolle når det gjelder overvåking og bidrag til implementering og retningslinjer er økt.
EUs store lovpakke «Fit for 55», som skal sørge for å kutte 55 prosent av utslippene innen 2030, bygger på vedtakene i fjerde energipakke.
Lovendringene i energipakke 4 har trått i kraft i våre nordiske naboland og i det felles europeiske energimarkedet som Norge er en del av. Det står ingenting i den nåværende regjeringsplattformen om videre tilknytning til EUs fjerde energipakke. Rødt har likevel registrert at enkelte stemmer i Senterpartiet sier at partiet ikke kan sitte i regjering dersom energipakke fire blir vedtatt. Slik Stortinget er sammensatt nå er det neppe tre – fjerdedels flertall for en eventuell suverenitetsavståelse. (Grunnlovens § 115).
Statsminister Jonas Gahr Støre og Høyre sin leder, Erna Solberg, bekrefter stadig at det ikke er Norges frihet som er i fokus, men snarere EUs fire friheter med mål om fri flyt av personer, varer, tjenester og kapital i det indre markedet EØS. Og nå også den femte friheten som gir ACER (EUs energiunion) reguleringsmyndighet over den frie flyten av energi over landegrensene.
I den pågående debatten om energi- og strømpriskrisen, er politikere fra høyresiden inkludert den markedsliberale delen av Arbeiderpartiet, fanebærere for å framstille EØS som en handelsavtale.
Det blir interessant å følge Regjeringens videre håndtering av energipakke fire på dens vei fra Olje og Energidepartementet til Stortinget, der partiene skal bestemme om de skal ja til enda en energipakke som innebærer avståelse av suverenitet, eller må Stortinget si ja så lenge Norge er medlem av EØS?
Marit Juvem, leder, Rødt Lillehammer