Føre var-prinsippet må gjelde for Vingnes-tunnelen
Leserinnlegg på www.gd.no onsdag 12. mars: En grunneier på Hamar har fått tilkjørt forurensende svartskifer fra bygginga av motorvegen ved Åkersvika. Fem år har det tatt før Statsforvalteren og Nye Veier har måttet vedgå at han har hatt rett. Han har privat tatt prøver av steinmassene og vist at de forurenser. Nå må Nye Veier grave opp massene og fjerne dem.
De må nå lagres på egnet deponi, hvor det ikke lekker gift ut i naturen. I sin tid sa fylkesmannen i Hedmark at «E6 Åkersvika er et pilotprosjekt når det gjelder økologisk kompensasjon for natur ved samferdselsutbygging». Vel, vel.
Bane NOR måtte i februar stoppe arbeidet med det nye dobbeltsporet i Stange etter at det var påvist for høye verdier av uran og arsen fra svartskifer. De jobber nå for å finne en løsning på problemet. Bane NOR opplyser at det fremdeles er trygt å bo og oppholde seg i Stange.
Masser fra bygginga av Follo-banen sør for Oslo inneholdt uran og sulfater, nok til at NRK skrev at drikkevannet i Vestby ble forurenset. Bane NOR visste dette allerede i 2017, men tiet om det.
Hva med Vingnes-tunnelen? Hva inneholder den? Vi vet at den inneholder masse svartskifer (alunskifer) som kan inneholde stoffer som forurenser naturen når den kommer i kontakt med oksygen. Oksygen finnes jo i både luft og vann. Steinmassene fra Vingnestunnelen har Nye Veier fått lov å bruke til bygging av den nye motorveien. Statsforvalteren har gitt dispensasjon fra forurensningsloven.
Norconsult påstår at Vingnestunnelens steinmasser ikke er forurensende. Andre geologer (som vil være anonyme i redsel for å miste oppdrag) sier at det kan man faktisk ikke fastslå ut fra de undersøkelsene som er gjort.
Norconsult gjorde undersøkelser både i Åkersvika og i Stange. Hva med Follo-banen?
Lågendeltaets Venner mener at Vingnestunnelens steinmasser må undersøkes grundigere, slik at vi kan være absolutt sikre på at steinmassene ikke vil forurense Lågen, Mjøsa, Vorma, Glomma – og etter hvert ende opp i den truede Ytre Oslofjord.
Vi må unngå å komme i samme situasjon som i Åkersvika, i Stange og i Follotunnelen.
Alle konsulentselskaper er avhengige av oppdrag. Det er ikke et ukjent fenomen at resultatene kan reflektere utbyggers interesser heller enn ubeleilige funn. Å hindre forurensing av våre vann bør være avgjørende. Føre-var-prinsippet må gjelde, – også her, – om du støtter bygginga av vegen eller ikke.
Øyvin Aamodt, styremedlem i Lågendeltaets Venner, Lillehammer