Ber staten styre prisene

Leserinnlegg på ww.gd.no mandag 24. januar: Strømprisene er skyhøye og har vært det i hele vinter. Vanlige folk med helt vanlige inntekter sliter med å betale strømregningen sin, eller må velge mellom å betale strømregningen eller andre faste utgifte. Frivillige organisasjoner meldte før jul om rekordpågang fra familier som trengte hjelp med å skaffe mat og andre grunnleggende nødvendigheter til familiene sine. Sosiale medier og aviser er fulle av historier om familier som ikke vet hvordan man skal få endene til å møtes, og vi vet at januar og februar er ekstra tøffe måneder for husholdningene når regningsbunken fra desember skal betales. På den andre siden håver staten inn penger som følge av de høye prisene. Selv om regjeringen har kommet med noen avbøtende tiltak, mener Rødt at mer av disse økte inntektene til staten må føres tilbake til husholdningene.

Også næringslivet, industrien og primærnæringene sliter som følge av høye strømpriser. Uavhengig av hva man måtte mene er grunnen til prisøkningen på strøm, er de fleste enige om at det som tradisjonelt har vært et viktig konkurransefortrinn i Norge, den rene, rimelige krafta, nå er svekket, og at det kan få svært alvorlige konsekvenser for norske arbeidsplasser. Industriaksjonen og fagbevegelsen har fremmet felles krav om umiddelbare kutt i strømprisene, og markerte dette 20. januar utenfor Stortinget.

Lokalpolitikerne er innbyggernes nærmeste tillitsvalgte og kommunene står i første linje i møte med familiene og det lokale næringslivet som merker denne situasjonen på kroppen. Det forplikter. Rødt mener kommunene må heve stemmen overfor sentrale myndigheter og kreve kraftfulle tiltak både for innbyggere og næringsliv i møte med de høye strømprisene, og kreve større demokratisk kontroll over kraftmarkedet.

Rødt har sendt en interpellasjon om dette til kommunestyrmøtet 27. januar. Her nevner vi følgende relevante krav til regjering og storting:

a) Krav om makspris på strøm og innføre toprissystem for å unngå luksusforbruk b) Strengere regulering av krafteksporten – ingen flere utenlandskabler c) Krav om stans av elektrifiseringen av sokkelen c) Øke og forsterke støtten til energieffektivisering for vanlige folk

Rødt stiller spørsmål til ordføreren om hun, på vegne av kommunestyret og innbyggerne i kommunen, vil henvende seg til regjeringen for å fremme krav i tilknytning til dette?

Og med bakgrunn i at vi mener at det i første omgang er det å få sikret pris på strøm på et rimelig nivå som er det mest prekære, har vi lagt fram følgende konkrete forslag til vedtak: "Kommunestyret i Lillehammer ber Stortinget sørge for å ta tilbake politisk styring av strømprisen".

Hanna Røberg, kommunestyrerepr. Rødt Lillehammer