Alle har rett til faste og hele stillinger

Leserinnlegg på www.gd.no mandag 17. juli og i avisa GD torsdag 20. juli: Rødt i Lillehammer har flere ganger etterlyst tilstrekkelig handling for at flere stillinger skal være faste heltidsstillinger. Vi ser også at det fortsatt tas inn vikarer fra vikarbyråer, og at fast ansatte i deltidsstillinger da får færre ekstravakter.

Dette er regelen som alle ledere i kommunen skal forholde seg til iht. den lokale retningslinjen: "Det forutsettes at heltidsstillinger alltid har prioritet i Lillehammer kommune. Dette gjelder for alle yrkesgrupper." (Hentet fra Økonomirapport for 1. tertial 2023).

I Arbeidsmiljøloven er kommunen som arbeidsgiver pålagt å kartlegge flere forhold rundt ufrivillig deltid. Dersom det avdekkes ufrivillig deltidsarbeid, skal arbeidsgiver finne årsakene til dette og iverksette tiltak og i tillegg evaluere resultatene.

I årsmeldingen for 2022 er dette beskrivelsen av situasjonen: "Lillehammer kommune har en andel deltidsansatte på totalt 49 %. Dette er en svak bedring fra 2022 på litt under ett prosentpoeng. - - Det er innen helse, pleie og omsorg det er størst andel deltid. I denne sektoren er det jobbet målrettet over tid med å utvikle en heltidskultur. Andelen heltid har gått fra 35 % til 37 % totalt i 2022.".

Selv om årsmeldingen hevder at det er "jobbet målrettet over tid med å utvikle en heltidskultur", ser det ikke ut til at arbeidet med heltidskultur gjøres godt nok i Lillehammer kommune.

Noen kvinner jobber deltid frivillig, ofte fordi de opplever at døgnet ikke strekker til. Andre har ufrivillig deltid, fordi det ikke finnes hele stillinger. Å jobbe deltid kan ha som konsekvens for eksempel at det er vanskelig å få lån til bolig, og det kan ha betydning for pensjon, når den tid kommer. Vi må få slutt på at deltidsstillinger og små stillingsbrøker er hovedregelen i kvinnedominerte yrker.

Hanna Røberg, Lillehammer, kommunestyrerepr., Rødt