Det blinker kode rød for miljøet
FNs klimapanel varsler kode rød for planeten vår. Nå trengs det grønne utveier skal vi redde klimaet og miljøet i tide.
En ny FN-rapport slår fast at vi ikke kommer til å nå Parisavtalens mål om utslippskutt, som skal hindre at den globale oppvarmingen overstiger 1,5 grader. Det vil kunne få katastrofale følger: mer ekstremvær, massemigrasjon og avlingssvikt.
Norge har lovet å kutte utslippene med 50-55 % innen 2030, men vi ligger dårlig an. Hver og en av oss kan gjøre litt, men de store grepene må vi ta i fellesskap – som samfunn.
Drivkraften i klimaendringene er kapitalismens vektsttvang. Men det er ikke mulig med evig vekst på en klode med begrensa ressurser. Derfor trenger vi et nytt økonomisk system – en grønn sosialisme der hensynet til mennesker og miljø står over hensynet til profitt.
Vi må gå fra olje til grønn industri
Visste du at olje- og gassnæringa er den nest største kilden til klimagassutslipp i Norge? Vi har allerede funnet mer olje enn naturen tåler at vi henter opp. Rødt ønsker en kontrollert nedtrapping av oljevirksomheten for å unngå tap av arbeidsplasser. Vi sier nei til alle nye oljefelt på norsk sokkel.
Etter flere tiår med miljø- og næringspolitisk handlingslammelse haster det mer enn noen gang å kutte utslipp, bygge ut norsk industri og samtidig bevare naturmangfoldet. Når vi slutter å lete etter olje kan vi heller bruke ressurser og investeringer på å bygge opp ny, norsk industri som kan sikre arbeidsplasser og verdiskaping i framtida.
Den fornybare krafta spiller en nøkkelrolle i denne omstillinga. Vi må sørge for at norsk kraft sikrer arbeidsplasser i den kraftkrevende industrien. Da kan vi ikke sende den med kraftkabler til utlandet. Derfor sier Rødt nei til kraftkabler for strømeksport til utlandet.
Rødt jobber for:
- Full stopp i leiting etter nye oljefelt
- En storstilt satsing på energieffektivisering
- Å bruke den miljøvennlige vannkrafta til utvikling av nye industriarbeidsplasser
Vi må endre hvordan vi behandler naturen
Visste du at vi i Norge har bygd ned mer enn 500 km2 natur de siste 10 årene? Kombinasjonen av klimaendringer og nedbygging av naturen har satt sårbare økosystemer under press. Det truer artsmangfoldet, og kan ødelegge viktige fornybare næringer som fiske og landbruk. Dette er bakgrunnen for at Rødt sier tydelig nei til vindkraft og til dumping av giftig gruveavfall i sårbare områder som Førdefjorden og Repparfjorden.
Transportsektoren er Norges største kilde til klimagassutslipp. Løsninga er ikke subsidiering av de rikes elbiler, men en storstilt satsing på kollektive løsninger. Både folk og gods må fraktes med mer bærekraftige transportmidler som buss og tog. Rødt vil samle selskapene som i dag driver jernbanen i ett statlig selskap som kan bli lokomotivet i omleggingen av transportsektoren. Det må bli enklere og billigere å reise miljøvennlig.
Rødt jobber for:
- Å hindre dumping av giftig gruveavfall i fjordene
- Å stanse nye vindkraftverk som raserer norsk natur
- Forbud mot å bygge nye hytter over 200 kvm
- En storstilt satsing på jernbane framfor nye motorveier som truer natur og matjord
Vi må endre måten vi forbruker på
Visste du at Apples første iPod ble laget for å vare i maks 18 måneder, eller til batteriet døde ut? Slik planlagt foreldelse er et eksempel på hvordan kapitalistenes behov for å selge stadig flere produkter ødelegger miljøet.
I 2020 ble kun 8.6 % av verdens ressurser gjenbrukt i økonomien. Over 91 % av råmaterialene vi henter ut av naturen blir ikke sirkulert tilbake, men ender opp som avfall i en eller annen form.
Norge har det femte høyeste materialforbruket i verden, ifølge bærekraftsindeksen. Ifølge denne indeksen er Norge et av de minst bærekraftige landene i verden, rangert som nummer 157 av 163 land. Vi er på verdenstoppen når det kommer til bruk-og-kast-forbruk.
Rødt mener vi må ta bedre vare på materialene som er i omløp.
Rødt jobber for:
- Strengere krav til kvalitet og levetid
- Å forby planlagt foreldelse
- Å fjerne momsen på reparasjoner
Vi må endre måten vi jobber på
Norsk økonomi er i vekst fordi arbeidsfolk skaper stadig større verdier gjennom sitt arbeid. Det gjør at Norge ligger i verdenstoppen i personlig konsum, og forbruket øker. Men hvis vi skal bremse klimaendringene må forbruket ned.
Å bytte ut framtidig lønnsvekst i mer fritid vil bremse forbruket, men også gi økt frihet til folk flest. Til tross for dette er det over tjue år siden økningen i verdiskaping ble tatt ut i økt fritid, da den femte ferieuka ble vedtatt.
Rødt jobber for:
- At vi skal jobbe mindre uten å gå ned i lønn
- Lokale pilotprosjekt med sekstimersdag på ulike arbeidsplasser
- Et statlig «sekstimersdagsfond» for kommuner som vil gjøre forsøk med sekstimersdag
Miljøpolitikken må være rettferdig
Visste du at de rikeste forurenser mye mer enn folk flest? Ifølge en rapport fra Framtiden i våre hender har den rikeste 10 prosenten av Norges befolkning dobbelt så høye klimagassutslipp som gjennomsnittsnordmannen. Likevel sendes regninga for klimakrisa til de som har minst, mens de rike kan kjøpe seg ut av dugnaden. Det er urettferdig.
Vi kan ikke ha en politikk som på den ene siden øker avgiftene for folk flest, og samtidig kutter skatt på formuer, selskapsoverskudd og høye inntekter for de på toppen. Vi kan ikke ha en politikk som hindrer liv i distriktene, og samtidig fortsette med luksuscruise med høye klimagassutslipp i norske fjorder og fullt frislipp på business class for de som har råd.
Alt for lenge har klimapolitikken handlet for mye om mål og datoer mange år fram i tid. Mål som enten har vært for svake eller som Norge har vært tonnevis unna å nå. Og som har kommet i stedet for konkrete krav til de ansvarlige. Vi trenger handling for å få ned klimagassutslippene, på en måte som ikke rammer urettferdig, men som gir storselskapene, direktørene og den politiske eliten det ansvaret de har.
Les mer: Rettferdig miljøpolitikk
Rettferdig miljøpolitikk
Rødts plan for rettferdige utslippskutt som monner
Rødts plan for krafttak som monner
Rødts stortingsgruppe, juni 2021