– Kampen mot Forskjells-Norge fortsetter

Marie Sneve Martinussen tar over som Rødt-leder, og frykter ikke for Rødts valgkamp, men for Høyrebølge, privatiseringsskred og økende forskjeller.

TAR OVER SOM LEDER I RØDT: Marie Sneve Martinussen. Foto: Ihne Pedersen.

Landsstyret i Rødt har konstituert Marie Sneve Martinussen som leder i Rødt. Charlotte Therkelsen er nestleder. Landsstyret har også vedtatt at det skal avholdes et ekstraordinært landsmøte i 2024.

Her gjengir vi Marie Sneve Martinussens budskap under Rødts pressekonferanse 24. juli 2023 i sin helhet:

Nå har, som dere vet, Bjørnar takket for seg som partileder, etter en enestående innsats i 11 år.

Landsstyret har enstemmig gitt meg partiets tillit som leder i Rødt.

Det viktigste for meg og for Rødt nå, er at Norge står i en forskjellskrise. Den krisa har ikke tatt sommerferie.

Derfor er min første beskjed som leder i Rødt:

Vår kamp mot Forskjells-Norge skal fortsette med enda større styrke.

Over halvparten av Norges befolkning har ikke økonomisk trygghet. 100.000 husstander har blitt nødt til å oppsøke matkøene. Jeg er økonom og glad i tall, men sifrene er ikke det sentrale her. Det tallene viser er en virkelighet hvor utryggheten biter seg fast, og mange mennesker sine liv og skjebne står på spill.

Når helt nødvendige varer blir dyrere og dyrere, så rammer det hardest alle med dårlig råd – minstepensjonistene, uføre, folk på AAP eller sosialhjelp, arbeidsløse og lavtlønte.

Matprisene øker mest.

Etter dem kommer kultur og fritid. Når vi møter andre ved lekeplassen i sommer så snakker vi ikke bare om det dårlige været, men om at det har blitt for dyrt å dra på Tusenfryd, på fotballcup eller å leie campinghytte.

Det gjør vondt for foreldra som ikke har hatt råd til ferieopplevelser og for unga som ikke får være med på leken.

I tillegg så kommer strømregninga, tannlegeregninga og husleia eller boligrentene, som stadig flere sliter med.

Derfor er Rødts hovedkrav en forskjellskrisepakke.

Vi må

  • øke velferdsstatens minstesatser – for pensjon, sosialhjelp og AAP
  • styrke frivilligheten – dem som hjelper folk med dårlig råd
  • og kollektivtransporten må bli billigere.

Nå er det på tide å trykke på den store røde knappen. Vi må sette oss ned for å finne løsninger som monner, både regjeringa og stortingspartiene. Det her kan ikke vente til etter valget. Vi må ta tilbake kontrollen. Det er min hilsen til de andre partilederne.

Tilliten som Rødt har hos folk er ikke noe vi tar for gitt, men som vi hver eneste dag jobber for å gjøre oss fortjent til.

Noen vil kanskje si at det har blåst friskt rundt Rødt, men den her skuta er velbygd, har et drevent mannskap og holder stø kurs.

Jeg har vært nestleder i Rødt siden 2012, da fornyelsen av Rødt begynte for fullt. Jeg har vært med på å bygge Rødt til det partiet som folk kjenner i dag og jeg har opplevd stor støtte i vervet som nestleder.

Jeg ser fram til å fortsette det vi har begynt på - å skape en folkebevegelse mot Forskjells-Norge. Hvor vi samarbeider tett med fagbevegelsen og andre folkelige organisasjoner.

Fordi fellesskap fungerer, også i Rødt, så har vi mange flinke folk, med ulike talenter, og forskjellige måter å jobbe på og uttrykke oss på.

Det er også sånn vi har bygd Rødt opp i over ti år.

Rødt skal fortsette å markere oss tydelig på alle viktige saker for folk.

Det skal vi gjøre med alle våre dyktige representanter. Bjørnar skal fortsatt gjøre en innsats i stortingsgruppa, i lag med Sofie, Seher, Geir, Mímir, Tobias, Hege og meg sjøl.

I partiledelsen så har jeg gleden av å ha med meg Charlotte Therkelsen her som nestleder , som også er vår ordførerkandidat i Kragerø i høst, Reidar Strisland som partisekretær, og mange andre kloke og driftige folk.

Og aller viktigst: Vi er et parti med 14.000 medlemmer som har masse å bidra med.

Vi har sterke kandidater i hele landet og stiller rekordmange lister.

Jeg er ikke bekymra for Rødt sin valgkamp. Min frykt er at årets lokalvalg kan bli en Høyrebølge, som vil føre til et privatiseringsskred i velferden, med frislipp for flere kommersielle innenfor eldreomsorg, barnehage og barnevern, og til økte forskjeller.

Heldigvis er det hva folk stemmer på valgdagen som avgjør, og det beste vernet mot Høyrebølgen vil være et sterkt Rødt.

I lokalvalget så vil Rødt drive fram billigere og bedre kollektivtransport, flere rimelige ikke-kommersielle boliger, økt sosialhjelp og en styrka og profittfri velferd der du bor.

Vi er klare for lokalvalget. Og vi jobber videre med de siste valgkampforberedelsene.

For meg er det også viktig at Rødt skal være et parti som går i spissen for å drive fram faktisk forandring og vil ha hånda på rattet.

Rødt er i økende grad en maktfaktor i norsk politikk, som flytter debatten og skaper resultater.

Når Rødt går til valg i høst er det fordi vi vil ta ansvar for å sikre at folks ønske om forandring får maksimal uttelling i folkevalgte organer.

Som medlem av finanskomiteen var jeg Rødt sin representant i Stortingets behandling av grunnrenteskatt på havbruk, bedre kjent som lakseskatten, eller mer presist: Laksebaronskatten.

Det var noen frustrerende forhandlingsrunder, men selv om det er litt pompøst å sitere seg sjøl vil jeg gjenta det jeg sa i stortingsdebatten:

Noen ganger må vi løfte blikket og se historien og de lange linjene. Når jeg gjør det i dag, ser jeg et Norge med høye fjell og dype fjorder, som tar eierskap over verdiene som skapes på våre felles ressurser. Fra fossefallene - til oljefeltene på havets bunn. Og via fjordene.

Dette var hovedgrunnen til at Rødt så klart støttet innføringen av en grunnrenteskatt, og varslet subsidiær støtte til satsen som ble vedtatt, slik at Frp og Høyre sin våte drøm om parlamentarisk kaos og utsettelse ble grundig parkert. Et sånt kaos ville bare laksebaronene tjent på. Den gleden ville ikke Rødt gi dem.

Jeg vil benytte anledningen til å gi en beskjed til Arbeiderpartiet og Senterpartiet:

Selv om lakseskatten endte godt, viste veien dit at det trengs bedre samarbeid og bedre styring. Vi har åpenbart en jobb å gjøre fram mot neste stortingsvalg. I 2021 så mobiliserte vi et enormt flertall for et skifte, for å få ned forskjellene og sikre felles nasjonal kontroll over ressursene, i tråd med lange historiske linjer. Nå trengs samfunnsstyring for å sikre den forandringa folk vil ha. Det krever et handlekraftig og styringsdyktig flertall, som kan holde over tid. Som står opp for minstepensjonistene, ikke milliardærene. Og som velger side med ungene våre og dem gamle som er avhengige av velferden, og hun som jobber i velferden, ikke velferdsprofitørene.

Vi skal gjøre vår del av jobben. Jeg håper også de andre partiene kjenner sin besøkelsestid.

Så er det noen som de siste ukene har stilt spørsmål ved om Rødt nå, etter selv å ha opplevd en storm, må snakke mindre om velferdsprofitører og politikerprivilegier.

Jeg kan bare garantere en ting: Rødt står fjellstøtt på vårt, fordi det er argumentene som gjelder, og våre argumenter står seg.

Men jeg skal gjøre mitt beste for å snakke om Rødts politikk på en saklig måte, argumentere framfor å moralisere, gå etter systemer og standpunkter - ikke enkeltpersoner, og gjøre det med god sportsånd, framfor humørløshet.

Her er det ingen sår som må slikkes.

Rødt sin kamp står om å få løst forskjellskrisa, som gjør at det for første gang i moderne tid er et flertall som ikke har økonomisk trygghet.