Det er ikke for sent å ta til fornuften
I et leserinnlegg stiller Rødt spørsmål ved kommunestyrets vurderinger vedrørende Os.
Flertallet i kommunestyret satte til side tidligere vedtak i sentrumsplanen fra 2015 om skolebygget på Os. I sentrumsplanen betegnes skolebygget på Os som et bygg «med individuell verneverdi og som del av samlet miljø - Må ivaretas».For oss er det uforståelig at denne beskrivelsen kan dreies til å gi rom for å kunne rive bygget.
Flertallet satte også til side de pedagogiske begrunnelsene om at det ikke er tilrådelig å blande 6 – 16 åringer hverken på vei til og fra skolen, eller på det samme skolearealet. De valgte også å ignorere helsedirektoratets anbefalte 50 kvadratmeter uteområde per elev og mente i utgangspunktet at 16 kvadratmeter uteareal per elev var tilstrekkelig. Da det viste seg at 16 M2 skyldes en feilberegning, opprettholdte flertallet allikevel sin avgjørelse selv om arealet per elev er redusert til nesten ufattelige 12,9 kvadratmeter per elev. Vi får håpe at elevene er villige til ikke å prøve å slå ut med armene i skolegården, for det kan de ikke gjøre på sitt tildelte areal per elev.
Og kan man egentlig stole på andre beregninger i prosjektet når det blir tullball av et så enkelt regnestykke som 8543 M2/ 660 elever som man først får til å bli 16 M2? Og har man egentlig tatt tilstrekkelig høyde for økt antall elever når man planlegger at det skal komme 1000 nye boenheter i sentrum?I tillegg lurer vi også på om beregningen relatert til 660 antall elever også omfatter elevene fra Porsnes videregående når de kommer til Os for å ha gym der.
Vi i Rødt syns ikke alle omgåelsene flertallet er villige til å ta, ivaretar et skolemiljø til barnets beste. Vi har det samme synet på saken som det vi fremmet i kommunestyret allerede i mai 2018 hvor Rødt som det eneste partiet i kommunestyret la fram følgende forslag til vedtak:
Os skole skal fortsatt være barneskole for 1. til 7. trinn.
Rådmannen skal foreta vurdering om hvorvidt nåværende bygning, eventuelt supplert av nye bygg, kan tilfredsstille en ny fremtidig barneskole.
Rødsberg ungdomsskole opprettholdes som ungdomsskole. Bygningen rehabiliteres.
Rehabiliteringen kostnadsføres i økonomiplanen.
Den gang fikk forslaget en stemme – vår egen. Med et håp om større oppslutning blant Haldens politikere og for å sette saken på dagsordenen blant Haldens innbyggere, presenterte vi også vårt syn i saken i to avisinnlegg våren 2018. I det siste halvåret har de aller fleste leserinnleggene i HA gått i samme retning med tydelige stemmer for bevaring av skolebygget og at bygget bare bør ha elever fra barneskolen.
I desember 2018 og i gårsdagens kommunestyre den 14 mars viste det seg at det er flere som ha snudd i saken. SV, Rødt og Pensjonistpartiets samt en uavhengig kommunerepresentant la fram et nesten identiske forslag, som vårt fra 2018, som dessverre heller ikke nå fikk flertallstilslutning. Vi konstaterer også at det er flere som delvis har ombestemt seg ved at MDG og Senterpartiet la fram egne forslag om bevaring av skolebygget på Os. I avstemningen sluttet FRP seg til dette synet.
På grunn av feilberegningene relatert til tilgjengelig areal per elev og manglende beregnet plass til sykkelparkering, har rådmannen bedt om fire ekstra uker for å kvalitetssikre reguleringsplanen som senere skal behandles i kommunestyret.Det gir oss grunn til å tro at saken fremdeles er i flytsonen.
Erling Renne-Melsom og Jan-Erik Andersen,
For Kommunestyregruppa til Rødt