Støtt atomvåpenforbudet!

I dag er det Tsjernobyldagen, som markerer 33 år siden verdens verste atomulykke

I dag er det 33 år siden Tsjernobylulykken i Ukraina, tidligere Sovjetunionen, som er historiens (hittil) verste kjernekraftulykke.

Ulykken har hatt store langsiktige konsekvenser både lokalt og internasjonalt.

Selv om bare 31 mennesker døde direkte av stråling, antas at opp mot 15 000 av de 800 000 som deltok i opprydningsarbeidet døde innen 10 år, og et område på 30 km rundt kraftverket er fremdeles erklært som faresone.

Spredning av radioaktivt jod har ført til økt hyppighet av bukspyttkjertelkreft hos barn og unge i blant annet Belgia, Ukraina og Russland, og senest høsten 2018 var det behov for nedforing av sau i Norge, grunnet for høyt innhold av cesium -137 (bequerel) i utmarksbeite, som en direkte konsekvens av Tsjernobylulykken.

Parallelt med dette skriver Aftenpostens Andreas Slettholm i en kommentar i dagens avis at ”I et klimaperspektiv er atomkraftens dårlige rykte en tragedie”.

”Dette er direkte kunnskapsløst” sier fysiker og Tsjernobylekspert Eva Fidjestøl.

”Atomkraft er utrolig dyrt, tar lang tid å bygge, og vil på ingen måte kunne konkurrere med vind og solkraft i det åpne markedet. Det er rett og slett ikke lønnsomt.”

Fidjesøl forklarer: ”Det få vet er at brenselstavene i en atomreaktor må byttes ut hvert 3. år. Det må deretter gjennom en 3-trinns prosess. Først avkjøling i noen år, deretter mellomlagring og tilslutt deponi. Problemet er at ingen har funnet gode løsninger for sluttdeponering av atomavfall, og det er pr i dag kun Finland og Sverige, av totalt 30 land med kommersiell atomkraft, som hittil har gjort et konkret vedtak om å bygge deponi. Dette vil koste milliarder av kroner fra fellesskapet.”

Pr i dag finnes det derfor ingen deponier for atomavfallet som har hopet seg opp siden 1950 tallet. Mange av disse mellomdeponiene er i kritisk stand, og høsten 2018 gikk norske myndigheter ut med et fellesskriv til befolkningen om å kjøpe inn jodtabletter, fordi risikoen for et atomuhell er større en noen gang tidligere.

Medlem av Nei til Atomvåpen i Oslo, Andreas Alexander Fosby sier følgende: ”Nei til atomvåpen ser men bekymring på måten kjernekraft blir fremstilt som løsningen på klimakrisen. Vi etterspør bedre og dypere kunnskap, særlig hos norske medier og politikere. De siste årene har det kommet frem påstander om at kjernefysisk kraft er miljøvennlig og en del av løsningen på klimakrisen, mens risikoen og de katastofale følgene av en ulykke blir sjeldent nevnt. Ulykkene ved både Fukushima og Tsjernobyl viser hvor mange milliarder det koster ved opprydningen rundt en slik ulykke, samt de psykiske og fysiske traumer som disse ulykkene har påført menneskene som ble rammet. Det er også viktig å påpeke at langtidseffekten av vedvarendeøkt radioaktiv stråling må forskes mer på, og at teknologien som anvendes innenfor kjernefysisk kraft, kan være et steg på veien mot anskaffelse av atomvåpen, som er menneskehetens verste og mest ødeleggende våpen. Lagring av atomavfall er også et tema som ofte blir glemt, da det er snakk om avfall som er farlig for mennesker og naturen i opptil flere 100 000 år. Er dette en arv vi er villig til å gi videre til kommende generasjoner.”

Samtidig som vi markerer at det er 33 år siden verdens verste atomulykke bruker Norge bruker sitt medlemskap i NATO som argument for å blokkere FNs nedrustningsavtale. Dette er en skandale, når 80 % av befolkningen, i følge en gallup gjort av Norsk Folkehjelp, er mot atomvåpen. Nå må regjeringa lytte til folket, og ta nei for et nei.

Rødt støtter kravet om et verdensomspennende forbud mot atomvåpen!