– Groteskt at norske våpen kan bli brukt i krigsforbrytelser i Gaza

Norsk rakettdrivstoff brukes i Hellfire-missilene Israel bomber Gaza med. Redd Barna krever endringer av reglene for norsk våpeneksport, og får støtte av Rødt på Stortinget.

GAZA: Israel har sluppet flere bomber over Gaza enn USA slapp over hele Afghanistan på et helt år under Afghanistan-krigen. Foto: Wafa/CC BY-SA 3.0.

Norske eksportregler forbyr salg av våpen og våpenkomponenter til Israel. Likevel har norsk presse ved gjentatte anledninger dokumentert at norske våpen havner på israelernes hender. Norskprodusert rakettdrivstoff fra Chemring Nobel brukes i Hellfire-missilene som Israel bruker i bombingen av Gaza. Israelerne har også nylig bestilt 3000 rakettkastere produsert av Nammo, som den norske stat eier 64 prosent av, og har så langt fått levert 1800 av dem.

– Dette skjer fordi Norge selger våpen til NATO-landet USA, som igjen er Israels viktigste leverandør av våpen og militært utstyr. Den norske stat har også våpenfabrikker i USA, som sender våpen til Israel etter amerikansk instruks og regelverk, forklarer Stine Westrum. Hun er vararepresentant for Rødt på stortinget og fungerende utenrikspolitisk talsperson.

– Disse bevisste hullene i eksportregelverket gjør at land Norge offisielt ikke selger våpen til, likevel ganske enkelt kan skaffe seg norsk våpenteknologi. Dette tjener Norge gode penger på.

RØDT-POLITIKER: Stine Westrum. Foto: Ihne Pedersen.

Må endre reglene for våpeneksport

En rekke organisasjoner, deriblant Norsk Folkehjelp, LO, Changemaker og Redd Barna krever at Norge innfører krav om sluttbrukererklæring til land vi selger våpen til, slik at det skal være mulig å kontrollere hvor våpnene ender opp.

– Vi er svært bekymret for at våpen fra norske produsenter brukes i Gaza, sier Gina Ekholt, seniorrådgiver i Redd Barna.

– Vårt krav har alltid vært at vi skal be om sluttbrukererklæring med en såkalt reeksportklausul, også fra våre allierte. Det vil styrke Norges evne til å bestemme hvem som skal være de endelige mottakerne av norsk våpeneksport, og vi kan være tryggere på at norske våpen ikke bidrar til krigsforbrytelser, sier Ekholt.

– Som påpekt av norske myndigheter har Israel begått flere brudd på internasjonal humanitær rett i deres krigføring i Gaza, og flere medier har skrevet om videreeksport av norske våpen fra USA, og direkte eksport til Israel fra norske anlegg i USA. Det er derfor en reell risiko for at norske våpen kan bli involvert i brudd på krigens regler og brukes i krigsforbrytelser. Dette håper vi ikke er tilfelle, men om det er det krever det både en stor opprydning i det norske eksportkontrollregelverket og en tydeliggjøring av hvilket ansvar norske selskaper har for å hindre at deres virksomhet, også i utlandet, bidrar til brudd på humanitærretten.

SENIORRÅDGIVER I REDD BARNA: Gina Ekholt. Foto: Privat.

– Norske myndigheter kan ikke lenger smykke seg med å kalle det for «verdens beste regelverk» hvis det faktisk viser seg at vi direkte og indirekte forsyner Israel med norske våpen, mens de begår krigsforbrytelser på Gaza. Nå forventer vi å se at de norske våpenselskapene Nammo og Kongsberggruppen forholder seg til Eierskapsmeldingen på en ryddig måte, foretar aktsomhetsvurderinger, som vi regner med at resulterer i en stans av eksporten fra anleggene deres i USA hvis det avdekkes at de har vært brukt i Israels krigføring på Gaza.

Redd Barna er også opptatt av å fastslå at både norske selskaper og staten som hovedeier i blant annet Nammo har et selvstendig ansvar i å sikre at deres virksomhet også i utlandet ikke bidrar til brudd på internasjonal humanitærrett.

– Som næringsministeren har påpekt i Stortinget går dette ansvaret lengre enn det som følger av det enkelte lands eksportkontrollregelverk.

– Vi håper at denne krigen blir et endelig sluttpunkt for et regelverk som har tillatt indirekte salg av norske våpen til land vi ikke vil selge til, via USA, sier Ekholt.

Vil presse Israel til å avslutte krigen

Westrum forteller at Rødt på Stortinget har foreslått en omfattende pakke med straffetiltak ment for å presse det israelske lederskapet til å respektere folkeretten og humanitærretten. I pakken foreslår partiet også å tette smutthullene i reglene for norsk våpeneksport, slik Rødt gjentatte ganger har gjort i Stortingets behandling av den årlige Eksportkontrollmeldingen.

– Vi kan ikke leve med risikoen for at norske våpen kan bli brukt i krigsforbrytelser mot palestinerne. Derfor foreslår vi å pålegge regjeringa å sikre at norske statlig eide våpenprodusenter og deres datterselskaper med fabrikker utenfor Norge ikke selger våpen, våpenkomponenter eller annet militært utstyr direkte eller indirekte til Israel. Vi foreslår også en internasjonal toveis våpenembargo mot Israel, sier Westrum.

Hun viser til at utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har advart om at vestlige land vil framstå som hyklerske hvis det danner seg et inntrykk av at Israel slipper unna med handlinger som Russland straffes for, og at det kan undergrave Vestens troverdighet i særlig Afrika og Midtøsten.

– Krigshandlingene vi har vært vitne til de siste månedene mangler sidestykke i moderne historie. Israel har til nå sluppet flere bomber over dette området enn USA slapp over hele Afghanistan på et helt år under Afghanistan-krigen. Israel har bombet boliger, flyktningleirer, skoler, sykehus og moskeer. Over 100 FN-ansatte er drept, det klart høyeste antall FN-ansatte som er drept i krig noensinne.

– Det haster med å presse Israel til å varig avslutte krigen mot den palestinske befolkningen. Norge har både en mulighet og en forpliktelse til å bidra til dette, sier Westrum.

Krever varig våpenhvile

Forslaget om våpenstopp til Israel blir behandlet av Stortinget etter jul. Før den tid håper Redd Barna at en varig våpenhvile kommer på plass. Organisasjonen har signert det internasjonale oppropet Ceasefire Now, som til nå har samlet i overkant av en million signaturer.

– Vi støtter selvfølgelig det kravet fullt ut, og er glade for at Norge har vært så tydelige her. Det aller viktigste nå er at våpenhvilen blir varig. Grensene må åpne, sånn at livsviktig nødhjelp kan komme inn, sier Ekholt.

– Hvert tiende minutt dør et barn i Gaza. Over 14 000 mennesker har mistet livet, hvorav over 6 000 er barn. I tillegg er minst åtte tusen barn rapportert skadet i Gaza. Barna mangler vann, mat og medisiner. De får ikke den helsehjelpen de trenger og får ikke gått på skole. Barna ser ting ingen barneøyne skal være vitne til, og er uskyldige ofre for de voksnes krigføring. Situasjonen er helt forferdelig. Dette skjer på vår vakt. I 2023.

Skrevet av Brage Aronsen. Publisert i Rødt Nytt #5 2023