Fordømmer Israels overgrep

– Rødt fordømmer på det sterkeste Israels overgrep mot palestinerne på Gaza. Regjeringa må sørge for at Israels seneste overfall får konsekvenser, noe annet er unnfallenhet overfor en okkupantmakt og vil undergrave respekten for folkeretten, som Norge også er avhengig av, sier Bjørnar Moxnes.

Foto: Brage Aronsen.

Gaza er okkupert område ifølge FN. Staten Israel har okkupert området i 55 år og blokkert inn- og utreise fra det i 15. I våres konkluderte FNs spesialrapport med at Israels politikk overfor palestinerne er apartheid.

– Når denne okkupantmakta så bomber sivile palestinere - 111 barn er skadet og 6 barn er drept - og struper tilgangen deres på medisiner og drivstoff, slik at Gazas eneste kraftverk må stenge, nøyer Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt seg med å være «bekymret for eskaleringen» og «oppfordre alle involverte til å redusere spenningene, vise tilbakeholdenhet og beskytte sivilbefolkningen».

RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: Peter Mydske/Stortinget.

– Mens hele det politiske Norge fordømmer Russlands angrep, okkupasjon og overgrep i Ukraina, er det åpenbart umulig for Norges utenriksminister å være tydelig når det gjelder Israel. Ville hun begrenset seg til å si at hun er «bekymret for eskaleringen» i Ukraina? Oppfordret «alle involverte» til å vise tilbakeholdenhet, også de som forsvarer Ukrainas selvstendighet?

– Det er gledelig at det nå er undertegnet våpenhvile. Men uten konsekvenser kan Israel angripe igjen, samt fortsette de daglige overgrepene som rapporteres lite om i norske medier, sier Moxnes.

Rødt krever at regjeringa:

  • Bruker Norges plass i FNs sikkerhetsråd til å presse fram fordømmelse av Israels angrepspolitikk.
  • Kaller inn Israels ambassadør på teppet og tar initiativ til FN-sanksjoner mot Israels folkerettsbrudd.
  • Forlanger at Israel opphever blokaden av Gaza.
  • Støtter etterforskningen til Den internasjonale straffedomstolen av israelske krigsforbrytelser, slik Amnesty har bedt om.
  • Trekker ut alle Oljefondets investeringer fra israelskokkuperte områder, slik Norsk Folkehjelp og Fagforbundet krever.