– Et nederlag for Finnmark og demokratiet

– Avtalen som ble inngått på Gardermoen mellom forhandlingsutvalgene fra fylkeskommunene i Troms og Finnmark er et nederlag for Finnmark og demokratiet, og viser hvor grunnleggende feil stortingsvedtaket om sammenslåing var. Det sier Tromsø-politikerne Jens Ingvald Olsen og Ingrid Klein Hedlund.

FINNMARK: Fylkeshuset i Finnmark. Foto: Finnmark Fylkeskommune.

Rødt Troms er også svært kritisk til at avtalen går langt utover det som var nødvendig, og låser viktige spørsmål som fellesnemda skulle behandlet. Samtidig skyver avtalen viktige avgjørelser til etter at nytt fylkesting med bare 57 representanter som blir valgt i 2019.

– Nå er det tilsammen 72 representanter i de to fylkestingene, med stor geografisk og politisk spredning. Med 57 blir representasjonen langt snevrere. Forvaltning av eierskapet til kraftselskap og finnmarkseiendommen bare utredes, og skal ikke avgjøres før etter valget 2019, påpeker Jens Ingvald Olsen. Han er gruppeleder for Rødt i Tromsø kommunestyre og fylkestingsrepresentant i Troms.

FYLKESTINGSREPRESENTANT: Jens Ingvald Olsen. Foto: Lars Åge Andersen/frifoto.no.

Oppgavefordeling i det nye fylket skulle vært helt sentrale oppgaver for fellesnemda, mener de to fylkestingsrepresentantene. Nå er fellesnemda satt på sidelinja. Oppgavene er allerede fordelt, og viktige strukturer allerede bestemt, eller de skal utsettes til etter valget 2019.

Se NRKs oppsummering av sammenslåingsprosessen: Sammenslåing av Finnmark og Troms

– Når et område som samferdsel; veg og kollektivtrafikk, som er et av de mest sentrale og største økonomiske budsjettområdene i fylkene ikke skal samordnes og følge den nye fylkesorganiseringa, men som det eneste følge dagens fylkesgrenser, viser hvor feil fylkessammenslåinga er. Det er tydeligvis noen revir som har sterke politiske og administrative avdelinger som skal beholdes som i dag, sier Ingrid Klein Hedlund, kommunestyrerepresentant i Tromsø og fylkestingsrepresentant for Rødt Troms.

FYLKESTINGSREPRESENTANT: Ingrid Klein Hedlund. Foto: Lars Åke Andersen/frifoto.no.

– At avtalen gir ansvaret for den internasjonale politikken til Vadsø er så, men hva med for eksempel Kirkenes' rolle i dette arbeidet? Hva med steds- og byutvikling i andre deler av Troms og Finnmark enn Tromsø og Vadsø?

– Dersom fylkestingene i Troms og Finnmark godkjenner avtalen, og fellesnemda kommer i arbeid blir det en viktig oppgave for oss i Rødt Troms å bidra til at Finnmark blir tilgodesett på en bedre måte, og det kan vel hende at det blir avgjørelser uavhenging av hvilket fylkesting man sitter i.

Fellesnemda for Troms, skal ha 19 medlemmer, og gir ved forholdstallsvalg fylkesrådspartiene (Ap, Sp, V og Krf) 10 reprentanter, H og Frp 3 hver og Rødt, SV og MDG 1 hver. I fellesnemda for Finnmark (17 representanter) er ikke Rødt representert.

Les hos NRK: Ap-leder om fylkesavtalen: – Kullsvart dag for Finnmark