– Et angrep på streikeretten
Onsdag 27. januar ble streiken i private omsorgsbedrifter avsluttet gjennom tvungen lønnsnemd. Faglig leder i Rødt, Markus Hansen, kaller det et angrep på streikeretten.
Foto: Brage Aronsen.
De rundt 80 ansatte i bedrifter innen private helse- og omsorgstjenester, organisert i henholdsvis Fagforbundet og Fellesorganisasjonen, hadde streiket siden 19. januar.
– Denne streiken omfattet private omsorgsbedrifter der de ansatte hadde dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn kollegene i offentlige sektor. Det var en streik for det rettferdige kravet om lik lønn for likt arbeid. At regjeringa velger å stanse streiken er et angrep på den frie streikeretten, sier faglig leder i Rødt, Markus Hansen.
– Streikeuttaket var ansvarlig. Det ser ut til at NHO bevisst har ønsket å framprovosere tvungen lønnsnemnd ved å nekte å søke dispensasjon. Det sies også at NHO nektet å møte til forhandlinger. Dette gir grunn til å tro at de hadde en bevisst strategi om tvungen lønnsnemd – og de antok helt korrekt at Solberg-regjeringa ville levere.
FAGLIG LEDER I RØDT: Markus Hansen. Foto: Ihne Pedersen.
– Rødt ønsker å rette en stor takk til de streikende for innsatsen de la ned i kampen for like vilkår for likt arbeid. Kampen aktualiserer vårt standpunkt om at velferdstjenester skal være i offentlig regi, slik at ikke private aktører kan profitere på dårligere lønns- og arbeidsvilkår. Ansatte i kommersiell velferd tjener opp mot 100.000 kroner mindre i året enn sine kolleger i offentlig velferd. De betaler prisen gjennom dårligere lønns- og arbeidsvilkår for at velferdsprofitørene tjener seg rike. Det er urettferdig og det svekker rekrutteringa til velferdsyrkene, sier Hansen.