Dette er Rødts nye stortingsgruppe

Med 4,7 % oppslutning nasjonalt gjorde Rødt et rekordvalg og mangedobler Stortingsgruppa fra én til åtte representanter. – En fantastisk gjeng jeg gleder meg til å jobbe sammen med de neste fire åra, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

MANGEDOBLET LAGET: Bjørnar Moxnes får sju nye Rødt-representanter med seg på Stortinget. Foto: Ihne Pedersen.

– Etter å ha gjennomført tidenes grasrotvalgkamp har vi endelig oppnådd det gjennombruddet vi har jobbet for i snart ti år, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Det er tydelig at mange har ventet på dette vendepunktet. Bare siden valgnatta har vi fått mer enn 850 nye medlemmer. Rødt har blitt en folkebevegelse mot økte forskjeller, for en rettferdig og kraftfull klimapolitikk. Og vi har fortsatt plass til mange, mange flere, stråler partilederen.

– Det er en bunnsolid gruppe som vil møte for Rødt på Stortinget framover. Jeg er dypt takknemlig for å få med meg denne fantastiske gjengen, og jeg gleder meg til å jobbe sammen med dem de neste fire åra. Nå gyver vi løs på arbeidet med å få ned forskjellene, kaste ut profitørene av velferden og gjenreise det organiserte arbeidslivet.

Les mer om valgresultatet hos NRK: Valgresultat 2021

Siden sperregrensa på 4 % ble innført for mer enn 30 år siden har ingen nye partier klart å bryte den før Rødts rekordvalg i 2021. Resultatet gir Rødt en stortingsgruppe bestående av åtte representanter:

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes. Foto: André Løyning.

Bjørnar Moxnes (39) er leder i Rødt. Han er oppvokst på Nordstrand i Oslo med en mor som var hjelpepleier og en far som jobbet i barnehage. Fra 2004-2006 var han leder i Rød Ungdom. Moxnes er utdannet sosiolog ved Universitetet i Oslo. I 2010 ble han nestleder i Rødt og fra 2012 er han partileder. I 2011 ble han valgt inn i bystyret i Oslo og i 2017 ble han Rødts første stortingsrepresentant.

Seher Aydar

Seher Aydar. Foto: Ihne Pedersen

Seher Aydar (32) er kurder født i Tyrkia, og har vokst opp i Fredrikstad. Hun var leder i Rød Ungdom 2012-2014. Aydar har også bakgrunn fra Kvinnefronten og har vært leder i Agenda X. Hun har også vært leder i Solidaritet med Kurdistan. Siden 2017 er hun Rødts første vararepresentant på Stortinget. Hun jobber som politisk rådgiver for Rødt på Stortinget med ansvar for helse, barnehage og høyere utdanning. Hun er Rødts andre representant på Oslobenken.

Marie Sneve Martinussen

Marie Sneve Martinussen. Foto: Ihne Pedersen.

Marie Sneve Martinussen (35) er samfunnsøkonom og nestleder i Rødt. Hun er oppvokst på Sandnes, ved det gamle gruvesamfunnet Bjørnevatn utenfor Kirkenes. Hun har bakgrunn fra miljøbevegelsen og har blant annet vært Russlandsekretær i Natur og Ungdom. I 2012 ble hun valgt til nestleder i Rødt. Siden 2017 har hun hatt permisjon fra jobben som rådgiver i Miljødirektoratet for å jobbe fulltid for Rødt. Hun er valgt inn fra Akershus.

Tobias Drevland Lund

Tobias Drevland Lund. Foto: Ihne Pedersen.

Tobias Drevland Lund (25) kommer fra Kragerø og studerer statsvitenskap ved UiO. Han har tidligere jobbet i dagligvarebransjen. Lund var leder i Rød Ungdom 2018-2020. Han var kommunestyrerepresentant i hjemkommunen Kragerø for perioden 2015-2019, og har representert Rødt på fylkestinget i Vestfold og Telemark. Han er valgt inn fra Telemark.

Mímir Kristjánsson

Mímir Kristjánsson. Foto: Ihne Pedersen.

Mímir Kristjánsson (35) er oppvokst i Stavanger med islandsk far og norsk mor. Fra 2006-2008 var han leder i Rød Ungdom. Fra 2019 har han vært gruppeleder for Rødt i Stavanger bystyre. Kristjánsson har bakgrunn som journalist i avisa Klassekampen og har skrevet flere kritikerroste bøker. Noen kjenner han kanskje også fra TV-programmet Farmen kjendis, der han var med i 2020. Han er valgt inn fra Rogaland.

Sofie Marhaug

Sofie Marhaug. Foto: Ihne Pedersen.

Sofie Marhaug (31) Sofie Marhaug har bakgrunn fra Rød Ungdom. Hun er stipendiat i allmenn litteraturvitenskap, og midlertidig ansatt ved Universitetet i Bergen. Hun er organisert i Norsk Tjenestemannslag. Marhaug ble valgt inn i bystyret i Bergen i 2011, der hun har vært gruppeleder for Rødt siden 2015. Hun er valgt inn fra Hordaland.

Hege Bae Nyholt

Hege Bae Nyholt. Foto: Ihne Pedersen.

Hege Bae Nyholt (43) er utdanna barnevernspedagog med en master i Tverrfaglig kulturstudier med spesialisering i kjønn og etnisitet, og etterutdanning som barnehagepedagog. Hun er organisert i Fellesorganisasjon der hun er møtende vara i distriktsstyret i Trøndelag. Nyholt har også hatt et langvarig engasjement for Palestina, har jobbet særlig med solidaritetsarbeid i Libanon og på Vestbredden gjennom Palestinakomiteen. Siden 2019 representerer hun Rødt på fylkestinget. Hun er valgt inn fra Sør-Trøndelag.

Geir Jørgensen

Geir Jørgensen på fylkestinget i Nordland.

Geir Jørgensen (49) jobber som regionssekretær for Nord-Norge i Naturvernforbundet. Han har mange år i kommunestyret i Hadsel bak seg. Siden 2019 har han representert Rødt på fylkestinget i Nordland. Han er særlig opptatt av fiskeripolitikk og kystfiske. Geir er valgt inn fra Nordland.