– Det Norge vi kjenner er skapt ved at strømmen fra vannkraften bygger landet
– Det er industrien og folk flest som får regninga om North Connect får konsesjon. Det Norge vi kjenner er skapt ved at strømmen fra vannkrafta bygger landet. Den norske krafta er ikke er hvilken som helst vare, vi står i en særstilling med en nøkkelindustri bygd på lave strømpriser og der folk bor i hus som varmes opp med strøm, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Foto: Pixabay.
På oppdrag fra Olje- og energidepartementet har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vurdert virkningene av utenlandskabelen NorthConnect mellom Norge og Storbritannia. Rapporten peker blant annet på at kabelen vil øke strømprisen 1 til 3 øre per kilowattime, i snitt.
– Den kraftkrevende industrien bidrar med 12 000 arbeidsplasser. En økning i kraftprisen på opp mot 3 øre, som NVE anslår, vil samlet sett gi denne bransjen over 1 mrd høyere strømkostnader. Dette er fornybare industrier vi bør ha mer av i Norge, ikke mindre. Strøm er en enorm utgift for disse bedriftene. Da er det å gå baklengs inn i framtida å bygge utenlandskabler som rammer denne industrien.
RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: André Løyning.
Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund understreker at NVE ikke har gitt en tilråding av om NorthConnect bør få konsesjon eller ikke.
– NVE har rett i at det er et politisk valg om North Connect bør bygges eller ikke. NVEs analyser viser at det er vinnere og tapere, men ser man på helheten er det ingen tvil om at denne kabelen er skadelig for landets industri og må stanses. Når strømprisene drives opp, som North Connect bidrar til, vil nye industrikraftkontrakter om noen år baseres på et høyere prisnivå, sier Moxnes.
– Den lave energikostnaden, fra grønn og fornybar vannkraft, har i over 100 år vært et avgjørende fortrinn for Norge som industrinasjon. Hele denne industrien havner i faresonen hvis markedet får påføre oss omtrent samme energikostnader som andre steder i Europa. Dette vil skje i økende grad for hver nye utenlandskabel, fordi strømprisen er langt høyere både i EU og Storbritannia enn den er i Norge.
– Ingen tar til orde for å kappe kablene som fins mellom Norge og andre land, men vi trenger ikke nye kabler for å sikre oss i tørrår og kalde vintre. North Connect vil øke kapasiteten for strømeksport ut av landet med omkring 20 prosent. Dette kommer i tillegg til de to planlagte kablene til Tyskland og England, som vil øke kapasiteten ut av landet med 45 prosent, sier Moxnes.