Svein Olsen: – Det blir ny runde om Rønvikjordene

Svein Olsen (Rødt) tror ikke at striden om Rønvikjordene er over. – Når dagens driftsavtale går ut, blir det ny runde.

  • Av Trude Landstad

Han går hardt ut mot forhandlingsresultatet som Ap, SV og Sp presenterte sammen med fylkeskommunen tirsdag.

– Dette er ikke en slutt på bit-for-bit-politikken, som Sp mener, men en fortsettelse. Og det er bombesikkert at et blir en ny runde om seks-sju år når dagens driftsavtale går ut. Og da kan det hende at man sier at forutsetningene er endret, og at man går bort fra avtalen. Det har vi jo opplevd med punktet om Rønvikjordene i samarbeidsavtalen, så hva er annerledes med denne avtalen, spør Olsen.

Hvem forhandlet?

Han spør også hvem som egentlig har forhandlet på vegne av kommunen.

- Det framstår som at det er SV, Sp og Ap som har forhandlet med fylkeskommunen. Det er Bodø kommune som er reguleringsmyndighet og som fylkeskommunen må forholde seg til. Her er det tre parti som åpenbart har vært villig til å si fra seg deler av jordene, mener Olsen.

Rådmann Rolf Kåre Jensen opplyser at det er rådmannen, byplansjefen og ordføreren som har forhandlet med fylkeskommunen.

Usikkert

Svein Olsen mener at det på ingen måte er sikkert at den framforhandlede avtalen blir vedtatt når den skal behandles i bystyret i februar.

– For jeg vil jo anta at MDG stiller det samme kravet om full tilbakeføring av jorda til landbruksformål til opposisjonen som til posisjonen. Hvis ikke, blir det ikke troverdig.

Håkon A. Møller (MDG) sa til AN 8. november at for å være sikret deres støtte i budsjettbehandlingen måtte de rødgrønne tilbakeføre Rønvikjordene til landbruksformål. Hvis ikke, vil MDG heller vurdere å gå i forhandlinger med borgerlig side.

– Vi kommer til å utarbeide vårt eget budsjettforslag, men vi avviser ikke et samarbeid med sentrum/høyre når vi kommer til bystyremøtet i desember. I den økonomiske politikken er jeg overbevist om at vi kan vi finne løsninger mellom de blå, gule og grønne.

Men Møller sa også dette da han ble spurt om han ikke stilte samme krav om Rønvikjordene til den blågrønne sida:

– Nei, det gjør vi ikke. Det var de gamle samarbeidspartiene våre som forpliktet seg på bevaring av Rønvikjordene. Høyre/sentrum kom for øvrig med et utspill i valgkampen om at hvis de beholdt makta, skulle de bevare Rønvikjordene som i dag. En del av oss har følt oss oppgitt ved tanken på at hvis vi hadde valgt den sida, hadde vi unngått det som nå er i ferd med å skje med jordene. I stedet valgte vi et rødgrønt samarbeid, som fungerte veldig bra inntil at Ap, SV og Sp ikke sto ved det de sa om Rønvikjordene.