Rødt-bloggen

Vi må stoppe politikernes elleville lønnsfest

Vi må få ned forskjellene i samfunnet. Da kan ikke de folkevalgte rykke fra folk de er valgt av.

LØNNSELITE: Norske politikere. Foto: Stortinget.

Stortingspolitikerne bestemmer selv hvor mye de tjener, og ikke overraskende ligger de i lønnstoppen og drar fra resten av oss. Rødt vil jobbe for at det å være politiker ikke er en snarvei til den økonomiske eliten. Nå må politikerlønningene ned.

Tall «Godgjøringsutvalget» leverte i sin rapport til Stortinget 6. januar i år, viser at en stortingspolitiker tjener mer enn 95 prosent av Norges befolkning. Et regjeringsmedlem er oppe blant de én prosent med høyest løn i Norge.

Det er ikke mange som helt fritt kan bestemme hva de selv skal tjene, og samtidig komme ikke å stilles til ansvar for det. Stortingspolitikere har arrangert sin egen private lønnsfest, og det merkes på lommeboka. De siste ti årene har lønnstillegget for stortingsrepresentanter vært det dobbelte av gjennomsnittet for alle lønnsmottakere. Altså rundt 30.000 mot 15.000 kroner i året. Fortsetter det slik får alle stortingsrepresentantene millionlønn i løpet av året, mens folk flest sitter igjen med langt mindre.

Det er ikke bare Stortinget som har arrangert lønnsfest for seg selv. Mange kommunestyrer og fylkesting rundt omkring har vedtatt å følge den gullkantede lønnsveksten til politikereliten i Oslo. Med andre ord. Øker lønningene på Stortinget øker også lønna til ordførerne.

Minst 100 ordførere tjener mer enn stortingsrepresentantene, viser tall «Kommunal rapport» har hentet inn. Drammens ordfører, Monica Myrvold Berg (Ap), er den tredje best betalte ordføreren i Norge med sine 1,2 millioner. Bare Stavanger og Oslo betaler sine ordførere mer.

Foto: Anja Ariel Tørnes Brekke.

Vi må sette en stopper for den elleville lønnsfesten. Nasjonalt kan det gjøres gjennom å senke nivået, for deretter å følge folketrygdens grunnbeløp, slik pensjon, uføretrygd og andre offentlige ytelser gjør. Lokalt bør politikerlønningene kobles til inntekten til de som jobber eller bor i kommunen. Slik at debatten om politikerlønninger knyttes til hvordan verden ser ut for hjelpepleiere, renholdere eller bartendere.

Vi må sette en stopper for at lønnsveksten for politikere setter vanlige folk, som fortjener bedre, i skyggen. Rødt er det eneste partiet som har foreslått og stemt for lønnskutt for stortings- og regjeringsmedlemmer. Heldigvis kan velgerne i stortingsvalget i høst stemme fram kandidater som er villig til å gi slipp på politikerprivilegiene.

Vi må få ned forskjellene i samfunnet. Da kan ikke de folkevalgte rykke fra folk de er valgt av.

Publisert i Drammens Tidende tirsdag 2. mars 2021