Rødt-bloggen

Ulikhetens år

Erna Solberg har latt et virus herje fritt i befolkningen.

HAR SVIKTET: Hensikten for Erna Solberg og hennes regjering har ikke vært å redde jobbene, men å redde kapitalen. Det er kapitalisme for de fattige, og sosialisme for de rike, skriver Mímir Kristjánsson. Foto: Benjamin A. Ward/Stortinget.

Norge står i sin mest alvorlige økonomiske krise siden krigen. Idet dette skrives, er 205.700 nordmenn registrert av Nav som helt arbeidsløse. Hvert 44. sekund søker en ny person om dagpenger. Konkursspøkelset hjemsøker utesteder, restauranter, massører, frisører, treningssentre, taxisjåfører, hoteller, guideselskaper, flyselskaper og kulturbedrifter – for å nevne noe. Som alltid når en krise rammer, går det hardest ut over dem som har minst fra før. Overgangen til dagpenger innebærer å tape mellom 20 og 40 prosent av inntekten. Tjente du 30.000 i måneden før skatt før, nærmer du deg 20.000 nå.

En av de mange som går på dagpenger er Kamilla Thoresen. Til NRK sier hun: «Nå får jeg vel en utbetaling på mandag. Og jeg ser jo at jeg mangler ganske mange tusen for å få betalt regningene denne måneden. Jeg får bare begynne på toppen og jobbe meg nedover, prøve å spise litt mindre og skru av strømmen».

Spise litt mindre. Det er løsningen vi tilbyr våre arbeidsløse. Det er nesten så jeg må sjekke kalenderen. Skriver vi 1921, eller skriver vi 2021?

Heldigvis finnes det også lyspunkter. Det er ikke alle som sliter. Nylig kunne Johan H. Andresen annonsere at han og døtrene hadde hatt sitt beste år noensinne i fjor. Verdiene i selskapet deres, Ferd, har steget med 6.1 milliarder kroner. Det er nesten 30.000 kroner per arbeidsløs i landet. Årsaken til at det går så godt for femte og sjette generasjon Andresen er at familien satt på store penger da pandemien begynte. Dermed kunne de kjøpe seg opp i et kriserammet næringsliv, og nå eier de mye mer enn før. Gratulerer!

Spise litt mindre. Det er løsningen vi tilbyr våre arbeidsløse

Foto: Ihne Pedersen.

Det var ikke bare Andresen-klanen som gjorde det godt i fjor. Ifølge Kapital fikk landet 21 nye milliardærer. Kanskje ikke så rart, for da Oslo Børs tok juleferie, var det på sitt høyeste nivå noensinne. Det er krise overalt vi snur oss, bortsett fra på børsen. Der går det som det suser. Når vi endelig åpner samfunnet igjen, vil de rike kunne se tilbake på pandemien som en gullalder.

I dag er det nøyaktig ett år siden Erna Solberg trykket på den store røde knappen og stengte landet ned. Hver dag siden har hennes regjering trykket på mange små blå knapper i det skjulte. Krisepakkene er skreddersydd for å redde de store formuene. Det stilles ingen krav til å redusere utbytter, lederlønninger eller bonuser. Det stilles ikke engang krav til at du må ha folk ansatt. For hensikten for Erna Solberg og hennes regjering har ikke vært å redde jobbene, men å redde kapitalen. Det er kapitalisme for de fattige, og sosialisme for de rike.

«Norge blir satt på en stor prøve», sa Erna Solberg til nasjonen for et år siden. Den prøven har vi strøket på. Pandemien har vi klart å beskytte oss mot, men et annet virus har regjeringen latt herje fritt. Det er ulikhetens virus, og det kommer i stadig nye mutasjoner: Lavtlønte servitører som mister jobbene sine. Hardtarbeidende småkapitalister som ser livsverket gå i knus. Mennesker som planlegger å spise litt mindre framover.

Akkurat som vi har begynt å venne oss til å aldri klemme hverandre, har vi for lengst vent oss til at ulikhetene øker. De rike vinner, de fattige taper. Sånn er verden. Over 200.000 nordmenn har levd hele sine liv i et samfunn der ulikhetene bare har økt. Når vi synker ned i sofaen om kvelden er det for å la oss underholde av de rikes ekstravagante forbruk «Exit». Denne uka kom NRK med en nyhet om at en av fem kroner i Norge går til den rikeste prosenten. Det burde være barrikader i gatene og revolusjon i lufta, men det blir møtt med skuldertrekk.

Det haster å finne en kur mot økte forskjeller. Vi har lagt bak oss et ulikhetenes år. Nå må vi feste blikket mot en ny gullalder for likheten.

Publisert i Klassekampen fredag 12. mars 2021