Rødt-bloggen

Tilgangen til strandsonen blir stadig dårligere

For å sikre en strandsone som alle kan nyte og oppleve, må vi både stanse nedbyggingen og ta arealer tilbake. En stemme til Rødt er en stemme for allmennhetens tilgang til strandsonen.

Foto: Wolfmann/CC BY-SA 4.0

Jeg husker somrene på Hvasser da jeg var barn. Et paradis, med lange strender, bading og lek. Noe har forandret seg på de 30 årene siden jeg var et bekymringsfritt barn på ferie på Hvasser. Jeg husker godt da jeg skulle gå en av mine favoritturer, og oppdaget en ny brygge for første gang. Da forsto jeg kanskje ikke at brygga med vilje var bygget som et gjerde, men det virket. Vi sluttet å gå den turen.

Som barn tenkte jeg ikke over at dette var en del av en større trend: mer privatisering av strandsonen. Nå, 30 år senere ligger brygga der fremdeles, og jeg har blitt politisk engasjert i kampen for strandsonen.

I løpet av noen tiår har det blitt vanskeligere og vanskeligere å gå turer langs kysten. Det er færre tilgjengelig strender og flere stengsler. Rett over 70 prosent av strandsonen i Færder er ikke tilgjengelig for allmennheten. Hva må til for å snu utviklingen?

KANDIDAT: André Heggheim er Rødts 2. kandidat til fylkestinget i Vestfold. Foto: Ihne Pedersen.

Ikke råd til hytte

Først og fremst: hvorfor er det et problem at stadig mer av vår felles strandsone er bygget ned? Det er lite som gir meg mer enn å gå en tur langs sjøen. Det unner jeg alle andre også. Naturopplevelser, mulighet til å bade og oppleve kysten er god folkehelse. Folk i alle aldre og livssituasjoner kan få noe igjen fra Vestfoldkysten. Men de aller fleste har ikke råd til hytte med egen strandlinje. Vi er derimot avhengige av at arealene i strandsonen finnes der for oss alle. For å sikre en strandsone som alle kan nyte og oppleve, må vi både stanse nedbyggingen og ta arealer tilbake. Rødt jobber for begge deler.

Det er egentlig byggeforbud i 100-meterssonen. Så hvordan kan det likevel bli bygget ned så mye? Strandsonen bygges ned på tre måter: gjennom dispensasjoner, arealplaner og ulovligheter.

Vil være strengere

Mesteparten av byggingen i strandsonen kommer fra dispensasjoner fra byggeforbudet. Det er politikere som gir dispensasjoner. Høyresiden liker å snakke om at det er umulig å skifte vinduer på hytta pga. byggeforbudet, men sannheten er at lokalpolitikere gir altfor mange dispensasjoner til utvidelser og nybygg. Alle skjønner at å skifte vinduer er helt i orden, og er noe man bør gi dispensasjon til. Likevel gis det også dispensasjoner til svømmebasseng og tennisbaner. Rødt vil være konsekvente i kommunestyrene i Vestfold, på at vi ikke gir dispensasjoner som tar arealer i strandsonen fra fellesskapet. Dispensasjoner må bare gis om de ikke krever areal eller er til klar fordel for allmennheten.

Alle er enige om at det ikke er greit å ta seg til rette og bygge ulovlig, eller sette opp ulovlige stengsler i strandsonen. Mange av de som bygger ulovlig er mennesker med mye penger og innflytelse. Dette er krevende for kommuner med dårlig råd å følge opp. Rødt jobber for at kommunene skal få flere midler til ulovlighetsoppfølging og i Færder har det vært et viktig gjennomslag for Felleslista SV/Rødt.

Feil vei å gå

Kommunepolitikerne kan også endre arealplanene og åpne for bygging i det som egentlig er LNF-områder (=landbruk, natur og friluftsområder). Det er helt feil vei å gå i en tid der vi egentlig trenger å tilbakeføre arealer til LNF fremfor å regulere det bort. I fylkespolitikken vil Rødt i kjempe for at arealplaner verner strandsonen, landbruksarealer, natur og friluftsområder.

Men når så mye areal er bygget ned, så holder det ikke at vi stanser ny nedbygging. Vi må også ta nedbyggede arealer tilbake. På Stortinget har Rødt foreslått et eget fond som kommuner kan søke midler fra for å kunne kjøpe opp eiendommer med mye strandlinje og stort areal. Hadde vi fått gjennomslag for dette, kunne mange Vestfoldkommuner fått midler til å kjøpe opp arealer til allmennheten.

En stemme til Rødt er en stemme for allmennhetens tilgang til strandsonen i hele fylket. Vi fortsetter kampen om strandsonen både i kommunene og i det nye fylket.

Publisert i Tønsberg Blad onsdag 30. august 2023