Rødt-bloggen

Styrenes makt

Nedleggelsen av Nesna må omgjøres av Stortinget.

Foto: Hans Petter Sørensen / www.faroutfocus.no.

Onsdag 26. juni ble en svart dag ikke bare for Nesna, Sandnessjøen og Helgeland, men for hele Distrikts-Norge. Når Nord Universtets-styrets nestleder Bjørg Tørresdal sier i Brønnøysunds Avis at «Endringer på Helgeland er kort fortalt en styrking av Helgeland», er det et uttrykk både for idioti og arroganse. Det gir status å kunne kalle seg universitet, men det gir ikke nødvendigvis flere lærere og sykepleiere i kommunene. Som vi nå har sett, gir det færre.

Skal et universitetsstyre kunne bestemme en utdanningsstruktur som legger føringer for hvor folk skal bo? Skal de samme styrene også kunne avgjøre skjebnen til hele lokalsamfunn? For Rødt er svaret et rungende nei. Dette er overordnede politiske spørsmål som må bestemmes av Stortinget. Lærerutdanninga er en hjørnestein i Nesna kommune, og nedlegging er derfor en katastrofe for lokalsamfunnet. Dette er enda et eksempel på hvordan den pågående sentraliseringspolitikken undergraver bosettinga i distriktene. Det er grundig dokumentert at ledelsen i Nord universitet fra dag én i fusjonsprosessen hadde mål om nedlegging på Nesna og i Sandnessjøen. De mange løftene om utvikling og satsning har vist seg å være bløff. I 2015 sa de: «Det vil ikke bli færre studiesteder». Fire år etter sier de: «Vi mente ikke for all framtid».

«Løftene om utvikling og satsning var en bløff»

FØRSTEKANDIDAT FOR RØDT BODØ: Synne Høyforsslett Bjørbæk. Foto: Anders Lea Karlskås

Styrevedtaket er et resultat av politisk ansvarsfraskrivelse når det gjelder det høyere utdanningstilbudet. Regjeringens strategi er enkel: Først samler du studiestedene under én ledelse, gir dem begrensede midler, og så sitter du og ser på at ledelsen og styret legger ned selv, mens du later som du er imot og toer dine hender. Slik har høyere utdanningsminister Nybø opptrådt her. Universitetsreformen i 2016 førte til at styrene fikk utvidet makt, som i praksis innebærer at de kan legge ned studietilbud i en hel region. Denne makten har de null politisk mandat til å forvalte, og som de nå viser at de heller ikke er i stand til å forvalte.

Derfor må Stortinget tilbakeføre universitetenes autonomi slik den var før 2016. Sammen med kravet om at Stortinget må omgjøre nedleggingsvedtaket, er dette et viktig krav i den videre kampen.

Publisert i Klassekampen 29. juni 2019.