Si nei til undergraving av streikeretten
Søndag 23. juni ble det klart at arbeidsminister Anniken Hauglie stopper sykehusstreiken med tvungen lønnsnemd. Det skjer altså etter at arbeidsgiversiden ikke har sendt én eneste dispensasjonssøknad til de streikende for å unngå at liv og helse skal settes på spill.
Kravet de streikende var rettferdig og godt begrunnet. Kravet lød at man også skulle opptjene pensjon ved mindre stillingsprosenter. En undersøkelse gjennomført av Sentio støttet hele 91% kravet for at også deltidsansatte skal opptjene pensjon.
Avtalt spill? Det var ikke noen hemmelighet at det hadde vært staten som måtte tatt regningen om de streikende hadde fått gjennomslag for sine krav mot Spekter (arbeidsgiverorganisasjonen til helseforetakene). Når Spekter ikke har sendt én eneste dispensasjonssøknad tyder det på at Spekter spilte på muligheten for tvungen lønnsnemd, nemlig at staten ville gripe inn på et tidspunkt uansett. Hvordan kan man vedta tvungen lønnsnemd når den ene parten bevisst har opptredt på en slik måte at det skader trepart-samarbeidet og undergraver streikeretten?
Denne uken ble det klart at Norge har havnet i den årlige rapporten til IFS, den internasjonale faglige samorganisasjonen (ITUC engelsk forkortelse). Rapporten inneholder en liste land som er verst for arbeidere, hvor faglige rettigheter er truet. Hovedårsaken til at vi blir nevnt i rapporten var Norse Production streiken i 2017, hvor bedriften ble nedlagt etter streikeseier og tariffavtale, for deretter å starte opp igjen med de samme lokalene og kundene, men kun med uorganiserte. Fagforeningsknusing.
I fjor streiket sykepleierne mot NHO for å oppnå like minstelønnsbestemmelser uansett hvor de jobbet. De streiket for at private bedrifter ikke skulle få en konkurransefordel av å vinne anbud på bekostning av lønnen til de ansatte. Også den streiken ble stoppet av tvungen lønnsnemd. Betyr dette at det er fritt frem for arbeidsgivere i helsektoren å gjøre hva de vil, å nekte å gå med på krav fra de ansatte, og bare drøye enhver konflikt ut i tid til regjeringen redder dem med tvungen lønnsnemd?
Vi kan ikke akseptere at de som jobber i sykehusene våre ikke har mulighet til å kjempe for sine krav, vi kan ikke akseptere at de i praksis er fratatt streikeretten. Rødt skal heller ikke gi oss før streikens krav om pensjon fra første krone er vedtatt. Ikke bare er dette et enkelt krav, kravet oppleves også veldig rettferdig! Hvorfor skal de med lavest lønn og stillingsprosent straffes med pensjonsavkorting?
Rødt takker for den innsatsvilje og kampglød de streikende har vist når de har gått foran i en kamp som så mange vil få nytte av. Rødt lover å kjempe kampen videre for deres krav. Siste ord er ikke sagt!
Markus Hansen er faglig leder i Rødt