Rødt-bloggen

På parti med de store

Venstre svikter de små og mellomstore bedriftene.

BRANSJE I TRØBBEL: Utelivsbransjen er i hardt vær eter skjenkeforbudet. Foto: Unsplash.

Det er mørketid for småbedriftene. Søndag innførte Erna Solberg nasjonal skjenkestopp. Dermed må tusenvis av allerede hardt prøvede barer og restauranter slukke lyset på ny.

I drosjenæringen er det full brems. På kulturscenen er det bekmørkt. Suvenirsjapper, turoperatører og guidekompanier over hele landet står på kanten av Preikestolen. Og når rådet fra statsministeren er «hold dere hjemme», da blir det vanskelig å trekke kunder til en nisjeforretning.

De store overlever. Det er ingen grunn til å frykte at Starbucks skal gå konkurs. Men de små bedriftene, de har etter hvert så røde tall i regnskapet at de står i fare for å bli en rødlistet art. Allerede i desember vurderte hver femte småbedrift faren for konkurs som reell, ifølge NHO.

Om det bare fantes et parti for de små og mellomstore bedriftene her i landet! Eller vent nå litt.

«Venstre er partiet for gründere og småbedrifter fordi vi elsker at folk tar risikoen det er å starte for seg selv. Det er dem Iselin går på jobb for hver eneste dag som næringsminister.»

Slik talte Guri Melby da hun ble Venstre-leder. Den Iselin hun snakker om, heter Nybø til etternavn. Hun har ansvar for å hjelpe småbedriftene gjennom pandemien. Problemet er bare at hun er mer opptatt av å redde de store fiskene, enn av at de små skal holde seg flytende.

Foto: Ihne Pedersen.

Noen eksempler fra den bransjen som er kanskje hardest rammet – serveringsbransjen:

Hver eneste dag i ti måneder har Iselin gått på jobb som næringsminister, vel vitende om at koronastengte barer ikke får kompensasjon når de må kvitte seg med drikke som går ut på dato. Siden øl ikke regnes som en fast kostnad for et utested, får ikke pubeieren dekket én krone når regjeringen innfører skjenkestopp og han må tømme flerfoldige fat i dass. Denne åpenbare mangelen i kompensasjonsordningen har bransjen forsøkt å si fra om i månedsvis, uten å bli hørt. Da storkapitalen i Norsk Industri hadde behov for å få karantenefritak for arbeidere fra EØS-området, kunne de sende bare en SMS til sitt parti i regjering – Høyre. Vipps var alt i orden!

Hvem skal pubeieren på hjørnet sende SMS til?

Et annet problem med dagens kompensasjonsordning er at fellesskapets midler går rett i lomma på eiendomsselskapene. Den viktigste faste kostnaden en restaurant har, er leieutgifter. Det som skjer når landets restauranter får krisestøtte, er at de betaler leia. Dermed kan eiendomsgiganten få hver eneste krone han har krav på, mens paret som har startet nabolagsrestaurant står uten inntekter. Rødt stilte i fjor krav om at de som leier ut til bedrifter som mottar koronastøtte skal forplikte seg til å redusere leien, slik at de også bidrar til dugnaden. Nybø og resten av regjeringen vendte tommelen ned.

Linja Venstre legger seg på typisk for høyresida. Når det er valgkamp, skyver man småbedriftseieren foran seg. Da er det ikke måte på hvilken omsorg man føler for hun som har startet med to tommer hender og etablert en kafé i gågata. Men når det kommer til stykket, er det skattekutt til de aller rikeste denne regjeringa prioriterer. I møte med en pandemi er det viktigere for Venstre å beskytte eiendomshaiene enn å sørge for at småfiskene klarer å holde seg flytende.

Det er godt mulig at Venstre «elsker folk som tar risikoen det er å starte for seg selv». Men det er tvilsomt om folk som starter for seg selv elsker risikoen det innebærer at Venstre styrer næringsdepartementet. Slik situasjonen er nå bør alle som eier et lite firma i dette landet vurdere å stemme på rødgrønt ved neste anledning. Selv de revolusjonære sosialistene bryr seg mer om småkapitalistene enn hva Venstre gjør.

Publisert i Klassekampen fredag 8. januar 2021