Rødt-bloggen

Offentlig eide strømselskaper kan selge strømmen billigere

Akkurat nå har vi en historisk sjanse til å ta politisk kontroll over krafta, og dermed sikre innbyggerne en forutsigbar og rimelig strømpris.

Foto: Steve Johnson/Unsplash.

At Rødt ønsker å holde essensielle tjenester og kritisk infrastruktur utenfor markedet er ikke noe nytt. Det som er nytt, er at det akkurat har åpnet seg en mulighet for å gjøre det med strømmen vår. Ilden i Rødt har begynt å spre seg, og stadig flere argumenterer nå for at lokalt eid strømproduksjon som Østfold Energi skal tas av strømbørsen og strømmen selges direkte til sluttbruker til en makspris basert på kostnadsnivået.

Etter en endring i Skatteloven i år er det for første gang en reel mulighet til å ta politiske grep fra kommunestyresalen, hvis sammensetning avgjøres i valget den 11. september. Fra 1. januar 2023 ble det åpnet for at kraftselskapene skattlegges av den faktiske kontraktsprisen og ikke av prisen på kraftbørsen. Før måtte kraftselskapene betale sin grunnrenteskatt basert på børsprisen, da kunne de ikke selge til lavere pris, men nå kan kommuner og fylkeskommuner som eier eget kraftselskap aktivt å styre selskapenes prispolitikk med forankring i kommunenes/fylkes eierskapsmeldinger.

Etter Rødts egne beregninger kan minst 2,7 millioner strømkunder nå potensielt nyte godt av denne nye lovendringen, fordi kommuner og fylkeskommuner eier kontrollerende andel av kraftselskaper. Det er vi, eierne av for eksempel Østfold Energi, som kan pålegge kraftselskapene å selge strømmen direkte med fastprisavtaler til folk og husholdninger.

1. KANDIDAT I MOSS: Remi Sølvberg. Foto: Ihne Pedersen.

La oss nå gjøre nå sammen gjøre dette kjent, slik at flest mulig er klar over at dette handlingsrommet finnes. Så kan vi bygge koalisjon med folk og partier som mener vi må ha kontroll over strømprisen og at det eneste riktige er å ta tilbake kontrollen på den livsviktige infrastrukturen som strømmen er. Da kan dette kommunevalget også bli et kraftvalg.

Vi har brukt strøm i 150 år – vi etablerte det første vannkraftverket i 1882, vi fikk Hjemfallsretten som sikret nasjonal kontroll i 1909, og vi har bygd landet på kraftkrevende industri. Strømbørsen Noorpool slik vi kjenner det ble først etablert i 1996, og etter tilkoblingen til det europeiske strømmarkedet har vi stått i en strømpriskrise ingen har sett maken til.

La oss i årets kommunevalg sette fokus på at vi nå har en historisk mulighet til å benytte oss av eiermakta vi har til kraftselskapene fra nord til sør og fri strømmen fra børs.