Nå skal du bli friskere av å være fattig!
Ja, du leste riktig. NHO, sannsynligvis med god drahjelp fra partiene på høyresida, vil kutte i sykelønna.
Vårt naboland Sverige har prøvd dette, og anbefalingen derfra er klar: Ikke prøv dette hjemme!
For de av oss som husker tilbake til generalstreiken mot daværende arbeidsminister Robert Eriksson i 2015, var argumentene til høyresida at oppmykninga av arbeidsmiljøloven skulle åpne for at de som holdes utenfor arbeidslivet lettere skulle komme inn. Dette var selvsagt bare sprøyt, og arbeidstakerorganisasjonene streika mot forverringene i loven.
Dersom vi ønsker et reelt inkluderende arbeidsliv, kan vi senke formalkravene til stilling, slutte å legge ned skoler som utdanner fagarbeidere, innføre sekstimerdag med full lønnskompensasjon og gi arbeidsfolk tillit både i utøvelsen av arbeidet og muligheten til å melde seg syk når man ikke kan møte på jobb. Der det har vært prøvd ut muligheten for egenmelding 365 dager i året gikk fraværet ned, og der arbeidstida ble redusert til seks timer gikk produktiviteten opp.
I samme slengen kan HR-management skrotes og erstattes med godt gammeldags partsarbeid.
Å sørge for et arbeidsliv for de få, uten medbestemmelse og kutt i lønn ved sykdom er en oppskrift på nedadgående spiral. Det lønner seg å ha folk i arbeid! Og det lønner seg å ha folk i arbeid som er forplikta til arbeidet, som er trygg på at man er ønska også når man i ny og ne er syk.
Vi i Rødt ønsker debatten om hvordan arbeidsfolk skal sitte igjen med mer penger i lommeboka hver måned, mer makt og trua på framtida velkommen. Vi er varme forsvarere av sykelønnsordningen og kommer fortsatt til å kjempe for at syke ikke skal bli fattigere! For det avgjøres ikke blant partene, men av de folkevalgte.