Rødt-bloggen

Krigshissing

Skal Norge trekkes inn i enda en endeløs konflikt?

Foto: Staff Sgt Jason Hull US Army

Det ulmer til ny konflikt i Midtøsten. Denne gangen er Iran mottakeren av USAs aggresjon. Vi har sett opptakten til konflikt tidligere. Vi så det mot Irak i 2003, og vi så det mot Libya i 2011. Deler av den amerikanske regjeringen har en agenda, og den norske regjeringen bør holde seg unna en koalisjon av «likesinnede land». Regjeringen bør tenke seg om en hel del før man drar Norge inn i enda en endeløs konflikt grunnet truede næringsinteresser.

Det var flere av oss som ble lettet og overrasket da beskjeden fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen var klar. Norge skulle ikke være del av en marinestyrke i Persiabukta, sammen med en koalisjon av likesinnede land etter sabotasjen på tankskip i Hormuzstredet. Det var kjærkomment å høre forsvarsministeren ikke ukritisk akseptere den ene partens narrativ. Dagen etter fikk pipa derimot en annen lyd. Etter samtaler med USAs fungerende forsvarsminister og leder i Rederiforbundet har Forsvarsdepartementet snudd, og det hevdes at det hele var en misforståelse mellom Bakke-Jensen og journalistene i VG og NTB, hva enn det skal bety.

I ettertid har det også kommet en forklaring om at «Norge har mottatt en forespørsel fra USA om bidrag til en form for mekanisme for å styrke sikkerheten for skipsfart i Hormuzstredet».

«Vi bør holde oss unna en koalisjon av ‘likesinnede’»

FJERDEKANDIDAT FOR RØDT OSLO: Sofia Rana. Foto: Johanna Engen.

Man stiller seg nå positiv til det amerikanske initiativet, men det er altså behov for mer informasjon «før man gjør en vurdering av norske bidrag».

Når Iran har levd opp til atomavtalen og USAs president er den som har trukket seg ut av denne avtalen, bør varsellampene blinke for de fleste, og særlig forsvars- og utenriksministeren.

Er det klokt å forplikte seg til noe som helst her? Tidligere erfaringer tilsier at amerikansk engasjement i denne regionen mildt sagt ikke har løst konflikter, ei heller har erfaringer med å avsette regjeringer vært videre suksessfulle. En konflikteskalering mot Iran kan bli katastrofal og true livene til millioner av mennesker. Det er i Norges, og verdens interesse at denne spente situasjonen de-eskaleres og løses med diplomati. Uansett hva krigshauken John Bolton eller det stabile geniet Donald Trump måtte mene om Irans regime.

Publisert i Klassekampen 6. juli 2019.