Rødt-bloggen

Jo, det er statens forbannede plikt å sikre billig strøm

Regjeringen Støre har aldri lovet innbyggerne blod, svette og tårer. Derimot har de lovet at alle skal få strøm til en billig penge.

HÅPER PÅ EN REGNTUNG HØST: Ap-politiker Fredrik Mellem. Foto: André Løyning.

«Er det myndighetenes forbannede plikt å sørge for at alle får strøm til en billig penge?», spør styremedlem i Oslo Arbeiderparti Fredrik Mellem i et innlegg her i Nettavisen.

Les Fredrik Mellem sitt debattinnlegg her: Strømkrise: Jeg vil ha politikere som lover blod, svette og tårer

Det korte svaret på det er JA, i store bokstaver og to streker under. I Lov om konsesjon for rettigheter til vannfall mv. (vannfallrettighetsloven) heter det for eksempel i første paragraf:

«Landets vannkraftressurser tilhører og skal forvaltes til beste for allmennheten. Dette skal sikres gjennom offentlig eierskap på statlig, fylkeskommunalt og kommunalt nivå».

Det er vanskelig å forstå at et kraftmarked der strømmen selges for opp mot ti kroner per kilowattime lykkes i å forvalte vannkraftressursene til beste for allmennheten.

STORTINGSREPRESENTANT: Mímir Kristjánsson. Foto: Ihne Pedersen.

Blod, svette, tårer og veldig dyr strøm

Når uføretrygda folk må stå opp midt på natta for å dusje og lønnsom produksjon av solceller legges ned fordi strømmen selges til mange tusen prosent av hva den koster å produsere, er det på tide at myndighetene tar kontrollen tilbake.

Mellem etterlyser i sitt innlegg politikere som lover blod, svette, tårer og veldig dyr strøm. Hva Churchill ville tenkt om å bli brukt på denne måten får vi aldri vite, men hans berømte ord falt altså midt under andre verdenskrig, og var ikke myntet på at vanlige folk skulle betale i dyre dommer for å varme opp husene sine.

Regjeringen Støre har aldri lovet innbyggerne blod, svette og tårer. Derimot har de lovet at alle skal få strøm til en billig penge. I Hurdalsplattformen skriver Mellems egen regjering underoverskriften «Fornybar kraft til folk og industri»:

«Tilgang på rikelig med ren og rimelig kraft har i årtier vært den norske industriens fremste konkurransefortrinn. Regjeringen vil at dette også i fremtiden skal være fortrinnet for norsk industri og bidra til verdiskaping og sysselsetting i hele landet».

Hva tenker Mellem om formuleringer som dette? Bør Støre og Vedum gå tilbake på disse løftene? Det ser i alle fall ikke ut som de klarer å holde dem.

Mellem prøver å være retorisk når han spør hvorfor ikke rimelige boliger, mat eller sko også burde være et offentlig ansvar - på linje med strøm. Man kunne like gjerne snudd på det og spurt hvorfor i alle dager det skal være fellesskapets ansvar å sikre folk skolegang, veier eller bøker til lån på biblioteket når de tross alt må betale for mat i butikken.

Her er svaret

Men for å gi et seriøst svar på et useriøst spørsmål:

Det er et offentlig ansvar i Norge å sørge for at folk har et sted å bo, ikke sulter ihjel og ikke er så fattige at de ikke har råd til å kjøpe sko. Dette har vi en rekke ulike ordninger for å løse, noen av dem gode og andre mindre gode. Men det er ingen tvil om at en regjering som sitter og ser på at befolkningen ikke får råd til å ha sko på beina, den vil neppe bli sittende veldig lenge i et demokrati.

Når det er sagt skiller dessuten strøm seg fra mange andre varer. Ikke bare er den en nødvendig del av infrastrukturen vår, det NHOs Stein Lier-Hansen kaller «en strategisk vare». Men kraften er også helt lik for de som bruker den. Det gjør mye enklere å sette makspris på kraft enn å sette makspris på sko. Ingen har glede av å kjøpe «merkestrøm» og strøm kommer heller ikke i ørten ulike størrelser, former, fasonger og farger.

Dessuten er jo krafta i utgangspunktet offentlig eid. Dermed er det langt mer naturlig å ta styring over denne varen, enn det er å konfiskere privat produksjon i sektorer som ikke tidligere har vært styrt av fellesskapet. Dette kan man gjerne kalle et vikarierende argument, men det er nå engang slik at vi lever i virkeligheten og ikke i et liberalistisk tankeeksperiment. Da er det fornuftig å ta utgangspunkt i Norge som det er. Og i det som Norge som faktisk er, er strømmen offentlig eie, mens skoproduksjonen ikke er det.

Det er vanskelig å forstå hvorfor Fredrik Mellem egentlig er med i Arbeiderpartiet. Denne typen hyllest av fri markedstenking står milelangt fra de verdiene som sosialdemokratiet ble bygget på.

Det er grunn til å minne Mellem om Oddvar Nordlis ord:

«Et langt liv har lært meg at markedskreftene har enda ikke løst ett sosialt problem, men du verden hvor mange de har skapt».

Det er bare å krysse fingrene for at Jonas Gahr Støre hører mer på hedersmannen Nordli enn på Fredrik Mellems forvirringer.

Publisert i Nettavisen tirsdag 30. august 2022