Rødt-bloggen

Jeg har ikke tannlegeskrekk, jeg har prisskrekk

Nærmere 100 000 mennesker i Norge unngår tannlegen grunnet tannlegeskrekk. Men den største årsaken til at vi unngår tannlegen, er ikke frykt for tannleger – det er frykt for at besøket skal ruinere deg.

TANNHELSE: Tenna er en del av kroppen, mener Rød Ungdom. Foto: Rudi Fargo/Unsplash.

Velferdsstaten skal sikre lik tilgang på gode tilbud, uavhengig av størrelsen på lommeboka.

Har du brukket beinet, får du behandling uansett hvor god eller dårlig råd du har. Har du derimot tannsykdommer eller andre problemer, er det lommeboka som avgjør om du får behandling, eller om du må trekke tannen.

I 2018 viste en undersøkelse at så mye som 1 av 3 nordmenn har unngått tannlegen av økonomiske årsaker. Facebook-gruppa «tannbehandling/økonomi» har som mål å likestille tannbehandling med legebehandling, og har over 67 000 medlemmer. Det store flertallet vil ha tannhelse inn i det offentlige.

Tenna er en del av kroppen. Sykdommer i munnhulen er som sykdommer andre steder i kroppen - hvorfor behandles de da annerledes?

LEDER I RØD UNGDOM: Alberte Brekkhus. Foto: Ihne Pedersen.

Tannproblemer er skambelagt, kan bli farlige og tannhelse påvirker i stor grad livskvaliteten vår. Da er det problematisk at tilgangen på tannhelse blir et klassespørsmål. For med dagens ordning, er tannhelse forbeholdt de som har råd til det.

Da jeg først kom inn i arbeidslivet etter videregående, hadde jeg ekstremt dårlig råd. Til tross for at jeg gnisset tenner om natta og hadde begynnende hull, var tannlegebesøk utelukket. Jeg har bedre råd nå – men skrekken for prissjokket sitter fortsatt i meg, spesielt siden jeg ikke fikk gått forebyggende til tannlegen den gangen.

Regjeringens skattekutt til de rikeste hadde langt på vei dekket offentlig finansiert tannhelse. Jeg er glad for at Rødt og Rød Ungdom er klare i talen: Tannhelse må inn i egenandelsordningen. Og på sikt, må det bli gratis.

For der jeg har begynnende hull i tenna, har vi som samfunn et stort hull i velferdsstaten. Det må vi tette.

Publisert i Dagsavisen fredag 23. april 2021.