Handala - En liten båt med et stort oppdrag
Handala seiler mot Gaza for å bryte blokkaden
Handala som i skrivende stund beveger seg inn mot Middelhavet, var i sin tid bygget for å dra fisk nordpå. Det gjorde den i mange år før den ble kjøpt og nå inngår i verdens viktigste flåte, Freedom Flotilla Coalition (FFC). Bukken rommer ikke lenger tonn med torsk og sei, men aktivister og sjøfolk fra hele verden. Handala startet sin lange reise fra Oslo 1.mai i år, til jubel og tårer. Endelig havn er Gaza og målet er å bryte den 17 år lange blokaden.
Handala er Ship to Gaza sin båt, som igjen er medlem av Freedom Flotilla Coalition. Ship to Gaza Norge (STGN) er en politisk og religiøst uavhengig organisasjon som ble stiftet i 2010. Ship to Gaza Norge består av både enkeltpersoner og organisasjoner som vil arbeide for at folkeretten skal gjelde også for Gazastripen. Ship to Gaza Norway er med i Freedom Flotilla Coalition, et verdensomspennende nettverk av organisasjoner som samarbeider for å utfordre den ødeleggende blokaden av Gaza. Organisasjonen driver også solidaritetsarbeid for Palestina i medlemslandene og for å få ulike lands regjeringer til å legge politisk press på Israel.
Flere skip er klare i havn, for å legge ut for å bryte blokaden, men politisk press fra Israel har forhindret at de kan legge fra kai. Handala er nå den eneste båten som er på vei for å bryte blokaden, men slett ikke den første. Det første forsøket på å bryte blokaden av Gaza startet i august 2008. Fra Kypros reiste to små fiskebåter i tre, Free Gaza og Liberty, med 44 mennesker fra 17 land. Den israelske marinen ødela utstyr, men ingen av mannskapet ble skadet. Dessverre har flere aktivister blitt både skadet og drept av den israelske marinen i forsøkene på å bryte blokadene i årene mellom 2008 og i dag.
For the Children of Gaza
“Handala” ble tegnet i 1969 av den palestinske og politiske karikaturtegneren Naji Al-Ali (1938-1987).Tegningen er av en liten palestinsk gutt som har vendt ryggen med knyttede hender. Han symboliserer avvisning til okkupasjonen og hans fillete klær og barbeinte føtter representerer hans troskap til de fattige folk. Handala er en liten gutt som ikke vil vise sitt ansikt til sine undertrykkere, som nettopp er Israel. Israel bomber hans folk, og barn i Gaza utgjør over halvparten av ofrene, som drapene Israel har begått. Tegningen er et viktig symbol for motstand og lengsel og har gitt navn til båten som er på vei til Gaza.
Handalas slagord er derfor “For the children of Gaza”. Halve befolkningen på Gazastripen er barn. Gaza har en ung og svært sårbar befolkning, preget av okkupasjon og blokaden. Israels jerngrep rundt Gaza har ført til at det lille landområdet, på størrelse med Mjøsa, med sine 2,2 millioner innbyggere, har blitt omtalt som verdens største fengsel. Krigen mot palestinerne etter 7.oktober har gjort situasjonen i Gaza uutholdelig. Barn rammes alltid hardt av krig og okkupasjon. Vi har sett de ekstreme bildene av barn som sulter i Gaza, barn uten hode etter israelske rakettangrep, babyer som dør i mangel av kuvøser og av mødre som føder i bomberegn.
På sin ferd gjennom hele Europa møter Handala og dets mannskap både byråkratisk motstand, men også et enormt folkelig engasjement. I flere havner opplever båten å bli nektet adgang. Noen steder har avvisningen vært politisk begrunna, andre steder har man blitt omdirigert til avsidesliggende industrihavner, framfor de mer offentlige kaiplassene, som var avtalt i god tid i forkant av besøket. Vi opplevde selv å bli nektet å gå til avtalt havn i Nord-Spania i det galisiske området A Coruña. Rett ute i Atlanteren truet en stor orkan i Biscayabukten, likevel valgte de lokale myndighetene å sende ut et fartøy fra Kystvakta for å sikre at vi ikke kunne gå inn til byen. Etter noen hektiske timers arbeid på land , hvor vi seilte i sirkler ute i bukta, fikk vi endelig plass i en privat fiskehavn i samme by. Båten ble møtt av blålys, morske menn, vinkende fiskere og lokale aktivister med palestinsk og galisisk flagg, samt et sekkepipeorkester.
Den folkelige solidariteten har stått i sterk kontrast til den politiske motstanden man har opplevd fra lokale myndigheter. Over alt har båten blitt møtt av aktivister, det har blitt arrangert møter, demonstrasjoner og folkefest. Handala seiler som et håp gjennom Europa og binder aktivister i de ulike landene sammen, både som mannskap og i Europas mange havner og byer.
I toppen av masta vaier et norsk flagg. Det betyr at om den israelske marinen tar seg ulovlig ombord på båten, tar beslag i den eller senker den, ja så er det en norsk båt de bordrer. Om aktivistene blir utsatt for vold, trakassering og avhør, ja så er det under det norske flagget.
Vi må minne vår utenriksminister og regjering på dette. Vi kan ikke se bort. Ikke fra folkemordet som pågår i Gaza, ikke fra okkupasjonen av Palestina, og heller ikke fra det stadig trangere handlingsrommet palestinaaktivister opplever i Europa.
Følg den lille båten lastet med håp og solidaritet, spre ordet om Handala sin ferd, snakk om Gaza, snakk om Palestina
Hege Bae Nyholt - leder av Utdannings- og forskingskomiteen på Stortinget fra Rødt
Aram Zaheri - Rødt Oslo