Full støtte til streikende lager-, restaurant- og barnehagearbeidere
Akkurat nå er lagerarbeidere i 360 Logistics, restaurantarbeidere i Olivia og barnehagearbeidere i NHO-organiserte barnehager i streik. Kampene deres handler ikke bare om egne tariffavtaler og pensjonsrettigheter, men om et organisert arbeidsliv, rettferdige lønns- og arbeidsvilkår og et oppgjør med tariffhopping og fagforeningsknusing.
Foto: Brage Aronsen.
Torsdag 9. februar gikk 14 Fellesforbundet-organiserte lagerarbeidere ved bedriften 360 Logistics i Oslo ut i streik. I over ett år har de prøvd å få på plass en tariffavtale, men bedriften har nektet.
En knapp uke senere, onsdag 15. februar, gikk 21 restaurantarbeidere ved Olivia i Hegdehaugsveien i Oslo også ut i streik. Også disse er organisert i Fellesforbundet, også disse streiker for å få på plass en tariffavtale.
Så, dagen etter, torsdag 16. februar, gikk 42 barnehageansatte i NHO-organiserte private barnehager ut i streik. De streikende kjemper for rettferdig pensjon: en ordning som gir lik pensjon for kvinner og menn, og som varer livet ut.
STORTINGSREPRESENTANTER: Mímir Kristjánsson og Hege Bae Nyholt. Foto: Ihne Pedersen.
De tre streikene foregår i forskjellige bransjer, og kampene er ulike, men de har klare og viktige fellestrekk. De handler om kampen for et organisert arbeidsliv, om å bekjempe fagforeningsknusing, og om medbestemmelse og rettferdige lønns- og arbeidsvilkår i hele det norske arbeidslivet.
Tariffhopping
360 Logistics er en lagerbedrift som driver med såkalt tredjepartslogistikk. Den vanlige tariffavtalen for denne typen arbeid, Speditøroverenskomsten mellom Fellesforbundet og NHO, har en minstelønn på 234 kroner timen. Det er langt over begynnerlønna på 175 kroner som de ansatte i 360 Logistics har i dag. Da er det ikke rart at lagerarbeiderne vil organisere seg å kreve tariffavtale.
Men det nekter bedriften å gå med på. Derfor har de meldt seg inn i en annen arbeidsgiverforening, Spekter, i et forsøk på å få en avtale med langt lavere minstelønn. For de ansatte kan det bety 100.000 kroner mindre i året.
«Tariffhopping», kalles det. Ikke bare innebærer denne praksisen et kappløp mot bunnen når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår. Det er også en stadig mer utbredt taktikk for fagforeningsknusing.
Og tariffhopping er ikke den eneste taktikken for fagforeningsknusing 360 Logistics har tatt i bruk. De tillitsvalgte kan fortelle om total mangel på samarbeidsvilje fra ledelsen, om aktiv motarbeiding og åpenbare forsøk på splitt og hersk. De organiserte har blitt forsøkt presset til å melde seg ut av Fellesforbundet.
Blant eierne av 360 Logistics finner vi noen av Norges rikeste mennesker (og noen av de rikeste nordmennene i Sveits, for den del), blant annet milliardær og investor Bjørn Rune Gjelsten og investor Johan H. Andresen, styreleder i Ferd Impact. Likevel nekter bedriften sine ansatte en tariffavtale med like vilkår som andre lagerbedrifter, og de driver aktiv fagforeningsknusing.
Men de streikende har ikke latt seg skremme. De fortsetter kampen og har fått massiv og fortjent støtte fra en samlet fagbevegelse. Det er viktig, for de tar ikke bar kampen for egen tariffavtale, men for et organisert arbeidsliv, for en rettferdig lønn og mot fagforeningsknusing.
Kjemper mot husavtale
Akkurat det samme gjelder for de streikende restaurantarbeiderne på Olivia i Hegdehaugsveien. Også de Olivia-ansatte har jobbet i lang tid for å få på plass en tariffavtale. Og akkurat som lagerarbeiderne ved 360 Logistics har de opplevde både kraftige forsøk på fagforeningsknusing fra en aggressiv og fiendtlig ledelse, og forsøk på å bli avspist med dårligere avtaler enn det som gjelder ellers i bransjen.
Ledelsen kjemper for å beholde en intern såkalt «husavtale» for de ansatte, med dårligere vilkår for lønn, arbeidstid og medbestemmelse enn tariffavtalen som er standard i bransjen (Riksavtalen).
De organiserte har fortalt om trusler og aktiv motarbeiding fra arbeidsgiver over lang tid, og om forsøk på å presse dem til å melde seg ut av Fellesforbundet, akkurat som ved 360 Logistics.
Men heller ikke her har arbeidsgiverne og eierne (investeringsfondet Hercules Capital, med adresse i skatteparadiset Jersey) fått det som de vil.
De streikende fortsetter kampen, også her med enorm støtte fra resten av fagbevegelsen. Igjen står kampen ikke bare om tariffavtale på Olivia i Hegdehaugsveien, men om retten til å organisere seg og til å drive kamp for bedre lønn, medbestemmelse og for ikke å ta til takke med dårligere vilkår på arbeidsgivers premisser.
Handler om det organiserte arbeidslivet
Det gjelder også for streiken i private barnehager organisert i NHO. De ansatte i NHO-barnehagene krever de samme pensjonsvilkårene som er vanlig i kommunale og andre, private barnehager.
De streiker for en hybridpensjon – en barnehagepensjon som 1) varer livet ut, 2) er kjønnsnøytral (fordi kvinner lever lenger må det settes av mer til dem), 3) har mindre risiko for den ansatte når det gjelder svingninger i aksjemarkedet og 4) er del av en bransjestandard som sikrer alle ansatte i barnehagesektoren en anstendig pensjon.
Om de streikende ikke vinner fram, vil det muliggjøre uakseptabel tariffhopping innen barnehagesektoren, akkurat som den tariffhoppinga 360 Logistics nå prøver seg på i transportsektoren.
Det vil igjen legge til rette for et kappløp mot bunnen og vil kunne svekke både pensjonsrettigheter og kampkraft i hele bransjen.
Derfor handler de tre streikene om mer enn å få på plass tariffavtale i 360 Logistics og Olivia og om å sikre rettferdig pensjon i NHO-barnehagene. De handler om retten til å organisere seg, om å stå opp mot fagforeningsknusing og tariffhopping, og om rettferdige lønns- og arbeidsvilkår i alle deler av arbeidslivet.
Alle de streikende har og fortjener vår fulle støtte.
Skrevet av Hege Bae Nyholt og Mímir Kristjánsson, stortingsrepresentanter for Rødt