Rødt-bloggen

De med dårlig råd har ikke skylda for økte renter

Jeg satte kaffen i halsen da jeg leste intervjuet med arbeidsminister Marte Mjøs Persen i dag. Det er provoserende å lese at en Ap-statsråd i praksis godtar at uføre skal måtte søke sosialhjelp ved siden av uføretrygden.

KNIPER IGJEN: Arbeidsminister Marte Mjøs Persen. Foto: Astrid Waller/CC BY 2.0.

Jeg er så luta lei av å høre regjeringa bruke renta og faren for overoppheting i norsk økonomi som unnskyldning for at det ikke går an å hjelpe de fattige gjennom jula.

«Vi kan ikke løse dette bare ved å bruke mer penger», sier statsråd Marte Mjøs-Persen til Dagsavisen i dag. Men det er akkurat det vi må! Når folk er så fattige at de ikke har råd til mat, så må de faktisk få mer penger. Det er egentlig ingen vei utenom.

Eller hvordan ser Marte Mjøs-Persen for seg å løse denne fattigdomskrisa uten penger? Ved å «lytte»? Du får ikke mange brødskivene for det i våre dager, dessverre.

STORTINGSREPRESENTANT: Mímir Kristjánsson. Foto: Ihne Pedersen.

Det er ikke de fattigste i dette landet som har en overopphetet økonomi. Deres økonomi har vært på frysepunktet lenge.

Syke, trygda, lavtlønte, pensjonister og alenemødre har ikke skylda for at det er for mye penger i omløp i Norge. Da er det helt urimelig å la dem ta regninga for at regjeringa nå skal stramme inn pengebruken.

Det er fullt mulig å finne penger til å øke stønadene uten å øke den samla pengebruken. Rødt har klart det fint i vårt alternative budsjett, ved å ta inn mer kjøpekraft fra de som har god råd. Når Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke gjør det samme, er det ikke fordi de ikke kan - men fordi de ikke vil.

Jeg synes det er på tide at de store partiene er ærlige om at de ikke er villige til å prioritere de som har minst, framfor å gjemme seg bak noen økonomiske halvsannheter om et eller annet med renta.