Rødt-bloggen

Black Friday: Kjøpepress uten bærekraft

Jeg har selv trukket kortet siste fredag i november. Men er dette egentlig bra for lommeboken og jordkloden vi bor på?

BLACK FRIDAY: Heller enn økt kjøpepress trenger vi momsfritak på reparasjoner. Foto: Kilian Seiler/Unsplash

Det er ikke uvanlig at julehandelen er selve bærebjelken for en butikk. Myten sier at Black Friday var den dagen bedriftene gikk fra røde til svarte tall i regnskapsboken, med en pangstart på julehandelen. Jeg har selv trukket kortet siste fredag i november. Men er dette egentlig bra for lommeboken og jordkloden vi bor på?

Stadig færre stoler på tilbudene som ruller over skjermene i opptakten til Black Friday, og nå advarer også Forbrukerrådet mot falske tilbud. Det er nemlig ikke så rent uvanlig at butikker skrur opp prisene i oktober, for å tilsynelatende gi deg et enda bedre tilbud når siste fredag i november nærmer seg.

Jeg har selv et par støvletter jeg kjøpte på Black Friday, for snart femten år siden. Denne amerikanske høytiden var ikke så kjent da, og jeg visste ikke om at jeg liksom skulle kunne gjøre noen skikkelig knallkjøp, før jeg hadde betalt. Det var fordi jeg gikk inn i skobutikken fordi jeg faktisk trengte et nytt par med sko. Siden den iskalde dagen langs handlegatene i Oslo, har skoene vært med meg i mange vintre. Men de har også fått seg hele to turer til skomakeren for å kunne holde meg varm i alle disse årene. Nei, jeg angrer ikke på kjøpet fordi skoene har trengt reparasjon, men jeg er veldig glad for at jeg har hatt råd og mulighet til å reparere, heller enn å kjøpe nye sko når jeg har kjent at snøen har trengt seg gjennom sømmene og gjort beina mine både våte og kalde. At reparasjon er et realistisk alternativ er nemlig ikke en selvfølge.

LEDER I MILJØ- OG NÆRINGSPOLITISK UTVALG: Mailiss Solheim-Åkerblom. Foto: Ihne Pedersen.

Hvor vanskelig det er å reparere, fikk jeg kjenne på da gummien på vaskemaskinen plutselig vridde seg og sprakk under en vask for to år siden. Det er fullt mulig å bytte denne gummien, men det var ikke like lett å finne riktig type, og prislappen på å få noen til å komme hjem til oss og gjøre reparasjonen, så fort ut å koste nesten det samme som å kjøpe en splitter ny maskin - på nettopp Black Friday. Ja, jeg beit i det sure eplet, for det var ikke så hyggelig å være voksen kvinne med familie som i flere uker måtte ringe moren sin for å få hjelp med klesvasken. Heldigvis bor vi ikke så langt unna en bruktbutikk for hvitevarer, og siden min husstand hverken har bil eller lappen, var det flaks at bruktbutikken også hentet. Slik fikk forbruksmuskelen min litt fred, for jeg synes jo det er ganske kjipt å kjøpe nytt når noe kan repareres. Men noen ganger blir det slik.

Vet jeg om skoene og vaskemaskinen jeg har kjøpt på Black Friday faktisk ble solgt som gode tilbud? Nei, det vet jeg ikke. Jeg har ikke sjekket, fordi jeg trengte sko og jeg trengte vaskemaskin da jeg kjøpte dem. Mange er avhengig av å navigere mellom de laveste prisene når noe går i stykker eller en julegave skal kjøpes, for at det økonomiske lasset ikke skal velte. Da er det et problem at tilbudene som ser ut til å være for gode til å være sanne, ofte er nettopp det.

Det enorme kjøpepresset både Black Friday og egentlig hele julehandelen har blitt, bygger opp under et forbruksmønster som ikke er forenelig med jordklodens tålegrenser. Verdens overforbruksdag var 1. august, og vår overforbruksdag her i Norge kom allerede i april. Fortsetter vi slik, vil vi snart ha brukt opp alle reservene for fremtidige generasjoner. Evig vekst på en klode med begrensede ressurser er nemlig ikke mulig. Alle kan selvsagt ta et visst ansvar for sitt eget handlemønster, men det er ikke enkeltpersoner som til syvende og sist løser overbruket. Løsningene må skje på systemnivå, slik at alle har råd til å reparere når vinterskoene begynner å ta inn vann, og slik at alle har mulighet til å finne riktig reservedel hvis en ellers god vaskemaskin møter på et problem.

Det vi trenger er momsfritak for reparasjoner, en styrket fagutdanning slik at vi utdanner flere til å reparere, og politikere som tør å ta ansvar for å stoppe det enorme kjøpepresset som møter oss hver dag. Bare slik sikrer vi en bærekraftig utvikling for både lommeboken og kloden vår. Noen ganger er nemlig den beste handlingen å ikke handle. Vi trenger nemlig en grønn hverdag, hele året, ikke en enkelt svart fredag.