Ber om sanksjoner mot oligarkenes verdier i Norge

Rødt ber regjeringa innføre straffetiltak mot den russiske invasjonen av Ukraina, som rammer Putin og oligarkene rundt ham.

Foto: World Economic Forum / CC BY-NC-SA 2.0.

Russland blir møtt med omfattende økonomiske sanksjoner som svar på angrepskrigen de har startet mot Ukraina. Nylig ba Rødt den norske regjeringen innføre sanksjoner mot pengeplassering i Norge:

– Vi ber regjeringa publisere en oversikt over russiske oligarkers eierinteresser og pengeplasseringer i Norge, sånn at vi kan straffe oligarkene for invasjonen og hindre at de bruker sitt eierskap til å skade norske interesser, uttalte Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Det gjelder både eierskap til strategiske ressurser, som norsk olje- og gass, samt bankkontoer og andre finansinvesteringer.

RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: Peter Mydske / Stortinget.

Mikhail Fridman er en av oligarkene som har verdier plassert i Norge. Han er nr 128 blant verdens rikeste, og gjennom eierskap i et tysk selskap er han blant eierne av over 100 lisenser på norsk sokkel. Fridman er kastet ut av britisk sokkel, og Rødt mener regjeringen må vurdere å gjøre det samme.

– Norge skal ikke være en trygg havn for disse oligarkenes formuer, sier Moxnes.

Sier nei til våpen

Mandag ble det også klart at Rødt sier nei til å sende våpen til Ukraina nå.

– Folkerettsekspert Cecilie Hellestveit har vært kritisk til å sende norske våpen til Ukraina. Det er også Rødt, men vi har sagt ja til regjeringas forslag om å sende hjelmer, vester, sambandsutstyr og medisinsk utstyr for å hjelpe Ukraina mot Russlands grovt folkerettsstridige invasjon, sier Moxnes til NRK.