Åpn opp sammenhengende kyststi

Langs deler av kysten har Bærum en god kyststi. Fra Høvik til innerst i Holtekilen finnes den ikke, selv om selve kystlinjen egentlig skal være tilgjengelig for alle. Rødt tar opp dette i en interpellasjon som kommer i kommunestyret 26/5-21

Interpellasjonen:

God tilgang for allmennheten til kysten er en viktig politisk målsetting, også i Bærum. Det er flere årsaker til det, for å nevne noen:

  • Det er en stadig mer aktivt bruk av kystlinjen til allsidig friluftsliv.
  • Det vil være langt mer attraktivt og profilerende for Bærum med en sammenhengende kyststi når Sjøfronten etableres i Sandvika.
  • Kystlinjen er sannsynligvis et av Bærums største aktivum for tilreisende.
  • Allemannsretten får stadig større og større gjennomslag. Grunneiere over hele landet legger nå til rette for fri ferdsel på lignende arealer.

Dette kommer også til utrykk i Klima- og miljødepartementets «Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv» der det bl.a. er en målsetting om å (s.36): «Stimulere kommuner og friluftsråd til å styrke arbeidet med å etablere sammenhengende kyststier og forbindelser til, fra og mellom friluftslivsområder»

Kyststien i Bærum er dessverre langs deler av kysten ikke sammenhengende og har noen steder store stengsler.

Noen eksempler:

  • Mellom Høvikstranda og Sarbuvollen er kyststien lagt som en smal sti bak et inngjerdet strandområde som egentlig er allmenning fram til Sarbuvollen. Gjerdet er merket privat.
  • Videre fra Sarbuvollen via Strand og til bunnen av Holtekilen er det en lang rekke stengsler som gjør kysten, som er en del av kommunens grøntstruktur, til dels utilgjengelig for allmenheten og til dels vanskelig tilgjengelig også der det burde være relativt enkelt å åpne bedre for allmenn tilgang.

Bærum kommune bør ha en god, oppdatert plan for gjennomgå hele kysten med et mål om å etablere en mest mulig sammenhengende kyststi. Det bør identifiseres hvilke formelle og uformelle stengsler som finnes. Dette for å sikre allmenheten best mulig tilgang via gjeldende regulering og hvilke elementer som eventuelt må endres. I tillegg identifisere viktige stengsler med en vurdering av hva som må gjøres for å sikre bedre tilgjengelighet. Dette bør inkludere spørsmål som

  1. Vurdering av hvor det bør fjernes gjerder.
  2. Gjennomgang av merking, som eksempel med «privat», som åpenbart har til hensikt å forhindre allmenn ferdsel der dette er tillatt.
  3. Vurdere hvilke endringer som må gjøres for å få en sammenhengende kyststi reelt tilgjengelig for allmenheten.
  4. Angi et kostnadsanslag og hvilke virkemidler som er nødvendig for å gjennomføre en oppdatert plan, inklusive hvordan statlig bistand og finansiering kan bidra.

På denne bakgrunn fremmes følgende forslag til vedtak:

«Kommunedirektøren bes utarbeide en egen sak med gjennomgang av hvilke tiltak som er nødvendig for å etablere en fungerende kyststi tilgjengelig for allmennheten langs hele kysten i Bærum.»

Lenke til Budstikkas oppslag om interpellasjonen (bak betalingsmur):

https://www.budstikka.no/natur-og-miljoe/har-merket-ut-fem-blokkerte-soner-langs-kysten/638510!/