– Angrepskrig er den største forbrytelsen
Rødts stortingsrepresentanter har blant annet nominert en arbeidsgruppe som jobber for straffeforfølgelse av Vladimir Putin, en russisk opposisjonsbevegelse, palestinske og israelske menneskerettighetsorganisasjoner og to opposisjonspolitikere i et stadig mer autoritært Tyrkia, til Nobels fredspris.
Foto: Anastacia Dvi / Unsplash.
Rødts partileder Bjørnar Moxnes har nominert Arbeidsgruppen for opprettelsen av et internasjonalt spesialtribunal for aggresjonsforbrytelsen mot Ukraina og den russiske opposisjonsgruppa Vesna til Nobels fredspris. Arbeidsgruppen er oppnevnt av Ukrainas president og jobber for at flest mulig stater skal tilslutte seg opprettelsen et internasjonalt spesialtribunal for å straffeforfølge det russiske lederskapet for planlegging og gjennomføring av invasjonen av Ukraina, definert som aggresjonsforbrytelse i tråd med Roma-vedtektene.
– I rettsoppgjøret med Nazi-Tyskland var konklusjonen at angrepskrig er den største forbrytelsen, og at krig ikke kan forhindres om ikke statsledere kan stilles til ansvar for denne forbrytelsen, sier Moxnes.
RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: Ihne Pedersen.
– En fredspris for krigstribunal for Ukraina er et viktig bidrag både for å stille Putin-regimet til ansvar og bidra til fred ved å avskrekke Russlands og andre staters ledere fra å bryte forbudet mot angrepskrig.
Opposisjonsbevegelsen Vesna var blant de første i Russland til å mobilisere mot invasjonen av Ukraina 24. februar, og har siden tatt en ledende rolle i den russiske antikrigsbevegelsen i og utenfor Russland. Mens Putin-regimet innførte stadig strengere sensur, brukte Vesna sosiale medier både til å omgå sensuren, bekjempe regimets krigspropaganda og organisere protestdemonstrasjoner. Organisasjonen har tatt til orde for å stanse krigen, trekke alle russiske styrker ut av Ukraina og stille Putin for riksrett. I mai ble det åpnet en straffesak mot Vesna og hjemmene til flere kjente Vesna-aktivister ble arrestert og fikk sine hjem ransaket.
Undertrykkelsen av Vesna tok for alvor til etter at bevegelsen tok en ledende rolle i antikrigsprotestene, og er et tegn på at Putin-regimet anser bevegelsen som en reell trussel.
– Fredsaktivister som trosser Putin-regimets undertrykkelse og sensur er avgjørende for å svekke det russiske krigsmaskineriet fra innsiden, og Vesna er et eksempel til etterfølgelse når det gjelder å stå opp mot folkerettsstridig angrepskrig, sier Moxnes.
Palestinske og israelske menneskerettighetsorganisasjoner
Stortingsrepresentant Hege Bae Nyholt har nominert den palestinske organisasjonen Al Haq og den israelske organisasjonen B’Tselem til fredsprisen. Al Haq er en uavhengig, palestinsk organisasjon, som arbeider for menneskerettighetene og internasjonal rett. Al-Haq er tilknyttet Den internasjonale juristkommisjonen og har konsultativ status i FN siden 1999. Israel har satt al Haq og fem andre palestinske organisasjoner på sin terrorliste uten noen som helst gyldig grunnlag i et forsøk på å knuse det palestinske sivilsamfunnet.
B’Tselem har siden organisasjonen ble etablert brukt tid på å dokumentere brudd på palestinernes rettigheter og Israels overgrep under okkupasjonen både på Vestbredden og på Gaza.
– Al-Haq arbeider med å avdekke krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd under Israels folkerettsstridige okkupasjon av palestinske områder, og med å dokumentere slike forbrytelser for Den internasjonale straffedomstolen ICC, sier Bae Nyholt.
– Ved å jobbe for at også militært overlegne okkupasjonsmakter med mektige allierte kan stilles til ansvar for for brudd på folkerettens prinsipper mot militær maktmisbruk, bidrar al-Haq både til rettferdighet for palestinerne og til internasjonal fred generelt, helt i tråd med Alfred Nobels intensjon om å støtte de som arbeider mot krig og for fred og nedrustning.
STORTINGSREPRESENTANT: Hege Bae Nyholt. Foto: Ihne Pedersen.
– Den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem kjemper for at den israelske staten skal etterforskes for krigsforbrytelser. I en tid de som kritiserer okkupasjonsmaktens folkerettsbrudd får stadig dårligere vilkår, krever det mot å bidra til håndhevelse av folkeretten mot israelske ledere, sier hun.
Politiske fanger i Erdogans Tyrkia
Stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund ar i år nominert Selahattin Demirtaş og Figen Yüksekdağ Şenoğlu, begge tidligere medledere i det sosialistiske pro-minoritetspartiet Folkets demokratiske parti (HDP) i Tyrkia. De sitter nå fengslet som politiske fanger i et stadig mer autoritært Tyrkia.
– Jeg nominerte dem fordi de har vært store pådrivere for fred i regionen, for demokrati og for menneskerettigheter som i dag er sterkt truet av dagens Erdogan-regime, sier Drevland Lund.
STORTINGREPRESENTANT: Tobias Drevland Lund. Foto: Ihne Pedersen.