Ut av EØS

Rødt går mot frihandelsavtaler som tvinger gjennom privatisering og liberalisering, økt profitt på bekostning av arbeidsfolk, velferd og miljø, og som flytter beslutningene vekk fra folk og folkevalgte.

EØS framstilles som en forutsetning for norsk adgang til omverdenen og de internasjonale markedene, men Norge selger varer og tjenester som EU er avhengig av, og eksporten har falt med avtalen.

EØS-avtalen er først og fremst en husmannskontrakt som undergraver Norges demokrati, og et maktredskap for stormakter og multinasjonale selskaper. EØS-avtalen truer norsk arbeidsliv og distriktene gjennom konkurransetvang og overstyring. Rødt vil erstatte EØS med en handelsavtale som gjenreiser Norges nasjonale suverenitet.

Rødt går mot frihandelsavtaler som tvinger gjennom privatisering og liberalisering, økt profitt på bekostning av arbeidsfolk, velferd og miljø, og som flytter beslutningene vekk fra folk og folkevalgte. Covid 19-pandemien har vist oss hvor mye det haster å erstatte den naive troen på frihandel med selvråderett og økt selvberging, både i Norge og globalt. Fordi solidaritet og selvberging er to sider av samme sak.

Spørsmål og svar

Hva skal skje med alle arbeidsplassene, ikke minst i distriktene, som er avhengige av markedsadgang til EU?

Dette er et skremmebilde uten rot i virkeligheten. Realiteten er at flere andre land i verden, som har forhandlet direkte med EU utenfor EØS-avtalen, har oppnådd bedre vilkår. Blant landene som har bedre handelsavtaler enn EØS-avtalen er Canada og Sør-Korea.

På fisk, som er et av Norges viktigste eksportprodukter til EU, har Norge idag høyere tollsatser enn mange andre land som står utenfor EØS-avtalen. Og det er EU som trenger våre tjenester, industriprodukter, olje og gass, ikke omvendt.

Rødt vil erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale som sikrer Norge bedre markedsadgang til EU enn det vi har idag.

Alle spørreundersøkelser viser at det store flertallet i Norge er for EØS-avtalen: Vil Rødt overstyre folkeflertallet og tvinge gjennom EØS-utmelding i strid med folkeviljen?

Når spørsmålet er om folk vil si opp EØS-avtalen svarer et flertall nei. Men hvis du spør om folk foretrekker en bedre handelsavtale med EU blir svaret raskt et annet. Det er i alle fall det Rødt vil gjøre: Erstatte dagens husmannsavtale med en ny og bedre handelsavtale. Det tror vi de fleste i Norge vil være med på.

Svaret er også et ganske annet når vi ser konkret på hva slags konsekvenser EØS-avtalen fører til. Solide flertall i Norge er - og har i lang tid vært - mot konkurransetvang og privatisering av felles velferd. Flertallet vil beholde demokratisk kontroll over krafta og er skeptiske til å konkurranseutsette jernbanen. Folk er mot sosial dumping og rasering av arbeidslivet og rettighetene som fagbevegelsen har kjempa fram. Det er denne utviklinga Rødt vil reversere, og her er Rødt på linje med et voksende flertall i befolkninga.

Rødt vil altså følge i fotsporene etter Trump og Brexit med å stenge grensene og trekke seg ut av internasjonalt samarbeid?

Rødt vil ikke stenge grensene, og Rødt vil ha mer internasjonalt samarbeid, ikke mindre. Når Rødt er kritiske til EØS-avtalen handler det om at vi er opptatt av folkestyre og arbeidsfolks rettigheter, ikke fremmedfiendtlighet. Rødt vil at Norge skal ha kontroll over norsk arbeidsliv, norske veier og jernbane og norsk kraftpolitikk.

Det betyr ikke at vi vil stenge grensene. Rødt ønsker alle som vil jobbe i Norge velkommen, men det må skje med norske lønns- og arbeidsvilkår. Norge er avhengig av arbeidskraft utenfra. Men EØS-avtalen gjør arbeidet med å motvirke sosial dumping vanskelig, og derfor vil Norge erstatte EØS-avtalen.

Rødt vil samtidig styrke det internasjonale samarbeidet på en lang rekke felt. Det samarbeidet må skje på den demokratisk og gjennomsiktig måte som tjener folks interesser og ikke kapitalister som bruker EØS som brekkstang mot fagbevegelsen og opparbeidede rettigheter.

Rødt går mot frihandelsavtaler som tvinger gjennom privatisering og liberalisering, økt profitt på bekostning av arbeidsfolk, velferd og miljø, og som flytter beslutningene vekk fra folk og folkevalgte. Og vi går inn for å styrke det internasjonale samarbeidet basert på prinsipper om solidaritet og selvberging, informasjonsdeling og samarbeid. For eksempel på vaksineområdet, der vi har stilt konkrete forslag i Stortinget denne våren.

Forrige: Rettferdig miljøpolitikk | Neste: Forskjellen på Rødt og de andre partiene