- Vi skaper permanente no-go-areas.

Å rasere trøndersk natur er ikke å løse klimakrisa. Les Roald Arentz med appell til vindkraftdemonstranter utenfor TrønderEnergi.

Bilde: Ask Håkon Ebeltoft

Her er appellen Rødts bystyrepolitiker Roald Arentz holdt under demonstrasjonen mot vindkraft utenfor Trønder-Energi:

«Kjære venner! Først en gladnyhet: I går, på landsmøtet, vedtok Rødt, som første parti, at vi er mot all ny kommersiell vindkraftutbygging på land i Norge. La meg sitere fra uttalelsen: Rødt støtter aktivister og lokalbefolkninga som mange steder nå sier stopp til vindkraftanlegg som vil være skadelig for sårbar natur, trua dyre- og fuglearter og som truer samisk kultur og reindrift. Det gjelder blant annet på Frøya, Sørmarkfjellet og Stokkfjellet. Men det vedtaket hjelper vel fint lite på den gjengen som sitter der inne og skal tjene penger for selskapet sitt. For dette handler ikke om klima, men om penger og profitt. Det handler om en subsidiert grønnvaska miljørasering. Jeg prøvde for et par uker sida å få Trondheim kommune til å bruke eiermakta si i TrønderEnergi til å stoppe galskapen. Men det nytta ikke. Fra Aps Roar Aas ble jeg i bystyret møtt med argumentasjon om at vind var den nye vannkrafta, og at vi som var i mot står i veien for framskrittet. Det er så feil som det går an.

Vannkraftverkene ble bygd med hjemfallsrett, de tilfalt fellesskapet etter et visst antall år uansett om det var private som bygde ut.

For det første: Vannkrafta ble bygd ut fordi Norge trengte strøm, ikke for eksport til kontinentet. For det andre: Vannkraftverkene ble bygd med hjemfallsrett, de tilfalt fellesskapet etter et visst antall år uansett om det var private som bygde ut. Og for det tredje: Vannkrafta ble bygd ut for å sikre kraft til og bygge ut norsk industri, ikke for å knytte landet til et marked som pga høyere priser vil være en trussel mot den samme industrien. Denne historieløse tilnærminga er dessverre utbredt, spesielt i urbane strøk. Sett fra Oslo høres det sikkert finfint ut med utslippsfri kraft, tiltak mot klimakrisa og utopien om at Norge skal bli Europas batteri. Men det er på kysten og på fjellet det blåser. De får ikke 250 m høye bråkete fuglefeller i Nordmarka. De folka der er trygge de, så lenge ingen finner opp et tåkekraftverk. Eller et medierådgivningskraftverk.

Det er å gi blaffen i lokaldemokratiet, ignorere urfolksrettigheter og omgjøre uberørt natur til det Frp kaller no-go-areas, bare at det er på ordentlig.

For det er ikke strømkrise i Trøndelag. Det er kanskje fotballkrise, men ikke strømkrise. Vet dere: Om Norge absolutt skal være Europas batteri får de heller bygge atomkraftverk da, gjerne i Oslo. Eller kanskje i Sjetnemarka. For å rasere trøndersk natur er ikke å løse klimakrisa. Men det er å gi blaffen i lokaldemokratiet, ignorere urfolksrettigheter og omgjøre uberørt natur til det Frp kaller no-go-areas, bare at det er på ordentlig. Permanente no-go-areas. Og apropos Frp: La oss gjøre deres ord til våre: De som trenger strøm, de kan vi hjelpe der de er.»