Rødt propaganda: Kari Kristensen

Kari Kristensen tror på 4-3-3-sosialismen, ville revet opp asfalten over trikkeskinnene slik at den kan gå fra Lian til Lade igjen, og hun er sterk motstander av Civitafrokosten.

Navn: Kari Kristensen

Alder: 35

Lokallag: Rødt Trondheim

Yrke: Bartender og tekstforfatter

Hei, Kari! Hvorfor stiller du til valg for Rødt?


- Fordi jeg er sosialist, og fordi jeg tror at beslutninger som angår oss alle må tas i fellesskap av vanlige folk som kjenner hvor skoa trykker. Ikke en gjeng med menn i mørkeblå dresser i lukkede rom i Brussel. Hva vet de om kommunale barnehager i Trondheim, liksom? Eller hvordan hverdagen til en bryggesjauer er? Og hvorfor i all verden skal politikk foregå bak lukkede dører? Politikken må være gjennomsiktig og åpen. Det er jeg i alle fall selv - man kan se rett gjennom meg. Null pokerfjes!

Hva er sosialisme for deg?

- Det er reelt demokrati, hvor de økonomiske forskjellene mellom folk er minimale, hvor de som har makt er på valg i alle sammenhenger og hvor de som skaper verdiene får sin rettmessige andel av det de har skapt. Og sosialismen er internasjonal, det må jeg minne på meg selv i lokal sammenheng. Derfor er det like viktig å bekjempe forskjeller internasjonalt som det er lokalt og nasjonalt.

Jeg tror på folkebevegelsene - det er de som definerer framtida.

Hva driver du med til daglig?

- Jobber litt for Rødt, og litt i bar, kjører litt brett om vinteren og leser altfor mange aviser. Min favoritthobby er politikk. Politikk er ikke noe som skal være profesjonalisert, ikke et yrke. Og dessuten er det personlige politisk! Det starter hjemme, på arbeidsplassen og på gata.

Hva er din store kjepphest?

- At samfunnet skal styres sånn som Rbk en gang spilte 4-3-3. Sånn som da Nils Arne Eggen ropte etter John Carew da han gikk aleine fra midtbanen og scora: «Ey, John! Det e itj sånn vi score mål i Rosenborg!». Vi skal ikke gjøre som Carew - det er ikke fruktbart i lengden. Vi skal gjøre som Eggen. Veggspæll med korte avstanda mellom folk. Jeg tror på folkebevegelsene - det er de som definerer framtida.

Om du ble ordfører i morra, hva er det første du ville gjort med det digre ordførerkjedet rundt nakken?

- Sikkert klaga på at det er tungt til nakken (Det ser jo sånn ut). Deretter ville jeg styrka Ungdommens Bystyre, rekommunalisert alt som er privatisert og sørga for en arbeidstidsreduksjon ned til seks timers arbeidsdag. Så ville jeg revet opp Slungårds asfaltfest over de gamle trikkeskinnene og latt Graakalbanen kjøre fra Lian til Lade igjen. Og så klart: Bygd gondol opp Steinberget!

Hvor er din favoritt spot i Trondheim?

- Det er delt mellom Ugla og Lamon. Ugla fordi jeg er vokst opp der og på grunn av Bymarka. Lamon fordi slekta er derfra, og på grunn av arbeiderhistorien. Det er av Lamon man kan lære at fellesskap fungerer. På Ugla lærer man å tenne bål, spikke seljefløyte og måke snø...

Hva betyr Trondheim for deg?

- «Kun en plass å fødes, lev livet og dø. Varme hjerta banke i takt, skape en tanke, sol, sommer og snø, det er Trondheim, sjø.»


Hvordan kan frokostmøteklassen tro at de kan skape politikk for folk flest på slike frokoster, når de som bygger landet er på jobb og ikke kan delta på denne tida av dagen?

Hva er din beste egenskap?


- At ryggmargsrefleksen alltid er på plass når jeg ser urettferdighet og at jeg aldri har vært redd for å si fra mot mektige folk - koste hva det koste vil.


Hva har du gjort tidligere i livet som du gjerne skulle gjort annerledes i dag?


- Jeg har tatt noen kamper alene jeg ikke burde tatt. Det lærer jeg stadig - kamper må kjempes i fellesskap.


Hvem er din største politiske fiende?


- Civitafrokostklassen. Eller frokostmøteklassen generelt. Hvordan kan de tro at de kan skape politikk for folk flest på slike frokoster, når de som bygger landet er på jobb og ikke kan delta på denne tida av dagen?


Hva har vi ikke spurt deg om, som vi burde spurt deg om, og hva er isåfall svaret på det?

- Kan ikke du bli finansminister? Svar: Jo, hvorfor ikke? Uansett hva spørsmålet er, er svaret alltid: It's the economy, stupid.