Rødt Trondheim kjemper for en solidarisk offentlig tjenestepensjon
Rødt Trondheim mener at pensjon skal være et samfunnsansvar, ikke et ansvar for hvert enkelt individ, heter det i uttalelsen fra årsmøtet 2018.
Den offentlige tjenestepensjonen er en garanti og et sikkerhetsnett for de som arbeider i offentlig sektor. Ordningen har de siste årene overlevd flere politiske angrep og i forbindelse med hovedtariffoppgjøret 2018 er det varslet et nytt angrep, hvor man ønsker å reformere hele ordningen. 800 000 ansatte i offentlig sektor går nå en usikker fremtid i møte når offentlig tjenestepensjon står på spill i årets forhandlinger. En solidarisk pensjon som sikrer 66% av sluttlønna er under stort press.
Det er helt sant at dagens offentlige pensjon blir dårlig for alle unge. Det skyldes levealdersjusteringa. Men da må en gjøre noe med levealdersjusteringa og det forhandles det ikke om i år.
Forhandlingene om ny offentlig pensjon skal avsluttes 2. april. Alt tyder på at fagbevegelsens forhandlere er i ferd med å går bort fra dagens bruttomodell til en påslagsmodell. I dag blir alderspensjonen den samme om du går av med AFP ved 62 år eller jobber til 67. I påslagsmodellen taper du en tredjedel av alderspensjonen om du må gi deg ved 62 år. I dag gis det full alderspensjon etter 30 års ansettelse i det offentlige, mens man i påslagsmodellen må arbeide i minst 40 år. I dag beregnes alderspensjon etter sluttlønn, i påslagsmodellen etter gjennomsnittslønn. Den ligger fra 10 til 17% lavere for offentlig ansatte. Det er helt sant at dagens offentlige pensjon blir dårlig for alle unge. Det skyldes levealdersjusteringa. Men da må en gjøre noe med levealdersjusteringa og det forhandles det ikke om i år.
Årets forhandlinger handler om omfordeling. En omfordeling fra de med dårlig helse og tunge jobber til de med god helse og jobber de kan bli gamle i.
Rødt Trondheim mener at pensjon skal være et samfunnsansvar, ikke et ansvar for hvert enkelt individ. Et pensjonssystem som belønner de som jobber lengre, har høyere lønninger, og har bedre helse er et system som bidrar til å øke forskjellene i landet, også etter at man har gått ut i pensjon. Årets forhandlinger handler om omfordeling. En omfordeling fra de med dårlig helse og tunge jobber til de med god helse og jobber de kan bli gamle i. En omfordeling fra de som ikke klarer å stå så mange år i arbeidslivet, til de som klarer dette. Det siste forsterkes av at sluttlønn erstattes med gjennomsnittslønn.
Erfaringene fra privat sektor er alt annet enn gode, og modellen passer enda dårligere i offentlig sektor. Her er det svært få som greier å skaffe seg mange års opptjening, enten fordi de er i tunge jobber og må gi seg tidlig eller fordi de har lang utdanning og starter seint i arbeidslivet. Lønnssystemet er bygd opp slik at sluttlønna er mye høyere enn gjennomsnittslønna for de aller fleste. I de kvinnedominerte pleie og omsorgsyrkene er deltid normalen.
En offentlig pensjon skal ikke være en ny ordning hvor kun de med god helse og lav yrkesbelastning skal ha økonomisk sikkerhet ved endt arbeidsliv. Det viktigste er å sikre alle en pensjon til å leve av, uavhengig av når du går ut av arbeidslivet.
Rødt Trondheim ønsker en solidarisk pensjon som sikrer alle 66% av sluttlønna i pensjon. En god offentlig pensjon skal være et sikkerhetsnett fordi ingen vet hva livet byr på. En offentlig pensjon skal ikke være en ny ordning hvor kun de med god helse og lav yrkesbelastning skal ha økonomisk sikkerhet ved endt arbeidsliv. Det viktigste er å sikre alle en pensjon til å leve av, uavhengig av når du går ut av arbeidslivet.
Vi forbereder oss på nei-kampanje ved årets tariffoppgjør.