Nei til EUs energiunion – veto mot ACER
Årsmøtet i Rødt Trondheim sier nei til EUs energiunion - veto mot EUs energibyrå ACER.
Rett etter unionsoppløsninga i 1905 ble det fattet et avgjørende vedtak i Stortinget. Vannkrafta var til låns for de som ville lage industri, men etter 60 år falt den vederlagsfritt tilbake til staten.
Vi risikerer utflagging av verdens mest miljøvennlige prosessindustri, døde lokalsamfunn og tapte eksportinntekter.
Nå står ikke kampen om eierskap til krafta, den står om kontrollen. Den er allerede truet av de to utenlandskablene til Tyskland og Storbritannia. Krafta er allerede en vare på det nordiske markedet, EUs mål er å gjøre den til en vare på EUs indre marked. Da slår EUs konkurranse og statsstøtteregler inn. I tillegg skal EUs energibyrå kontroller flyten gjennom kablene og de skaffer seg kontrollen over det norske nettet gjennom det nyopprettede RME. EU krever lovfesting av at RME må kopiere ACERs vedtak og lovfesting av at de ikke kan endres av norske myndigheter.
Rødt er det eneste partiet som hele tida har vært i mot utenlandskablene.
Det varsles 30% økning av både strømpris og netteleie fram til 2030. I Noreg er oppvarmingen elektrisk og det blir tungt for de med lite å rutte med. For industrien kan det bli katastrofalt. Vi risikerer utflagging av verdens mest miljøvennlige prosessindustri, døde lokalsamfunn og tapte eksportinntekter.
Rødt er det eneste partiet som hele tida har vært i mot utenlandskablene. Vi bet aldri på ideen om at Norge skulle bli EUs grønne batteri. Det er verken klimavennlig eller miljøvennlig. Fordi energitapet ved å frakte strømmen fram og tilbake er på over 30% og lokale løsninger gir mindre tap. Og uten at fisk og biologisk mangfold trues av stadige variasjoner i vannstand og vannføring i vassdraga våre. Og fordi vi trenger hver kilowattime for å skape morgendagens fornybarbaserte Norge.