Hvordan stille sterke Rødt-lister
Over hele landet jobbes det godt med at Rødt skal stille sterke lister til valget 2025. I alle 19 stortingskretser er arbeidet med nominasjoner i gang. På denne siden har vi samlet en rekke tips til medlemmer og nominasjonskomiteer om hvordan dere kan gå frem for å finne kvinner, faglige kandidater, ikke-binære og minoritetspersoner som ønsker å stå høyt på lista.
Rødts valglister skal speile mangfoldet i arbeiderklassen. Som feministisk parti er det viktig for oss å stille til valg med mange kvinnelige toppkandidater, og at minst annenhver kandidat på lista skal være kvinne. Som sosialistisk parti skal vi også ha høy arbeiderandel. Valglistene våre skal speile bredden i arbeiderklassen, med kandidater fra både skeive og etniske minoriteter. Rødt prioriterer å stille mange kandidater med tilknytning til fagbevegelsen.
Selv om det var kjønnsbalanse på alle Rødts lister sist stortingsvalg, var fortsatt 12 av 19 førstekandidater menn. Det er særlig et ansvar å stille med kvinnelige toppkandidater i de store stortingskretsene hvor vi har større sannsynlighet å komme inn. Sist hadde vi 3 kvinnelige toppkandidater i de 5 største fylkene.
Seher Aydar har noen viktige tanker om å stille til valg:
Her kan du se et intervju med Seher Aydar, stortingsrepresentant for Rødt. For henne er det viktig at kandidater skal bli spurt fordi de er flinke, og at det er viktig at de som kjenner politikken på kroppen bør være med på å forme den.
Konkrete tips
Først og fremst: husk at identiteter overlapper og ikke er motsetninger.
- Ta folks meninger seriøst. Selv om ulike identiteter gir ulike erfaringer og perspektiver, oppleves det å bli nominert kun basert på identitet som nedlatende.
- Spør mange flere kvinner enn menn! Kvinner og minoritetspersoner vegrer seg ofte mer for å si ja til verv, enn det majoritetsmenn gjør.
- Søk innspill fra kvinnepolitisk, skeivt, minoritetspolitisk og faglig utvalg, både nasjonalt og lokalt, om de har noen gode innspill.
- Søk innspill direkte fra fagforeninger og relevante interesseorganisasjoner.
- Ta direkte kontakt med kvinner og minoritetspersoner, ikke bare send en åpen mail, det er ofte ikke nok.
- Gjør en ekstra innsats for å søke innspill om kandidater med minoritetsbakgrunn. Det kan være gode kandidater som føler at de må "inviteres inn".
- Still mannlige kandidater opp mot andre menn.
- Gjør en innsats for at de øverste plassene på lista utfyller hverandre i bakgrunn og fagfelt.
Tilrettelegg:
- Om noen takker nei; spør hvorfor de ikke vil stille, er det noe partiet kan tilrettelegge for?
- Sjekk hva aktuelle kandidater har behov for av skolering, ha en god og relevant plan for skolering frem mot valgkampen.
- Jobb for en god gruppe på toppen, som er forberedt på å dele på arbeidet. Husk at fellesskap fungerer!
- Sikre at toppkandidatene har et nettverk å lene seg på og ressurspersoner de kan spørre om både praktiske og politiske spørsmål. Kanskje dere kan ha en ordning med skyggerepresentanter? Husk at varaer er en viktig del av gruppa, og kan være en fin måte å komme inn i folkevalgtarbeid på.