OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Rødt ønsker våpenhvile og fredsforhandlinger i Syria

– Norge må si klart nei til stormaktenes innblanding i Syria, enten det gjelder USA eller Russland, sier et enstemmig landsstyre i Rødt.

Landsstyret i Rødt møttes helga 16.-18. oktober og vedtok blant annet en uttalelse om krigen i Syria med følgende råd til den norske regjeringa:

  • Norge må ta avstand fra USA og Russland sin bombing i Syria og be om at Sikkerhetsrådets forhandlingsopplegg fra 17. august blir fulgt opp.
  • Norge må stanse sine bidrag til USA-koalisjonens krig i Irak. Soldatene må hentes hjem.
  • Alle norske våpenleveranser til landene i regionen, også Tyrkia, må stanses.

Etter fire år med krig i Syria fortsetter lidelsene for sivilbefolkninga med uforminsket styrke. Over 200.000 drepte og millioner av mennesker på flukt er fasiten. Opprøret mot Assad var legitimt, og regimets brutale svar på dette åpnet for at det utviklet seg til en borgerkrig. Den eskalerte kraftig når USA, Saudi-Arabia og andre regionale aktører blandet seg inn med våpenleveranser for å velte Assad-regimet og framskyve sine posisjoner i regionen. Russlands forsvar for sin allierte førte til en forlengelse av krigen.

Høsten 2014 startet USA bombing av mål inne i Syria. Høsten 2015 ser vi at Russland følger etter. Dette truer med å forverre konflikten. Samtidig viser det tydelig at borgerkrigen i Syria er en kamp mellom en rekke ulike land om å dominere Syria og Midtøsten - med de enorme olje- og gassreservene som et bakteppe.

Les hele uttalelsen her.