OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Mer utrygg hverdag med mørkeblå regjering

Rødt-ledelsen brukte partiets oppsummerende sommerpressekonferanse til å advare mot de mørkeblås kappløp i retning økte forskjeller og rasering av velferdsstaten.

– For et år siden lovte regjeringspartiene en enklere hverdag for folk flest. Det vi får er en mer utrygg hverdag for folk flest. De lovte nye ideer og bedre løsninger, men det vi får er gamle ideer og dårlige løsninger, var hovedbudskapet fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Den gode nyheten er at Rødt får stadig flere medlemmer og at fornyelsen av partiet går framover. Vi økte medlemsmassen med 15 % i fjor. Flere medlemmer gir oss enda flere ambassadører for politikken vår ute i landet. Det er det som på sikt danner grunnlaget for bedre valgresultat.

– Den dårlige nyheten er at vi har fått rett i veldig mye av det vi advarte mot dersom Høyre og FrP fikk regjeringsmakt. Vi har fått en regjering som ikke bryr seg om de som trenger det, blant annet flyktningbarna i Syria, som de ikke vil hjelpe. De bryr seg heller ikke om minstepensjonistene, og de uføre, som får stadig dårligere pensjoner. Og vi har en regjering som overhode ikke er opptatt av at de som har mye, skal dele med de som har mindre. Derimot gir de skattekutt som øker forskjellene, sa Moxnes.

– Erna Solberg er Norges største klimaproblem

– På miljøfeltet kan innsatsen til regjeringa oppsummeres enkelt: De er ikke en del av løsninga, de er en del av problemet. De tillater dumping av gruveavfall i fjorder, de bygger ned matjord og vil bygge i naturreservater, sa Elin Volder Rutle, miljøpolitisk talsperson i Rødt.

– Det er synd, for det er fullt mulig å begynne omleggingen. Det finnes mange tiltak regjeringa kunne satt i gang for å vise at de tar klima på alvor. Et av de viktigste er å gi folk mer fritid – for klimaets skyld. Vi trenger en arbeidstidsreform som bidrar til at vi kan ta ut produktivitetsvekst i mer fritid. Målet bør være at vi på sikt kan få normalarbeidsdag på seks timer. Det ville være bra for klimaet, bra for alle oss som lever i tidsklemma og bra for å få flere til å kunne stå i arbeid.

Ønsker begrensing av privat arbeidsformidling

– I en situasjon hvor kriminelle nettverk får et fastere grep om flere bransjer, er det rene galskapen å svekke Arbeidsmiljøloven. En svakere Arbeidsmiljølov er en gavepakke til mafiaen, var den klare beskjeden fra faglig leder i Rødt, Anders Evenstuen.

– I stedet for å legge til rette for enda mer kriminalitet i arbeidslivet, bør regjeringa sette en stopper for bemanningsbyråene. Bemanningsbyråer blir systematisk misbrukt til å drive arbeidslivskriminalitet. Derfor bør de gjeninnføre samme begrensninger på privat arbeidsformidling som man hadde fram til år 2000. Før 2000 var privat arbeidsformidling forbudt. Dette, sammen med effektive kontrolltiltak som revisjonsplikt, ville gjort det mye vanskeligere for mafiaen.

Se video fra pressekonferansen


Video: Trond Lepperød/Nettavisen.