OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Læreropprøret gir en ny sjanse for skolen

Flertallet av Utdanningsforbundets medlemmer stemte nei til det nye forslaget til arbeidstidsavtale, og dermed blir det storstreik i skolen.

– Nå starter kampen om en bedre skole. Hver dag stiller lærerne opp for våre barn og unge. Nå er det vår tur til å stille opp for dem. Lærerne fortjener all den støtten de kan få, for nå kjemper de for framtida til norsk skole, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Dette gir en ny sjanse for skolen. Landets lærere gjør nå opprør mot overstyring, detaljstyring og mistillit, og det forstår jeg veldig godt. De krever tid og tillit til å gjøre jobben sin. De krever en avtale som respekterer læreryrkets egenart, og som sikrer fleksibiliteten de trenger for å gi elevene best mulig undervisning. Alle som bryr seg om norsk skole, bør være takknemlige for at lærerne nå setter ned foten, sier Moxnes.

– Samtidig er dette et kraftig varsko til hele det politiske miljøet. Gjennom mange år har lærerne blitt utsatt for stadig mer mistillitsstyring, rapporteringsbyråkrati og innskrenkning av deres profesjonelle handlingsrom. Fire av ti lærere sier at de ikke har tid til å gjøre jobben sin skikkelig. Dette har nesten ingen politiske partier hittil tatt på alvor. Jeg håper avstemningsresultatet vil forandre på det, sier Moxnes.

– Det lærerne trenger nå er ikke mer detaljstyring. De trenger tid til å gjøre jobben sin, og en arbeidsgiver som viser dem tillit. Det har åpenbart ikke KS. Tvert i mot har KS med sine forslag om mer autoritær styring av skolen, ødelagt den tilliten som trengs mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Nå må vi ta diskusjonen om å tilbakeføre forhandlingsansvaret for skolen fra KS til staten, slik det var før 2002.

– Nå starter kampen om en bedre skole. Hver dag stiller lærerne opp for våre barn og unge. Nå er det vår tur til å stille opp for dem. Lærerne fortjener all den støtten de kan få, for nå kjemper de for framtida til norsk skole, avslutter Moxnes.