OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Helseministeren må rydde opp i sykehus-kaoset

I helgen lot mange seg sjokkere av historien om kreftsyke Agnar Dahl (80), som måtte vente tre måneder på behandling på grunn av kapasitetsproblemer og rot på Ahus.

– Jo tidligere helseministeren husker hva han sa i opposisjon, desto bedre. Ahus har ikke ressurser til å gi alle pasienter forsvarlig helsehjelp. Derfor må Aker gjenåpnes som lokalsykehus for Groruddalen, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

I 2011 tok Ahus over ansvaret for 160 000 flere pasienter. Dette har ført til at Ahus i dag har ansvar for 130 000 flere personer enn sykehuset er bygget for å håndtere. Kapasitetsproblemene skaper grunnlag for hjerteskjærende historier som den om 80 år gamle Agnar Dahl, som ikke fikk den hjelpen han har krav på da han ble rammet av kreft. Hovedårsaken til problemene er fusjonen av Oslo-sykehusene og nedleggelsen av Aker sykehus, mener Moxnes.

– Ahus er kraftig overbelastet. Sykehuset har ansvar for 130.000 flere personer enn det ble bygget for å håndtere. Det fører til lange ventetider, dårlige arbeidsforhold, avlyste operasjoner og at pasienter ikke får forsvarlig helsehjelp, slik vi ser i denne saken.

– Samtidig som Ahus er overbelastet står det ledige senger og nyoppussede rom på Aker. Nå må helseministeren komme på banen og ta politisk ansvar for den alvorlige situasjonen i Oslo-området. Det er helsepolitisk idioti å la ledig kapasitet og nyoppussede avdelinger stå ubrukt på Aker.

– Arbeiderpartiets helseministre lot det gå så mye prestisje i fusjonen av Oslo-sykehusene, at de avviste alle forslag om konstruktive grep for å bedre situasjonen. Daværende opposisjonspolitiker Bent Høie framsto langt mer konstruktiv og lyttende. Nå har Høie makt til å bedre situasjonen. Han bør gripe muligheten.

For ytterligere kommentar, kontakt Bjørnar Moxnes: 402 26 062.

Klikk her for pressefoto til fri bruk.